Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

"Ελεύθερο parking κατάντη της «Εληάς», αυθαιρεσία και Δικαιοσύνη"

του Γιώργου Ν.Ουρσουζίδη

Ο κοινόχρηστος χώρος πρασίνου κάτω από το Δημοτικό αναψυκτήριο της Εληάς στα τέλη Αυγούστου του 2010, μετατράπηκε κυριολεκτικά «εν μία νυκτί», σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης. Στις αμέσως επόμενες μέρες τοποθετήθηκε η επιγραφή, ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ - ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ - μόνο Ι.Χ. - Δήμος Βέροιας, και μετά από δύο μήνες περίπου έλαβαν χώρα οι Δημοτικές εκλογές.....
Λίγους μήνες αργότερα, το τουριστικό περίπτερο δημοπρατήθηκε και εγκαταστάθηκε ο νέος ενοικιαστής, στη συνέχεια εγκρίθηκε και κατασκευάστηκε κλίμακα (σκάλα), η οποία οδηγεί από το parking κατευθείαν στο αναψυκτήριο.

Οι προσπάθειες στο παρελθόν.

Και άλλοτε η Δημοτική Αρχή, συγκεκριμένα το 2000, είχε επιχειρήσει – ανεπιτυχώς - να μετατρέψει σε parking το χώρο αυτό, όταν η «ΕΛΗΑ» λειτουργούσε ως δημοτική επιχείρηση. Και τότε η προσπάθεια είχε ξεκινήσει από αιρετούς παράγοντες του Δήμου, προκειμένου να εξασφαλισθεί η άνετη πρόσβαση στο χώρο θυσιάσθηκαν τέσσερα πεύκα, από εκείνα που κοσμούν την «Εληά». Μετά από καταγγελία στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπογράφοντος, οι επισπεύδοντες υποχρεώθηκαν να αποκαταστήσουν όσο ήταν δυνατόν τα πράγματα, φυτεύοντας νέα δένδρα στη θέση αυτών που είχαν κοπεί.
Τον Οκτώβρη του 2008 ακολούθησε ακόμη μια αποτυχημένη προσπάθεια αυθαίρετης αλλαγής χρήσης του χώρου, με πρωτοβουλία και πάλι αιρετών δημοτικών παραγόντων. Το δημοτικό αναψυκτήριο έχει περάσει ήδη στα χέρια ιδιώτη ενοικιαστή. Το κίνητρο και αυτή τη φορά ήταν περισσότερο από προφανές.
Η όλη προσπάθεια περιορίζεται στην εκχέρσωση του χώρου«εν μία νυκτί», με χρήση μεγάλου μηχανήματος χωματουργικών εργασιών, και στην σκυροδέτηση βάσεων για την τοποθέτηση μεταλλικών ιστών.
Από σχετική καταγγελία της Ν.Ε. του ΤΕΕ Ημαθίας προς το πολεοδομικό γραφείο του Δ.Β., την 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και στο Δασαρχείο Βέροιας, προκύπτει ότι καμία από τις παραπάνω υπηρεσίες δεν έλαβε γνώση για τα τεκταινόμενα, ούτε είχε κατατεθεί σχετική μελέτη προς έγκριση. Πώς αλλιώς θα μπορούσε, ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος-πράσινο- και οι εργασίες συντελέστηκαν παρανόμως, με τις ευλογίες της Δημοτικής Αρχής και την σιωπή της Αντιπολίτευσης. Αξίζει τέλος να σημειωθεί η τελευταία παράγραφος του απαντητικού εγγράφου της 11ης Ε.Β.Α., «…στην ανωτέρω έκταση εντοπίζεται τμήμα του αρχαίου τείχους της πόλης…» !


Οι πρόσφατες προσπάθειες.
Ο χώρος παραμένει αδιαμόρφωτος μέχρι τον Αύγουστο του 2010, όταν με πρωτοβουλία της Δημάρχου και την ανοχή των συμβούλων, συντελείται η ολοκλήρωση της προχειρότητας των εργασιών που αφορούν, στην εξομάλυνση του εδάφους, στην διάστρωση θραυστού υλικού (3Α), στην τοποθέτηση μεταλλικών ιστών και στην παροχή ηλεκτρικού για τον φωτισμό του χώρου.
Οι εργασίες διακόπτονται και πάλι μετά από καταγγελία της Ν.Ε. του ΤΕΕ Ημαθίας, ωστόσο, ο χώρος υπολειτουργεί μέχρι σήμερα ως υπαίθριος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων.
Εν τω μεταξύ στις αρχές του τρέχοντος έτους έχει ήδη εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο η μελέτη αστικής ανάπλασης της Βέροιας, (το έργο δημοπρατείται μέσα στο Νοέμβριο). Στον συγκεκριμένο χώρο προβλέπεται ανάπτυξη παιδικής χαράς!
Τα πράγματα λοιπόν πολύ σύντομα θα αποκατασταθούν, και οι πολίτες θα έχουν στη διάθεσή τους ένα προσπελάσιμο χώρο πρασίνου με χρήση αναψυχής στο κέντρο της πόλης και μάλιστα με την «βούλα» της Δημοτικής αρχής.
Προς τι λοιπόν η πρεμούρα να «νομιμοποιηθούν», εκ των υστέρων, πρωτοβουλίες της Δημάρχου, και μάλιστα σε βάρος του συλλογικού οργάνου των υπαλλήλων Ο.Τ.Α., που τόλμησαν να επικαλεσθούν την νομιμότητα;

Όταν οποιοσδήποτε πολίτης επιχειρεί να προκαταλάβει τη Δικαιοσύνη,
η ενέργειά του/της θεωρείται πονηριά, αφέλεια ή ανοησία;
Στο σχετικό εισηγητικό σημείωμα της Δημάρχου προς το Δημοτικό Συμβούλιο, και στο οποίο δεν αξίζει να αναφερθεί κανείς, καθότι προσβάλει ευθέως την κοινή λογική και την νοημοσύνη των δημοτών -είναι κάτι περισσότερο από αυτονόητο, ότι δεν επιλύεται το πρόβλημα των ναρκωτικών, ούτε των παραβατικών συμπεριφορών, εκχερσώνοντας έναν χώρο πρασίνου, (προφανώς ο χώρος κάτω από το πάρκο των Αγίων Αναργύρων έδωσε την έμπνευση στη Δήμαρχο για την τραβηγμένη απ΄ τα μαλλιά δικαιολογία). Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι η παραβατικότητα βρίσκει άλλο στέκι (πάει σε άλλη γειτονιά), και απολύτως βέβαιο ότι, ο στρουθοκαμηλισμός την υποθάλπει και την διατηρεί στο διηνεκές, ούτε αποτελεί «ευπρεπισμό» η αποξένωση από κάθε είδος χλωρίδας ενός κοινόχρηστου χώρου.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις κι η αλήθεια (αμαρτία) ΟΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ στην τελευταία παράγραφο του εισηγητικού της Δημάρχου προς το Δημοτικό Συμβούλιο:
«...το θέμα διερευνάται δικαστικά και για το λόγο αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο, παρακαλείται να λάβει θέση και να αποφασίσει σχετικά»!!!



Βέροια 16/10/2011

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

re eseis eiste kala; to parking apotelei shmantikh lush gia to provlhma tou parkarismatos sth veroia afhsteto opws exei h mallon veltiwste to xwro. mh kanete to la8os kai to allaxete...