Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

ΒΑΜΒΑΚΙ: Στα 55 με 56 λεπτά/κιλό μπήκαν στην αγορά τα Τρίκαλα και η Ροδόπη

Στα 55 με 56 λεπτά το κιλό “άνοιξαν” οι πρώτες ΕΑΣ την φετινή αγορά βάμβακος ενώ μέσα στην εβδομάδα (εως και την Πέμπτη) αναμένεται να ολοκληρωθεί το παζλ και με τις Ενώσεις που ακόμα δεν έχουν ανακοινώσει τιμές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου η ΕΑΣ Ροδόπης ξεκίνησε με 56 λεπτά το κιλό ενώ η ΕΑΣ Τρικάλων – η οποία φέτος έχει ενισχύσει και την δυναμικότητα εκκόκκισής της – “μπήκε” στην αγορά με 55 λεπτά το κιλό. Μέχρι και την Πέμπτη τιμές αναμένεται να ανακοινώσουν και οι Ενώσεις Αγροτικών...Συνεταιρισμών Λάρισας και Λαμίας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, που προκύπτουν από το ρεπορτάζ μας η παραγωγή εκκοκκισμένου βάμβακος για το σύνολο της χώρας αναμένεται στους 300.000 τόνους έναντι 180.000 τόνων πέρυσι και σύσπορου κοντά στους 900.000 τόνους. «Αυτή την στιγμή η τιμή είναι στα 55 λεπτά/κιλό παράδοση στο εκκοκκιστήριο. Στην ΕΑΣ έχουμε δύο εκκοκκιστήρια. Η δυναμικότητα εκκόκκισης ξεπερνάει τους 1.000 το 24ωρο», αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων κ. Αχιλλέας Λιούτας.
Και προσθέτει: «Μέχρι στιγμής έχουμε παραλάβει περίπου τους 4.000 τόνους και αναμένουμε να ξεπεράσουμε τους 50.000 τόνους. Πέρσι μαζέψαμε 20.000 τόνους αλλά δεν είχαμε και το δεύτερο εκκοκκιστήριο (δικό μας ιδιόκτητο στο Μεγαλοχώρι) με το οποίο αυξήσαμε φέτος την δυναμικότητα μας από τους 400 τόνους το 24ωρο στους 800 τόνους. Υπάρχει επίσης το εκκοκκιστήριο στα Σερβωτά το οποίο είναι νοικιασμένο γι’ αυτό και ανέφερα πριν ότι ξεπερνάμε τους 1.000 τόνους εκκόκκισης την ημέρα.
Φέτος η τιμή είναι στάσιμη δεν υπάρχει μεγάλη προοπτική από τις διεθνείς αγορές. Πάντως η διεθνής αγορά φέτος είναι χαμηλά και κυμαίνεται στα 100 σεντς η λίμπρα αλλά τι θα γίνει στο μέλλον δεν μπορεί να ξέρει κανείς».
«Όλο είναι ακόμα ανοιχτά»Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας, κ. Σπύρος Τσικρίκας μας αναφέρει: «Είναι όλα ανοιχτά ακόμα. Η τιμή ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί κάτι που θα γίνει μετά την ερχόμενη Πέμπτη. Οι εκτιμήσεις είναι ότι η τιμή θα κινηθεί γύρω στα 55 λεπτά το κιλό. Η εισκόμιση είναι ακόμα στα 3% δεν έχει ξεκινήσει δηλαδή για τα καλά. Φέτος πάντως η ποιότητα του βαμβακιού είναι καλή ενώ αναμένεται αύξηση της συγκομιδής αφού υπάρχει αύξηση και στα στρέμματα».
Στα 56 λεπτά το κιλόΣτα 56 λεπτά το κιλό δίνει σύμφωνα με τον πρόεδρό της η ΕΑΣ Ροδόπης. Ειδικότερα, ο κ. Σκοπιανός αναφέρει: «Η ΕΑΣ Ροδόπης “μπαίνει” στα 56 λεπτά/κιλό. Η παραλαβή έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου 10 ημέρες. Όσον αφορά την συγκομιδή φέτος αναμένεται να συγκομίσουμε περίπου στους 75.000 τόνους. Δηλαδή καταγράφεται αύξηση σε ένα ποσοστό της τάξεως του 15% σε σχέση με πέρσι. Ανάλογη αύξηση περιμένουμε και στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας υπολογίζουμε δηλαδή να φτάσουμε στα 900.000 σύσπορου βάμβακος και 300.000 με 320.000 εκκοκκισμένου. Σε σχέση με πέρσι αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι στο ξεκίνημά του στα ίδια με πέρσι».
Σχετικά με την διεθνή αγορά μας τονίζει: «Όσον αφορά τις διεθνείς τιμές αυτή την στιγμή η Νέα Υόρκη δίνει 99,28 για συμβόλαια Δεκέμβριο που είναι η βάση. Μια τιμή συγκριτικά χαμηλή. Ότι έχει να κάνει με τις τιμές είναι πολύ σχετικά. Έχει να κάνει με το αγοραστικό ενδιαφέρον αλλά και την τιμή του δολαρίου. Τι θα γίνει σε μια εβδομάδα κανείς δεν το ξέρει οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε και εκτιμήσεις».
Την ερχόμενη Πέμπτη η τιμήΕπίσης ο κ. Αθανάσιος Παπαθανασόπουλος, πρόεδρος ΕΑΣ Λαμίας, δηλώνει στον ΑγροΤύπο: «Εμείς θα ανακοινώσουμε τιμές την Πέμπτη. Αναμένουμε να δούμε την απόδοση που θα έχουν τα βαμβάκια ώστε να κάνουμε καλή εκτίμηση και να δώσουμε ανάλογη τιμή. Μέχρι στιγμής έχουμε παραλάβει περίπου 1.000 τόνους και υπολογίζουμε ότι φέτος θα παραλάβουμε έως 17.000 τόνους. Κάθε Ένωση έχει δώσει το δικό της κοστολόγιο. Θεωρώ η τιμή που έχει δοθεί στα 55 λεπτά το κιλό η δική μου εκτίμηση είναι λίγο τραβηγμένη προς τα πάνω. Βέβαια από εκεί και πέρα θα δείξει που θα πάει. Η ποιότητα πάντως φέτος είναι άριστη και έχουμε και καλές αποδόσεις».
Διεθνής τιμή και ανακοίνωση τιμών στα ελληνικά εκκοκκιστήριαΣύμφωνα με όσα αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο ΟΠΕΚΕΠΕ για σήμερα Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, η διεθνής τιμή εκκοκκισμένου βάμβακος είναι στα 12.65 σεντς /λίμπρα. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με έγγραφο που διαβίβασε στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, σχετικά με τις διαδικασίες παραλαβής και εκκόκκισης του σύσπορου βαμβακιού εσοδείας 2011 από τα εκκοκκιστήρια, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, γνωστοποιεί ότι και φέτος υπάρχει η υποχρέωση καθημερινής ανάρτησης από τα εκκοκκιστήρια της ισχύουσας διεθνούς τιμής του βαμβακιού και της τιμής αγοράς του σύσπορου βαμβακιού.

Ειδικότερα η ανακοίνωση αναφέρει:
Ισχύουν τα προβλεπόμενα στην ΚΥΑ 35235/26-4-2010 «Μέτρα εφαρμογής του ειδικού καθεστώτος ενίσχυσης για το βαμβάκι και των διαδικασιών παραλαβής και εκκόκκισης του σύσπορου βαμβακιού» ΦΕΚ 626/Β/11-5-2010, όπως τροποποιήθηκε με την ΚΥΑ 56710/31-12-2010 ΦΕΚ 95/Β/1-2-2011.
Υφίσταται η υποχρέωση καθημερινής ανάρτησης από τα εκκοκκιστήρια της ισχύουσας διεθνούς τιμής του βαμβακιού και της τιμής αγοράς του σύσπορου βαμβακιού.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, διενεργεί σε εβδομαδιαία βάση τους προβλεπόμενους ελέγχους και προτείνει τις περιπτώσεις της μη τήρησης των ανωτέρω. σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Χρήστος Διαμαντόπουλος

ΠΗΓΗ: ΑΓΡΟΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: