Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

"ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ" ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΨΩΜΙΑΔΗ

Εντείνονται οι αντιδράσεις στην πλειοψηφούσα παράταξη για την επιλογή Διονύση στη θέση του αναπληρωτή περιφερειάρχη.

Της Φανής Σοβιτσλή
Fsovitsli@makthes.gr

Αντιμέτωπος με "αντάρτικο" δυσαρεστημένων περιφερειακών συμβούλων της ήδη προβληματισμένης ομάδας του κινδυνεύει να βρεθεί άμεσα ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. Η απόφασή του να ορίσει αναπληρωτή περιφερειάρχη τον αδελφό του Διονύση, παγιώνοντάς τον...στη θέση του αρχηγού της παράταξης, προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια πολλών μελών της ομάδας, που υποστηρίζουν ότι ο "ευνοούμενος" αδελφός δεν είναι πολιτικό πρόσωπο, πολύ δε περισσότερο δεν έχει καμία θέση στο γαλάζιο στρατόπεδο.
Προς το παρόν δεν έχουν αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα εκδηλώσουν τη διαμαρτυρία τους αλλά αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Όπως να στείλουν επιστολή στον απερχόμενο περιφερειάρχη όπου θα καταγγέλλουν την πάγια τακτική του να αποφασίζει για όλα μόνος του, δεδομένου ότι είναι άκρως συγκεντρωτικός, ή να προβούν σε διαμαρτυρία κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ομάδας, που γίνεται, ως γνωστόν, κεκλεισμένων των θυρών. Σκοπεύουν, με λίγα λόγια, να του πουν ότι δεν μπορεί να επιλέγει πάντα τα ίδια πρόσωπα, επιχειρώντας με κάθε τρόπο να παγιώσει τον αδελφό Ψωμιάδη στη θέση του αρχηγού, ειδικά σε μία περίοδο κατά την οποία ο δικαστικός αγώνας είναι σε εξέλιξη και η έκπτωσή του από το αξίωμα του περιφερειάρχη είναι σοβαρό ενδεχόμενο.
Η πρώτη δυσαρέσκεια εκφράστηκε στα μέσα Μαΐου, όταν, σε συνεδρίαση της ομάδας, ο επικεφαλής Π. Ψωμιάδης ανακοίνωσε στους συμβούλους του ότι πρόκειται να τεθεί σε αργία το επόμενο διάστημα και ότι θα ορίσει αναπληρωτή τον αδελφό του Διονύση. Και για να προλάβει τυχόν αντιδράσεις, που στη συνέχεια όμως άρχισαν να εκδηλώνονται, είχε επικαλεστεί τη νομοθεσία που προβλέπει ότι αναπληρωτής ορίζεται ο πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος. Παρόλα αυτά, αρκετοί σύμβουλοι, που είναι δυσαρεστημένοι από το "καθεστώς Ψωμιάδη", όπως λένε, και όλα τα προηγούμενα χρόνια, υποστηρίζουν ότι έπρεπε ο επικεφαλής της παράταξης να θέσει προς συζήτηση στην ομάδα την τοποθέτηση του Διονύση στη θέση του αναπληρωτή περιφερειάρχη. "Δεν μπορεί να έχει την απαίτηση να επιβάλει τον αδελφό του στη θέση του επικεφαλής, να τον ευνοεί όλα αυτά τα χρόνια και εμείς να το δεχόμαστε ανεπιφύλακτα, χωρίς αντιρρήσεις", ανέφερε στη "ΜτΚ" χαρακτηριστικά σύμβουλος της πλειοψηφίας.
Οι δυσαρεστημένοι της ομάδας Ψωμιάδη πάντως υποστηρίζουν ότι δεν είναι μόνο αυτοί που αντιδρούν στο πρόσωπο του Διονύση, αλλά και η κοινωνία, οι πολίτες από κάθε περιοχή της Θεσσαλονίκης με τους οποίους έρχονται σχεδόν καθημερινά σε επαφή. "Είμαστε πλέον αποδέκτες της αντίδρασης των πολιτών για το καθεστώς Ψωμιάδη και νιώθουμε λίγο σαν τους κυβερνητικούς βουλευτές που φοβούνται να πλησιάσουν τις περιφέρειές τους λόγω της πολιτικής του μνημονίου που υπερασπίζεται ο πρωθυπουργός και ορισμένοι υπουργοί του", σχολίασαν σύμβουλοι της πλειοψηφούσας παράταξης.

"Έφυγε ταξίδι σε ώρα… κρίσης"
Λάδι στη φωτιά που σιγόκαιγε στους κόλπους της πλειοψηφίας στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έριξε η αναχώρηση του Διονύση Ψωμιάδη για τη Ρωσία την επόμενη ακριβώς μέρα που ο γ.γ. της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Θ. Σώκος έθεσε σε αργία από τα καθήκοντά του τον περιφερειάρχη Π. Ψωμιάδη. Η απουσία του αδελφού Ψωμιάδη την ώρα της κρίσης και του πανικού που επικράτησε όλες τις προηγούμενες μέρες στο κτίριο της Β. Όλγας, από τον απόηχο της απόφασης της αργίας, εξόργισε αρκετούς συμβούλους, που δήλωσαν παρασκηνιακά ότι "όλοι όσοι διαφωνούμε με τις αποφάσεις και τις επιλογές του επικεφαλής ήμασταν δίπλα του, έστω και τυπικά, στη συνέντευξη Τύπου, όπου ανακοίνωσε τον δικαστικό αγώνα που θα δώσει για να δικαιωθεί. Και ο Διονύσης αποφάσισε να φύγει την ίδια μέρα, σαν να μην έτρεχε τίποτα".
Οι ίδιοι θέτουν και θέμα αδυναμίας του Διονύση Ψωμιάδη να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του ρόλου του περιφερειάρχη τόσο στην καθημερινότητα όσο και στις ανοιχτές συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου. Και αυτό, γιατί, όπως λένε, ο αναπληρωτής περιφερειάρχης προσεγγίζει τα θέματα έξω από τα πολιτικά πλαίσια, ενώ δεν διαθέτει το προφίλ του αρχηγού, όπως ο Παναγιώτης Ψωμιάδης.


"Δεν θα σηκώσουν ανάστημα". Εκτός από τους βαθιά δυσαρεστημένους στην ομάδα Ψωμιάδη, υπάρχουν και οι σύμβουλοι που δηλώνουν ενοχλημένοι με τις εξελίξεις αλλά κρατούν αποστάσεις ασφαλείας. Η δική τους εκδοχή είναι ότι "κάποιοι μπορεί να διαμαρτύρονται αλλά στην ουσία δεν έχουν τα κότσια να σηκώσουν ανάστημα και να αναμετρηθούν με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη γιατί χρωστούν σε αυτόν". Εν ολίγοις, υποστηρίζουν ότι οι δυσαρεστημένοι δεν θα τολμήσουν εύκολα να ασκήσουν βέτο για την επιλογή του Διονύση και στο τέλος θα κάνουν πίσω περιμένοντας να κριθεί ο δικαστικός αγώνας.


Η περίπτωση έκπτωσης του περιφερειάρχη

Στην περίπτωση πάντως που ο Παναγιώτης Ψωμιάδης κηρυχθεί έκπτωτος, τότε μοιραία θα ανοίξει στο εσωτερικό της πλειοψηφούσας παράταξης η διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού. Εν δυνάμει υποψήφιοι για τη θέση του επικεφαλής φέρονται οι περιφερειακοί σύμβουλοι Διονύσης Ψωμιάδης, Αθηνά Αηδονά και Μιχάλης Τζόλας, ο οποίος όμως δεν το επιβεβαιώνει. Στη λίστα ακούγεται και το όνομα του Γιώργου Τσαμασλή, ένα από τα πρόσωπα που ανήκε στον στενό πυρήνα του Π. Ψωμιάδη, το οποίο όμως εξαιτίας κάποιων δηλώσεών του αμφισβητήθηκε κατά τη διάρκεια των περιφερειακών εκλογών και σήμερα κρατά εύλογες αποστάσεις από το επιτελείο του απερχόμενου περιφερειάρχη. Ο ίδιος πάντως έχει δηλώσει πρόθυμος να θέσει υποψηφιότητα, αλλά δεν πρόκειται να κάνει τίποτα χωρίς προηγούμενη συμφωνία με τον Π. Ψωμιάδη.
ΠΗΓΗ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: