Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Ο ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ-ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

Υπεγράφη σήμερα από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή, το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την τροποποίηση διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος 100/2003, που αφορά τις "Τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις και λοιπές μετακινήσεις του αστυνομικού προσωπικού"......
Στο Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος περιλαμβάνονται τα εξής:

Προβλέπεται να τοποθετούνται υποχρεωτικά οι νεοεξερχόμενοι Αστυφύλακες και Υπαστυνόμοι με μόρια για ένα [1] έτος, μόνο σε Αστυνομικά Τμήματα, Τμήματα Τροχαίας, Τμήματα Αστυνομικών Επιχειρήσεων, Τμήματα Δίωξης Λαθρομετανάστευσης, Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης και Αστυνομικούς Σταθμούς, για την απόκτηση εμπειριών, εξαιρουμένων αυτών που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι σοβαρούς λόγους υγείας. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα να τοποθετούνται ακόμη και στον τόπο συμφερόντων τους στην περίπτωση που δεν καλύπτονται οι θέσεις με τις ετήσιες τακτικές μεταθέσεις με σειρά προτεραιότητας για κάποιες κατηγορίες. Παράλληλα, προβλέπεται να γίνεται η τοποθέτηση αυτών στις Υπηρεσίες με βάση τη βαθμολογία και την προτίμησή τους και όχι με υπηρεσιακά και κοινωνικά κριτήρια. Εξαίρεση γίνεται για αυτούς που επιλέγονται για τις Διευθύνσεις Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Προστίθεται περιορισμός 3 ετών για άσκηση δικαιώματος υποβολής αμοιβαίας μετάθεσης των αστυνομικών που εξέρχονται από τις σχολές προς αποφυγή τυχόν αθέμιτων συναλλαγών παλαιών και νέων αστυνομικών. Επιπλέον απαγορεύει υποβολή αίτησης αμοιβαίας μετάθεσης για τρία (3) έτη σε όλους τους αστυνομικούς από την πραγματοποίηση της τελευταίας μετάθεσης τους σε μία περιοχή μετάθεσης για περιορισμό αυτών αλλά και προς αποφυγή τυχόν αθέμιτων συναλλαγών.

Προστίθενται για μοριοδότηση ως μέλη της οικογένειας και τα παιδιά από άλλο γάμο, των οποίων την επιμέλεια έχει ο/η αστυνομικός, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Πριμοδοτούνται όλοι οι αστυνομικοί για κάθε εκπαιδευτικό έτος φοίτησης στις παραγωγικές Σχολές (Σχολή Αξιωματικών - Σχολή Αστυφυλάκων)

Αναπροσαρμόζεται ο αριθμός των μορίων που υπολογίζονται για τις μετακινήσεις, ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση από τον τόπο εργασίας συζύγου κλιμακωτά.

Προστίθενται, για λόγους ανθρωπιστικούς και αυξημένης κοινωνικής μέριμνας, στις εξαιρέσεις από το σύστημα των αντικειμενικών κριτηρίων επιπλέον κάποιες ειδικές κατηγορίες προς μετάθεση, όπως αστυνομικοί που έχουν γονείς και αδέλφια με σοβαρές αναπηρίες, αλλά και οι τρίτεκνοι.

Προβλέπεται έκτακτη μετάθεση αυτών που πρόκειται να υπηρετήσουν [αφού επιλεγούν και μετά τη φοίτηση από συγκεκριμένο σχολείο] στην Ε.Κ.Α.Μ., προκειμένου να επιτευχθεί η στελέχωσή τους με όσο το δυνατόν ικανότερο προσωπικό.

Προβλέπεται να μην υπολογίζονται τα μόρια δυσμενούς διαβίωσης υπηρεσιών καθώς και Ειδικών Υπηρεσιών για αυτούς που θα υπηρετούν σε αυτές για μικρότερο των [6] μηνών χρονικό διάστημα.

Προβλέπεται 10ετής υποχρεωτική παραμονή των αστυνομικών στη Διεύθυνση και Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, στη Διεύθυνση Πληροφορικής/Α.Ε.Α., στην Υπηρεσία Εναερίων Μέσων και την Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα, με τη δυνατότητα απομάκρυνσης μόνο ύστερα από αιτιολογημένη πρόταση του Διευθυντή, ώστε να αντιμετωπισθούν θέματα δυσλειτουργίας των Υπηρεσιών αυτών που προκύπτουν από την εκούσια απομάκρυνση εξειδικευμένου προσωπικού.

Προστίθεται η διάταξη ότι όσες μετακινήσεις πραγματοποιούνται με αίτηση του ενδιαφερομένου δεν θα δικαιολογείται εφεξής δαπάνη σε βάρος του δημοσίου.

Προβλέπεται ότι οι μετατιθέμενοι για λόγους πειθαρχίας από μία περιοχή μετάθεσης, δεν μπορούν να επιστρέψουν σ΄ αυτή, πριν την παρέλευση 10ετίας.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: