Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

ΑΡΘΡΟ: Η ενωμένη αριστερά μπορεί να γεννήσει την ελπίδα

Του Π. Χατζησάββα
Είναι πλέον εμφανές ότι το ΠΑΣΟΚ έχει απωλέσει και το τελευταίο ίχνος νομιμοποίησης που θα μπορούσε να επικαλεστεί. Απέναντί του δεν έχει μόνο κάποιες συντεχνίες, όπως προπαγάνδιζε, αλλά σύσσωμη την ελληνική κοινωνία. Είναι θλιβερή μειοψηφία που ποδοπατά τη λαϊκή βούληση και...εμμένει να γαντζώνεται στην εξουσία κι αυτή η εμμονή προσδίδει στην κυβέρνηση του Παπανδρέου και στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ χαρακτηριστικά χούντας. Πολύ ορθά ο Τσίπρας είπε στον Παπανδρέου ότι ο λαός έδωσε με τη συμμετοχή του στις απεργιακές συγκεντρώσεις νέα λαϊκή εντολή. Μόνο που ο πρωθυπουργός δείχνει να μη θέλει να καταλάβει ότι έχουν ξεσηκωθεί και οι πέτρες εναντίον του. Βρήκε να ψελλίσει στον Τσίπρα ότι πρώτος αυτός σέβεται τη λαϊκή εντολή!!! Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με τη θετική τους ψήφο στο πολυνομοσχέδιο έκοψαν και το τελευταίο νήμα – αν υπήρχε κι αυτό – με την κοινωνία και τους ψηφοφόρους τους. Πρέπει να κηρυχθούν ως ανεπιθύμητα πρόσωπα από το λαϊκό κίνημα.
Η επιλογή του ΚΚΕ - ΠΑΜΕ να υποκαταστήσει την αστυνομία στη συγκέντρωση της Πέμπτης νομίζω ότι γεννά πολλά ερωτήματα με προεξέχοντα το εξής. Πώς είναι δυνατόν ένα κόμμα που αυτοπροσδιορίζεται ως επαναστατικό να προφυλάσσει το αστικό κοινοβούλιο από τον ίδιο τον εξεγερμένο λαό; Σε κάθε περίπτωση ο θάνατος του διαδηλωτή είναι από μόνος του ένα τραγικό συμβάν αλλά νομίζω πως ήταν θέμα χρόνου να έχουμε το πρώτο νεκρό με τόση βία που αντιμετωπίζονται οι συγκεντρώσεις του λαού από την πλευρά της αστυνομίας και των ΜΑΤ.
Η ψήφιση του τερατουργήματος δεν μπορεί και δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να μας απογοητεύει. Προσωπικά θεωρώ την εξέλιξη ως αναμενόμενη. Αυτό που κρατώ από αυτό το καυτό απεργιακό διήμερο είναι η πρωτοφανής μαζικότητα κι εδώ στη Βέροια και η οργή που ξεχείλιζε η πορεία. Κι αυτή η αγωνιστική διάθεση του κόσμου πρέπει να είναι το στέρεο υπόβαθρο για την οικοδόμηση παλλαϊκού μετώπου και για την ανάπτυξη νέων δυναμικότερων αγώνων. Ας μη τρέφουμε αυταπάτες. Θα είναι μακρόχρονη η διαδικασία μέχρι ο λαός μας να απαλλαγεί από τους δυνάστες του. Οι αγώνες μας πρέπει να ενταθούν και να αποκτήσουν έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά με αιτήματα που να μην αναλώνονται μόνο στην απαλλαγή από τη κυβέρνηση του ΓΑΠ αλλά και στη διάδοχη κατάσταση. Και δεν μπορεί διάδοχη κατάσταση να είναι η ΝΔ, που έχει φορέσει το ψεύτικο αντιμνημονιακό προσωπείο.
Στις μαύρες μέρες που έρχονται ο λαός μας έχει ανάγκη από ελπίδα. Κι αυτή την ελπίδα πρέπει να του τη δώσει η ενωμένη αριστερά. Μια αριστερά που αγγίζει ή και ξεπερνά στις δημοσκοπήσεις το 30%. Κι όμως σημαντικά πολιτικά κομμάτια της (ΚΚΕ – Κουβέλης) δείχνουν να μη θέλουν να το καταλάβουν, στέλνοντας αρνούμενοι τα ενωτικά καλέσματα του ΣΥΡΙΖΑ σαφές μήνυμα ότι ενώ ο λαός μας υποφέρει και η κοινωνία κατακρημνίζεται αυτοί το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται είναι να προοδεύει το δικό τους μαγαζάκι. Η ενότητα της αριστεράς αποτελεί σήμερα επιτακτικό αίτημα. Όποια πολιτική δύναμη προσποιείται ότι δεν αντιλαμβάνεται αυτή την αναγκαιότητα το μόνο που κάνει είναι να βάζει με αυτή τη στάση πλάτη στη διαιώνιση των αδιεξόδων. Ζούμε ιστορικές μέρες που όλοι και όλα περνούν από καθημερινή κρίση. Ας κρίνει και ο κόσμος της αριστεράς αλλά και όλος ο λαός που ψάχνει πολιτική διέξοδο τη στάση όσων αρνούνται την ενότητα της αριστεράς.
Παναγιώτης Χατζησάββας
www.agiasoslesvou.blogspot.com
panhatz2002@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: