Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Εκτεταμένη επιχείρηση απομάκρυνσης των λαθρομεταναστών από τις «γκρίζες» ζώνες της Αθήνας και μεταφορά τους σε στρατόπεδα της περιφέρειας ετοιμάζει η κυβέρνηση, προσπαθώντας να αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας.
Αν και απ' ό, τι φαίνεται υπάρχουν δυσκολίες σε ό, τι αφορά τον συντονισμό των υπουργείων Εσωτερικών και Εθνικής Άμυνας για την επιλογή των χώρων, τα πρώτα τέσσερα στρατόπεδα αναμένεται να είναι έτοιμα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ η επιχείρηση «έξοδος» θα ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Realnews» οι περιοχές που επελέγησαν για την πρώτη φάση του σχεδίου είναι η Λάρισα, η Βέροια, το Κιλκίς και η Χαλκιδική. Στα χέρια του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χρήστου Μαρκογιαννάκη βρίσκεται ένας κατάλογος 50 κτιριακών εγκαταστάσεων που δεν χρησιμοποιεί πλέον ο ελληνικός Στρατός.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μόνο έξι από αυτές πληρούν τους όρους για εγκατάσταση μεγάλων ομάδων ανθρώπων, ώστε να τους παρέχεται το μίνιμουμ της αποδεκτής διαβίωσης με κοιτώνες, εστιατόρια, μπάνια και τουαλέτες, αλλά και κτίρια για την εγκατάσταση ιατρείου και γραφείου ασύλου γι' αυτούς που θέλουν να υποβάλουν τέτοιου είδους αίτημα.
Οι εν λόγω στρατιωτικές εγκαταστάσεις βρίσκονται στην περιοχή της Λάρισας, της Ημαθίας, του Κιλκίς και της Χαλκιδικής. Είναι μακριά από αστικά κέντρα και θεωρούνται καλές επιλογές, ιδίως τώρα που, σύμφωνα με τελευταία κοινοτική οδηγία, οι λαθρομετανάστες θα κρατούνται μέχρι και 12 μήνες προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επαναπροοώθησης ή απέλασης τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: