Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΛΑΤΕΟΣ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΓΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΚΑΡΠΟΠΤΩΣΗ ΣΕ ΜΗΛΙΕΣ ΚΑΙ ΑΧΛΑΔΙΕΣ

Με έγγραφο που έστειλε στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Νίκο Κατσαρό, ο δήμαρχος Πλατέος Φώτης Δημητριάδης ζητά να κινηθούν οι διαδικασίες για την καταβολή αποζημιώσεων στους δενδροκαλλιεργητές Μηλιάς και Αχλαδιάς λόγω των έντονων προβλημάτων καρπόπτωσης που σημειώθηκαν φέτος.
Το έγγραφο του δημάρχου Πλατέος, που κοινοποιήθηκε στη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στους Βουλευτές και στον Νομάρχη Ημαθίας, στο Διευθυντή Γεωργίας και στον Προϊστάμενο του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Βέροιας, αναφέρει τα εξής:
«Κύριε Πρόεδρε, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονο πρόβλημα καρπόπτωσης σχεδόν σε όλες τις ποικιλίες μηλιάς και αχλαδιάς, σε ορισμένες δε περιπτώσεις η καταστροφή είναι βιβλική με όλες τις δυσμενείς επιπτώσεις στους δενδροκαλλιεργητές για την συνέχιση της γεωργικής τους δραστηριότητας. Οι παραπάνω ζημιές οφείλονται αποκλειστικά στις δυσμενείς συνθήκες που επικράτησαν κατά την διάρκεια της ανθοφορίας - γονιμοποίησης, οι επιπτώσεις των οποίων παρουσιάζονται τώρα.
Τα προβλήματα αυτά είναι σε γνώση και των γεωπόνων του ΕΛΓΑ της περιοχής μας. Προς την κατεύθυνση αυτή και για την ελαχιστοποίηση των δυσμενών επιπτώσεων όπως και για την επιβίωση των δενδροκαλλιεργητών, παρακαλούμε όπως λάβετε άμεσα τα αναγκαία μέτρα (δηλώσεις ζημιών, άμεση εκτίμηση και αποζημιώσεις πληγέντων παραγωγών) προκειμένου να παραμείνουν στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις τους και να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις γεωργικές τους εργασίες. Για την άμεση ανταπόκρισή σας προς την κατεύθυνση της επίλυσης του παραπάνω προβλήματος, όπως κάνατε και στο παρελθόν, σας ευχαριστούμε.».

Δεν υπάρχουν σχόλια: