Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

ΕΣΑμεΑ: Διαπιστώσεις και προτάσεις για τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ - Όχι στη μείωση των δαπανών για την υγεία

Την θέση ότι ο ενιαίος Κανονισμός Παροχών δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο μείωσης των δαπανών για την υγεία, κατέθεσε, μαζί με παρατηρήσεις επί των προβληματικών σημείων, αλλά και προτάσεων, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, στον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη...

Το αναπηρικό κίνημα υπερασπίζεται τις προσπάθειες για την περικοπή δαπανών που προέρχονται από την ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση ή από ένα αδιαφανές σύστημα προμηθειών. Όμως απαιτεί αυτός ο Κανονισμός να καταστεί δίκαιος και να παρέχει όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες που χρειάζονται τα άτομα με αναπηρία και χρόνια πάσχοντες για μια αξιοπρεπή και ανθρώπινη ζωή, με τη λήψη κατάλληλων ελεγκτικών μέτρων για την αποφυγή οποιονδήποτε καταχρήσεων, που τελικά βλάπτουν τους έχοντες πραγματική ανάγκη.

Όμως, στο υπό συζήτηση Σχέδιο Κανονισμού Παροχών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., διαπιστώνονται τα εξής:

• Σε βασικές ιατρικές υπηρεσίες, παραϊατρικές πράξεις επιβαρύνονται οι ασφαλισμένοι με ένα μέρος του κόστους. Οι εξετάσεις για την πρόληψη βαρύτατων επιπλοκών χρονίων παθήσεων δεν εξαιρούνται από το ποσοστό συμμετοχής που επιβαρύνονται οι λοιποί ασφαλισμένοι. Δηλαδή δεν λαμβάνεται υπόψη η συχνότητα διενέργειας αυτών των εξετάσεων από τους χρόνια πάσχοντες, η οποία οδηγεί στη εισοδηματική τους αφαίμαξη ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης.

• Δεν προβλέπεται η δωρεάν παροχή τεχνικών μέσων υγείας σε κωφούς, τυφλούς, μέτρο η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την ένταξή τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή.

• Δεν λαμβάνονται υπόψη οι εξατομικευμένες ανάγκες των ασφαλισμένων σε περιπτώσεις όπως η χρήση υγειονομικού υλικού (ουροσυλλέκτες, τραχειοστομίες, καθετήρες κύστεως).

• Σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως η αντλία αποσιδήρωσης για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των θαλασσαιμικών, διατηρείται η συμμετοχή τους σε ποσοστό 20%. Σε είδη υψηλού κόστους επιβάλλεται ποσοστό συμμετοχής. Τα είδη αυτά έως και σήμερα τα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία, όπως το ΙΚΑ, τα χορηγούσε δωρεάν.

• Σε Θεραπευτικές συσκευές, τεχνικά μέσα υγείας, ορθοπεδικά μέσα, ειδικά μηχανήματα αποκατάστασης, επιβάλλεται πλαφόν ανώτερης τιμής η οποία δεν καλύπτει ολόκληρο το ποσό που αντιστοιχεί στην αγοραία τιμή αυτών.

• Ανισότητες παρατηρούνται στην ειδική αγωγή, στα άτομα με φυσική ή νοητική αναπηρία. Το άρθρο αφορά στην παροχή υπηρεσιών ειδικής αγωγής μόνο σε όσους εντάσσονται στα ειδικά εκπαιδευτήρια, οικοτροφεία και όχι στα άτομα που διαβιούν στο σπίτι τους και δεν έχουν την δυνατότητα ένταξής τους στα ανωτέρω ειδικά εκπαιδευτήρια.

Εν συνεχεία κατατίθενται οι προτάσεις κατά άρθρο, βασισμένες σε δύο άξονες: στην κάλυψη των σύγχρονων ιατρικών/θεραπευτικών/τεχνολογικών μέσων και πράξεων στους ασφαλισμένους με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και στη διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών ζωής τους, καθώς και στην προστασία του δημοσίου χρήματος σε αυτή την κυριολεκτικά δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: