Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Η ΓΚΑΦΑ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

Σκοτσέζικο ντους με το μπόνους φόρου από τις αποδείξεις για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους επιφύλαξε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καταγράφοντας την πρώτη του «γκάφα» ως υπουργός Οικονομικών.....
Με διάταξη στον εφαρμοστικό νόμο ζήτησε πίσω τις επιστροφές φόρου που έχουν ήδη εισπράξει αρκετοί φορολογούμενοι, καθώς έβαλε πλαφόν 300 ευρώ στο μπόνους.

Επί παραδείγματι, φορολογούμενος με ατομικό εισόδημα 17.000 ευρώ, που έχει υποχρέωση προσκόμισης αποδείξεων 2.700 ευρώ για την κάλυψη του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ, προσκομίζοντας αποδείξεις 10.000 ευρώ είχε μπόνους φόρου 730 ευρώ (υπολογίζεται 10% επί της διαφοράς μεταξύ προσκομιζόμενων και υποχρεωτικών αποδείξεων). Με το πλαφόν των 300 ευρώ τού ζητούν πίσω 430 ευρώ φόρου!

Η διάταξη ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων κυρίως από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Τρεις ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του νόμου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την τηλεόραση του Alter μιλούσε για παρερμηνεία και λάθος νομικοτεχνική διατύπωση, λέγοντας πως δεν θα ισχύσει και ότι δεν θα ζητήσουν πίσω λεφτά από όσους τα έχουν πάρει. Αφηνε ασαφές όμως τι θα γίνει με τις δηλώσεις που θα εκκαθαριστούν εφεξής.

Αργότερα, το βράδυ, ο κ. Βενιζέλος με απλό σημείωμα προς τους δημοσιογράφους δήλωνε ότι δεν θα αλλάξει τίποτα φέτος με τις αποδείξεις.

Η ασάφεια, η προχειρότητα και ο πανικός κυριάρχησαν κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα δημοσιοποίησης του νόμου.

Αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών σημείωνε πάντως χθες στην «Ε» ότι η συμφωνία με την τρόικα αφορούσε το πλαφόν για το μπόνους φόρου. Ως εκ τούτου, πρέπει να αναζητηθεί το κονδύλι των 612 εκατ. ευρώ που είχαν υπολογίσει ότι θα συγκρατήσουν φέτος στα δημόσια ταμεία από τις υψηλές επιστροφές φόρου εισοδήματος.

Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: