Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

"ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ" Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΗΜΑΘΙΑΣ

Εκδήλωση με θέμα "Περιβαλλοντικά προβλήματα - Κλιματική αλλαγή, παρεμβάσεις και δράσεις" διοργάνωσε την Παρασκευή 18 Δεκέμβρη στην αίθουσα της Ελιάς το Κοινωνικό Φόρουμ, με συμμετοχή μελών φορέων, όπως του Εργατικού Κέντρου Βέροιας, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της ΕΛΜΕ, του Συλλόγου Γεωπόνων Ελλάδος κ.α.
Ο υπεύθυνος του Γραφείου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Β'βάθμιας Εκπαίδευσης Χρήστος Γούλας αναφέρθηκε στα περιβαλλοντικά προβλήματα που είναι αποτέλεσμα της δημιουργίας των αστικών κέντρων.
"Όταν η ανάπτυξη, η πρόοδος και η ευημερία παίρνουν μόνο ποσοτικά χαρακτηριστικά, τότε συνυπάρχουν με τα μεγάλα και παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα όπως είναι η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η ρύπανση των νερών και του εδάφους, η καταστροφή των δασών κ.α." είπε ο ομιλητής ο οποίος αναφερόμενος στο πρόγραμμα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στα σχολεία σημείωσε πως η νέα υπουργός το αντιμετωπίζει θετικά.
"Ηλεκτρική ενέργεια και περιβάλλον" ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο κ. Λάζαρος Τσικριτζής, καθηγητής ΤΕΙ Κοζάνης ο οποίος με νούμερα περιέγραψε τη γκρίζα ζώνη στις μολυσμένες περιοχές που παράγεται ηλεκτρική ενέργεια λέγοντας χαρακτηριστικά πως πάντα υπάρχουν περιβαλλοντικά προβλήματα όπου δημιουργούνται εξορύξεις και ορυχεία.
Χαρακτήρισε μάλιστα ως ακριβό και όχι μόνο ρυπογόνο το εθνικό μας καύσιμο, το λιγνίτη και τόνισε πως δεν μπορεί να "καίγεται ένας νομός" (η Κοζάνη) για να φωτίζονται όλοι οι υπόλοιποι. Ο ομιλητής υποστήριξε πως υπάρχουν ρεαλιστικές λύσεις όσον αφορά το ενεργειακό πρόβλημα (η περιβαλλοντική οργάνωση WWF έχει καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις).
Στη χρησιμοποίηση της πυρηνικής ενέργειας ως προσπάθεια μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου και της περιβαλλοντικής ρύπανσης αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ημαθίας κ. Γιώργος Ουρσουζίδης.
Ο κ. Ουρσουζίδης διάβασε τα συμπεράσματα πρόσφατης ημερίδας του ΤΕΕ/ΤΚΜ που έγινε στη Θεσ/νίκη όπου διατυπώθηκαν θέσεις παρόμοιες με αυτές της ημερίδας του 1980 "περί εγκατάστασης πυρηνικού αντιδραστήρος ισχύος", σύμφωνα με την οποία το ΤΕΕ πιστεύει ότι το ενεργειακό πρόβλημα πρέπει να θεωρηθεί και μελετηθεί σφαιρικά και όχι μονοδιάστατα και αποσπασματικά και η εγκατάσταση Πυρηνικού Εργοστασίου Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας να συνοδεύεται από πλήρη μελέτη διάθεσης των ραδιοενεργών καταλοίπων.
Τέλος, ο εκπρόσωπος της Οικολογικής Ομάδος Βέροιας Νίκος Ασλάνογλου παρουσίασε 22 φωτογραφίες από τον σκουπιδότοπο Βέροιας, ενδεικτικές, όπως τις χαρακτήρισε, της απαράδεκτης κατάστασης όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμάτων από το Δήμο Βέροιας.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ των παρευρισκομένων. Συντονιστής της όλης εκδήλωσης ήταν ο Γυμνασιάρχης του Εσπερινού Σχολείου Βέροιας κ. Κώστας Καραγιάννης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: