Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ: Το σύστημα επισιτιστικής βοήθειας εξακολουθεί να μην καλύπτει τις ανάγκες των υποσιτισμένων παιδιών

Καθώς πολλά νεαρά θύματα του πολέμου και της πείνας έχουν πρόσβαση σε νέα, θρεπτική, πολύτιμη για τη ζωή τους τροφή, εκατομμύρια άλλα υποσιτισμένα παιδιά συνεχίζουν να λαμβάνουν χαμηλής ποιότητας επισιτιστική βοήθεια

ΓΕΝΕΥΗ/ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011- Παρά τις όποιες πρόσφατες επιτυχίες στη μάχη κατά του παιδικού υποσιτισμού, το παγκόσμιο σύστημα επισιτιστικής βοήθειας εξακολουθεί σε μεγάλο βαθμό να παρέχει ‘’κατώτερα ‘’τρόφιμα σε εκατομμύρια υποσιτισμένα παιδιά κάθε χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της διεθνούς ιατρικής, ανθρωπιστικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής στις 16 Οκτωβρίου.
Ο υποσιτισμός -μια ασθένεια...που μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί -προσβάλλει σύμφωνα με εκτιμήσεις 195 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο και ευθύνεται για το ένα τρίτο από τους 8 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο παιδιών κάτω των 5 ετών που ζουν κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Τα παιδιά κάτω των 2 ετών είναι τα πιο ευάλωτα και αυτά που στερούνται πρόσβασης σε πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφή η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξή τους, με αποτέλεσμα να υφίστανται δια βίου εξουθενωτικές συνέπειες. Τροφή τέτοιου είδους είναι τα διαθέσιμα, σήμερα, έτοιμα προς χρήση θεραπευτικά διατροφικά σκευάσματα.

«Έχει αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η λήψη κατάλληλης τροφής μπορεί να σώσει τη ζωή μικρών, ευάλωτων παιδιών. Ωστόσο, το παγκόσμιο επισιτιστικό σύστημα δεν έχει καταφέρει να συμβαδίσει με τις επαναστατικές κατακτήσεις που έχουν σημειωθεί στον τομέα της διατροφικής επιστήμης», δήλωσε ο Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Δρ. Ούνι Καρουνακάρα.

Το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς επισιτιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης εκείνης προς τις χώρες με σοβαρό πρόβλημα υποσιτισμού, όπως περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής, αποτελείται από εμπλουτισμένα με μείγματασόγιας -καλαμποκιού (CSB) άλευρα τα οποία δεν περιλαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και τις πρωτεΐνες που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των παιδιών. Μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες μεταφέρουν κάθε χρόνο στον αναπτυσσόμενο κόσμο κατά προσέγγιση 130,000 μετρικούς τόνους υπο-πρότυπου μείγματος CBS που καλλιεργείται και τυποποιείται σε αμερικανικά αγροκτήματα.

«Ο κατάλογος των προϊόντων που διατίθενται για την παροχή επισιτιστικής βοήθειας εξακολουθεί να παραμελεί κατάφωρα τις ανάγκες των πιο ευάλωτων ομάδων», τονίζει ο Δρ. Καρουνακάρα. «Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για άλλες καθυστερήσεις.
Οι μεγαλύτερες δωρήτριες χώρες επισιτιστικής βοήθειας πρέπει επιτέλους να αναλάβουν δράση».

Στις 12 Οκτωβρίου, εκπροσωπώντας πάνω από 125.000 άτομα από περισσότερες από 180 χώρες που υπέγραψαν σχετική έκκληση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έστειλαν επιστολές στους εκπροσώπους των κορυφαίων δωρητριών χωρών, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Καναδάς και η Βραζιλία, ζητώντας τους να σταματήσουν να προμηθεύουν χαμηλής ποιότητας τροφή στα υποσιτισμένα παιδιά και τα παιδιά που κινδυνεύουν από υποσιτισμό στις αναπτυσσόμενες χώρες!

«Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων κάποιων και στην Ευρώπη, έχουν αντιμετωπίσει με επιτυχία τον υποσιτισμό στο εσωτερικό τους με τη βοήθεια στρατηγικών που διασφαλίζουν ότι οι πιο ευάλωτοι έχουν πρόσβαση σε τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά», επεσήμανε ο Δρ. Καρουνακάρα συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι «περιμένουμε ακόμη από αυτές να εφαρμόσουν τις ίδιες στρατηγικές και να επικεντρωθούν στην τροφή που στέλνουν στο εξωτερικό ως επισιτιστική βοήθεια».


Μερικοί βασικοί παράγοντες στην παροχή επισιτιστικής βοήθειας έχουν αρχίσει να αλλάζουν. Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί τώρα τρόφιμα που καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες των παιδιών ηλικίας κάτω των 2 ετών ως ακρογωνιαίο λίθο των παρεμβάσεών του για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών. Τα προϊόντα αυτά έπαιξαν καθοριστικό ρόλο το 2010 στην αντιμετώπιση της διατροφικής κρίσης που ξέσπασε στο Νίγηρα, στις πλημμύρες στο Πακιστάν και στο σεισμό στη! ν Αϊτή. Οι δωρήτριες χώρες και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν βελτιώσει την ποιότητα των τροφίμων που αποστέλλονται στη Σομαλία και την Κένυα για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης υποσιτισμού που τις πλήττει.

Ωστόσο, τα υποσιτισμένα παιδιά που δεν ζουν στις χώρες μεγάλων κρίσεων, όπως αυτή που εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες στη Σομαλία, συνεχίζουν να λαμβάνουν προϊόντα απόμεγάλους δωρητέςεπισιτιστικής βοήθειας, τα οποία δεν καλύπτουν συγκεκριμένες επισιτιστικές ανάγκες τους. «Οι μεγάλες επείγουσες κρίσεις, όπως αυτή που μαίνεται στη Σομαλία και την Κένυα σήμερα, είναι απλά η κορ! υφή του παγόβουνου στο πρόβλημα του υποσιτισμού», διευκρινίζει ο Δρ. Καρουνακάρα. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα περιθάλπουν αυτή τη στιγμή πάνω από 22.000 υποσιτισμένα παιδιά στα επισιτιστικά τους προγράμματα σε καταυλισμούς σε Σομαλία, Αιθιοπία και Κένυα. Ωστόσο, τα περισσότερα υποσιτισμένα παιδιά είναι «αόρατα». Δεν θα έπρεπε να πέφτουν θύματα του πολέμου ή των φυσικών καταστροφών για να τουςδοθεί προσοχή και να έχουν κατά προέκταση πρόσβαση στην τροφή που χρειάζονται».

Οι ευρωπαϊκές χώρες είναι ένας από τους μεγαλύτερους δωρητές επισιτιστικής βοήθειας παγκοσμίως. Κι ενώ κάποιες μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να συμπεριλαμβάνουν κατάλληλα προϊόντα στην επισιτιστική βοήθεια που στέλνουν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μείνει πίσω. Παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών παιδιών κάτω των 2 ετών σε χώρες όπου στέλνεται επισιτιστική βοήθεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ακόμα δημοσιεύσει σαφείς κατευθυντή! ριες γραμμές για το πώς προτίθεται να εφαρμόσει τις αναγκαίες αυτές μεταρρυθμίσεις. Επιπλέον, ηκοινοτική πολιτικήεπισιτιστικής βοήθειαςεξακολουθεί ναθέτειεμπόδιαστη χρηματοδότηση προϊόντων που είναι κατάλληλα για να αποτρέψουντον υποσιτισμό. Τέτοιαεμπόδια, ωστόσο, δενυπάρχουν για τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμεναπρογράμματαπου παρέχουνκατά πολύ λιγότερο θρεπτικά προϊόντα.
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να ξεπεράσει τις γενικόλογες προθέσεις και να επιδείξει μια σοβαρή στάση για τη βελτίωση της ποιότητας της ευρωπαϊκής επισιτιστικής βοήθειας", δήλωσε ο Δρ Καρουνακάρα. "Η εξασφάλιση σωστής διατροφής για υποσιτισμένα και ευάλωτα παιδιά έχει αποδειχθεί ότι σώζει ζωές."
Κι ενώ πριν από τρία χρόνια, προέκυψε το συμπέρασμα ότι η θρεπτική αξία της επισιτιστικής βοήθειας πρέπει να βελτιωθεί σύμφωνα με αυξημένα επιστημονικά στοιχεία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στον οποίο στηρίζονται τα περισσότερα Υπουργεία Υγείας των αναπτυσσόμενων χωρών για καθοδήγηση της πολιτικής τους, δεν έχει ακόμα εκδώσει επίσημες οδηγίες για τη διασφάλιση βελτιωμένης τροφής για υποσιτισμένα και μικρά παιδιά.

«Τα παιδιά δεν μπορούν να αντέξουν τις καθυστερήσεις έως ότου αποδειχθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα αυτών των νέων ειδικών τροφών από κάθε κυβέρνηση χωριστά, από τη μια κρίση στην άλλη», πρόσθεσε. "Αυτή η διαδικασία το μόνο που κάνει είναι να καθυστερεί την έναρξη των σωτήριων επισιτιστικών προγραμμάτων ".

Τον Ιούνιο του 2010, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και το φωτογραφικό πρακτορείο VII ξεκίνησε την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης "Τα υποσιτισμένα παιδιά ζητούν την προσοχή μας(StarvedforAttention)" μια εκστρατεία πολυμέσων που παρουσιάζει την ξεχασμένη και σε μεγάλο βαθμό αόρατη κρίση του παιδικού υποσιτισμού. Φωτορεπόρτερ του πρακτορείου VII ταξίδεψαν σε "καυτά σημεία" του υποσιτισμού σε όλο τον κόσμο-από εμπόλεμες ζώνες μέχρι αναδυόμενες οικονομίες -ρίχνοντας φως στα βαθύτερα αίτια της επισιτιστικής κρίσης και σε καινοτόμες προσεγγίσεις για την καταπολέμησή τους, δημιουργώντας οκτώ ντοκιμαντέρ που είναι διαθέσιμα στο www.starvedforattention.org.

Το 2010, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα περιέθαλψαν πάνω από 300.000 υποσιτισμένα άτομα στα επισιτιστικά κέντρα που λειτουργούν σε 139 προγράμματά τους σε 28 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: