Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΞΕΝΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ

Η αποχώρηση του Γ. Παπακωνσταντίνου από το υπουργείο Οικονομικών και η τοποθέτηση, στη θέση του, του Ε. Βενιζέλου κυριαρχούν στις ανταποκρίσεις των ξένων μέσων ενημέρωσης, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος ...
Στο πρόσωπο του νέου υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, συγκεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά το ενδιαφέρον των ξένων Μέσων Ενημέρωσης, με την επισήμανση του βαρύτατου αλλά και ριψοκίνδυνου καθήκοντος που αναλαμβάνει.

Το BBC αναφέρει " Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αντικατάστησε τον υπουργός οικονομικών σε μια προσπάθεια να περάσει τα αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση" και προσθέτει " Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ο νέος Υπουργείο Οικονομικών 'έχοντας αποστολή την αντιμετώπιση της τεράστιας κρίσης χρέους της χώρας.

Το Reuters, δίνει τους βασικούς σταθμούς στην σταδιοδρομία του νέου υπουργού Οικονομικών, χαρακτηρίζοντάς τον "παραγωγικότατο συγγραφέα", επισημαίνοντας την νομική του κατάρτιση, αλλά και το γεγονός ότι "ελάχιστα είναι γνωστά ως προς τις απόψεις του για την Οικονομία".

"Η Ελλάδα αντικαθιστά τον υπουργό Οικονομικών � Πρώην υπουργός Αμυνας προάγεται στον ανασχηματισμό" είναι ο τίτλος του πρώτου θέματος στην ιστοσελίδα των Financial Times.

"Μετά από μία εβδομάδα κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής και εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων για την προώθηση νέων μέτρων λιτότητας, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου όρισε τον Ευάγγελο Βενιζέλο για την αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο ευρύτερου κυβερνητικού ανασχηματισμού με στόχο την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των Ελλήνων και των ξένων πιστωτών", αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους οι New York Times.

"Καρατομήθηκε ο υπουργός Οικονομικών» γράφει η Wall Street Journal, κάνοντας λόγο για «σαρωτικό ανασχηματισμό" και για αντικατάσταση του Γ.Παπακωνσταντίνου ώστε να "ενισχυθεί η στήριξη στις μη δημοφιλείς οικονομικές μεταρρυθμίσεις".

Η γαλλική Les Echos, με τίτλο "ο Παπανδρέου αλλάζει τον υπουργό Οικονομικών", αναφέρεται στον Ευάγγελο Βενιζέλο, επισημαίνοντας ότι φέρει το βαρύ καθήκον "να σταματήσει την οικονομική και κοινωνική κρίση της Ελλάδας και να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές της χώρας".
Κεντρικό θέμα στη Le Monde είναι επίσης η τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στο υπουργείο οικονομικών η οποία έχει τίτλο "Ενας νέος υπουργός Οικονομικών για την Ελλάδα της κρίσης" . Αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι το γεγονός πως ο νέος υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει επίσης καθήκοντα αντιπροέδρου της κυβέρνησης, αποδεικνύει ότι αναγνωρίζεται η κρισιμότητα της στιγμής κατά την οποία η Αθήνα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια οικονομική κρίση με διαστάσεις χωρίς προηγούμενο.

Η Le Figaro, έχει τον ίδιο τίτλο με την Le Monde, επισημαίνοντας ωστόσο ότι "με την απόφασή του να θυσιάσει τον υπουργό του επί των Οικονομικών, ο πρωθυπουργός Παπανδρέου, παίζει το τελευταίο του χαρτί".

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: