Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

ΑΥΣΤΡΙΑ- Πρωτοφανής νίκη των Κομμουνιστών στη δεύτερη μεγαλύτερη αυστριακή πόλη

Σε μια χώρα, όπου το ίδιο ποτέ δεν διέθετε αξιοσημείωτα εκλογικά αποτελέσματα και στην οποία ήταν πάντα έντονα αισθητός ο αντικομμουνισμός, το Κομμουνιστικό Κόμμα κατέκτησε σήμερα μια εντυπωσιακή νίκη στις δημοτικές εκλογές, στη...
δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Αυστρίας, στο Γκρατς, αποσπώντας, με ποσοστό 20,1 ο/ο, τη δεύτερη θέση μετά το συντηρητικό Λαικό Κόμμα.
 
Με το εντυπωσιακό του αποτέλεσμα-έκπληξη της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης, το αυστριακό Κ.Κ. επιβεβαίωσε πλήρως τις δημοσκοπήσεις που το έφεραν να συγκεντρώνει ποσοστό μέχρι και 20 ο/ο, τη στιγμή που το ποσοστό του σε αυστριακές εθνικές εκλογές τις τελευταίες δεκαετίες, βρίσκεται γύρω στο 1%.

Με το 20,1%, το αυστριακό Κ.Κ. είναι ουσιαστικά ο νικητής των σημερινών εκλογών στο Γκρατς, καθώς βελτίωσε τη δύναμή του κατά 8,9 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές του 2008, τη στιγμή που όλα τα άλλα κόμματα, με εξαίρεση το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, είχαν σήμερα απώλειες.

Σύμφωνα με το προσωρινό τελικό αποτελέσματα, το Λαικό Κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 33,5 ο/ο, κατά 4,9 μονάδες χαμηλότερο εκείνου πριν τέσσερα χρόνια, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα βρίσκεται στην τρίτη θέση με 15,3 ο/ο (έναντι 19,7 ο/ο), ενώ κατά 2,6 μονάδες μείωσαν το ποσοστό τους στο 12 ο/ο, οι Πράσινοι.

Στην τέταρτη θέση περνά τώρα το Κόμμα των Ελευθέρων με ποσοστό 13,9 ο/ο, αυξημένο κατά 3,1 μονάδες, ενώ εκτός δημοτικού συμβουλίου, θα βρεθεί το δεύτερο ακροδεξιό κόμμα, Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας που απέσπασε μόλις ένα 1,4 ο/ο, αντί του προηγούμενου 4,4 ο/ο.

Το Γκρατς θεωρείται το «προπύργιο» του Κ.Κ. στην Αυστρία, καθώς με τη σημερινή νίκη του στις δημοτικές εκλογές, καταγράφει ήδη, την τρίτη κατά σειρά εκλογική του επιτυχία.

Η πρώτη εντυπωσιακή επιτυχία του είχε σημειωθεί στις δημοτικές εκλογές το 2003, όταν είχε συγκεντρώσει το πρωτοφανές ποσοστό 20,9 ο/ο με τον υποψήφιό του, Ερνεστ Κάλτενεγκερ, ο οποίος κατόπιν αναδείχτηκε δημοτικός σύμβουλος αρμόδιος για θέματα κατοικίας, επονομαζόμενος ως σήμερα, από τους κατοίκους της πόλης, «ο άγγελος των φτωχών».

Η δεύτερη έκπληξη για το αυστριακό Κ.Κ., ήταν τον Οκτώβριο του 2005, στις τοπικές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της Στυρίας, του οποίου πρωτεύουσα είναι το Γκρατς, στις οποίες είχε συγκεντρώσει ποσοστό 6,3 ο/ο (υπερπενταπλάσιο από εκείνο το 2000) και που θεωρήθηκε μεγάλη νίκη του κεντρικού υποψηφίου του, Ερνεστ Κάλτενεγκερ.

Σύμφωνα με τους παρατηρητές, η μοναδική, αριθμητικά δυνατή, μελλοντική συνεργασία στο Δήμο του Γκρατς, στη βάση των εδρών που κατέκτησαν σήμερα τα κόμματα, θα ήταν ένας συνασπισμός Λαικού Κόμματος και Κομμουνιστών, που αποτελεί βέβαια, όπως οι ίδιοι σημειώνουν, ένα εξαιρετικά θεωρητικό σενάριο.

Αριθμητικά πάντως, δεν είναι δυνατός ένας συνασπισμός ούτε Λαικού Κόμματος-Σοσιαλδημοκρατών, ούτε Λαικού Κόμματος -Πρασίνων, ενώ δεν γίνονται κάποιες εικασίες, τουλάχιστον απόψε, για το ενδεχόμενο ενός τρικομματικού αριστερού συνασπισμού ανάμεσα στους Κομμουνιστές, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους, του οποίου θα ηγείτο η υποψήφια του Κ.Κ. , Ελκε Καρ, ως δήμαρχος της δεύτερης σε πληθυσμό, πόλης της Αυστρίας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: