Ελέντη Χοντολίδου καθηγήτρια ΑΠΘ |
του ΑΠΘ και διαμερισματική σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του Γιάννη Μπουτάρη, Ελένη Χοντολίδου. H κ. Χοντολίδου, στενή συνεργάτης του δημάρχου απο την εποχή του Αρκτούρου, δεν διστάζει να του ασκήσει κριτική για το κείμενο- στήριξης του νέου νόμου, λέγοντας οτι παρουσιάζει αποσπασματικά πέντε σημεία. Διευκρινίζει δε οτι η "Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη" δεν είχε ποτέ ανάλογες θέσεις για την...εκπαίδευση. "Η τοποθέτηση του δημάρχου είναι αυστηρά προσωπική" σημειώνει. Διαβάστε ένα απόσπασμα του κειμένου:
"Τις τελευταίες μέρες ο Δήμαρχος διακινεί προσωπικά προς υπογραφή ένα κείμενο υπεράσπισης του νομοσχεδίου, εστιάζoοντας επιλεκτικά σε πέντε θετικά σημεία, αφαιρώντας τα από τα συμφραζόμενα, τα οποία σίγουρα δεν διάβασαν στην πλειοψηφία τους οι υπογράψαντες. Θα ήθελα να σταθώ σε δύο σημεία: η Πρωτοβουλία έχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που υλοποιεί, με βάση το οποίο εξελέγη και με βάση αυτό ελέγχεται. Ούτε είχε, ούτε απέκτησε τώρα συγκεκριμένες θέσεις για το Πανεπιστήμιο. Συνεπώς, η κίνηση του Δημάρχου είναι αυστηρά προσωπική. Το κυριότερο και λυπηρό όμως είναι ότι οι 105 (μέχρι τη στιγμή συγγραφής του παρόντος) υπογράψαντες (με πέντε ανώνυμους) «επιφανείς», αυτός ο κατάλογος των 100 επώνυμων «επιφανών» (sic!) φίλων, συναδέλφων και γνωστών του δημάρχου δεν είναι ούτε μεγάλος σε μέγεθος (όπως ήταν ο κατάλογος αυτών που τον στήριξαν για δήμαρχο), ούτε αντιπροσωπευτικός των κοινωνικών δυνάμεων που ψήφισαν τον Μπουτάρη για δήμαρχο, δηλ. τον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο. Και το στένεμα αυτό, μικρόψυχο και πολιτικά λανθασμένο πλήττει το κύρος του ίδιου του Δημάρχου.
Kαι τέλος, ο μπακάλης: όπως και όλοι οι πολίτες-δημότες της πόλης πληρώνει φόρους και πρέπει να έχει λόγο για το Πανεπιστήμιο. Κυρίως πρέπει να είναι σίγουρος ότι ο τίμιος κόπος του «πιάνει τόπο», αξιοποιείται σωστά και δεν κατασπαταλάται. Αυτό μας οδηγεί αυτόματα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς οι οποίοι στην Ελλάδα πάσχουν γενικώς, όχι μόνο για το Πανεπιστήμιο αλλά για ολόκληρη την κοινωνία.
Συνεπώς, και παραλλάσσοντας την πρώτη παράγραφο του κειμένου που διακίνησε ο δήμαρχος προσωπικά: «Η Θεσσαλονίκη δεν θα γίνει ποτέ η πόλη των ανοιχτών οριζόντων και της επιτυχούς διασύνδεσης –πολιτιστικής, οικονομικής, πνευματικής– με το διεθνές γίγνεσθαι εάν δεν αναμορφωθεί η Tριτοβάθμια Εκπαίδευση (και όχι ‘παιδεία’! όπως λανθασμένα αναφέρεται)» με νηφαλιότητα, σεβόμενη την ιστορία των θεσμών, των προσώπων, της πόλης και της χώρας. Αυτό το κείμενο, κύριε Δήμαρχε, θα το υπέγραφα, ίσως και ο κ. Πρύτανης. Για τον μπακάλη, ειλικρινά δεν μπορώ να γνωρίζω…".
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου