Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

ΔΗΜΟΠΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ Ο ΕΛΓΑ ΘΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΣΠΑΡΑΓΓΙΩΝ

Συνάντηση δημάρχου Πλατέος με τον Υφυπουργό Κώστα Κιλτίδη
Συνάντηση με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Κιλτίδη είχε χθες στην Αθήνα ο δήμαρχος Πλατέος Φώτης Δημητριάδης, στο πλαίσιο των διαδοχικών επισκέψεων και επαφών που πραγματοποιεί από τη Δευτέρα 22/6 σε υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς για την προώθηση αιτημάτων του δήμου.
Η συζήτηση του δημάρχου με τον υφυπουργό εστιάστηκε κυρίως στη διαδικασία δημοπράτησης των δύο έργων του δήμου Πλατέος (υπόγειο αρδευτικό δίκτυο και αγροτική οδοποιία) που εντάχθηκαν πέρσι το Δεκέμβριο στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013 και στην ικανοποίηση των έγγραφων αιτημάτων που είχε υποβάλλει το τελευταίο διάστημα ο δήμαρχος Πλατέος στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Νίκο Κατσαρό για την καταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς της περιοχής, αφενός σπαραγγιού που έχασαν φέτος έως και 70% του αναμενόμενου εισοδήματός τους εξαιτίας της μη απορρόφησης του προϊόντος από τη γερμανική αγορά και αφετέρου για την ακαρπία που σημειώθηκε στα μήλα και στα αχλάδια λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών της άνοιξης.
Όσον αφορά τα δύο σημαντικά για το δήμο Πλατέος έργα αγροτικής υποδομής, συνολικού προϋπολογισμού 4.955.454,34 ευρώ, ο κ. Κιλτίδης γνωστοποίησε στο δήμαρχο ότι θα δημοπρατηθούν άμεσα (εντός του Ιουλίου), με φορέα υλοποίησης τους τοπικούς οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) και τη διεύθυνση εγγείων βελτιώσεων της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Ημαθίας, ώστε να κατασκευαστούν στο συντομότερο δυνατό χρόνο και να αποδοθούν για χρήση στους αγρότες της περιοχής.
Σχετικά με τις αποζημιώσεις, ο δήμαρχος Πλατέος επεσήμανε στον κ. υφυπουργό την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης από την πολιτεία του εισοδήματος των σπαραγγοπαραγωγών, λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν φέτος από τη μεγάλη μείωση των εξαγωγών σπαραγγιού στη Γερμανία, καθώς και την αποζημίωση των δενδροκαλλιεργητών για την ακαρπία που παρατηρήθηκε τον Μάιο στους οπωρώνες μήλων και αχλαδιών της περιοχής.
Ο κ. Κιλτίδης, που ήταν ήδη γνώστης αυτών των προβλημάτων, μιας και του είχαν κοινοποιηθεί από τον δήμαρχο όλα τα σχετικά έγγραφα αιτήματα που υπέβαλλε στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, γνωστοποίησε στο δήμαρχο ότι, για μεν τα σπαράγγια ξεκινούν στο αμέσως προσεχές διάστημα από τον ΕΛΓΑ οι σχετικές αναγγελίες ζημιάς ώστε να υποβάλουν δηλώσεις οι παραγωγοί για να αποζημιωθούν με βάση την απώλειες που είχαν φέτος, για δε την ακαρπία στα μήλα και στα αχλάδια, ο υφυπουργός ανέφερε στο δήμαρχο ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα των δενδροκαλλιεργητών της Ημαθίας θα αντιμετωπιστεί μέσα από την ένταξη της ζημίας στο γενικότερο πρόγραμμα που έχει ο ΕΛΓΑ για την ακαρπία των οπωροφόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: