Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ - Έριξαν την ευθύνη της καταστροφής σε Δημητριάδη και Γκιόνογλου οι πληγέντες

Τρεις και πλέον ώρες κράτησε η  "ανοιχτή" συνεδρίαση του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας που έγινε χτες το βράδυ με μοναδικό θέμα την εξέταση της κατάστασης όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από την νεροποντή και την χαλαζόπτωση το βράδυ της Δευτέρας και τις ζημιές που έχει προκαλέσει στους επαγγελματίες της πόλης.
Το κλίμα μεταξύ των...
συγκεντρωμένων θυμάτων της νεροποντής ήταν άσχημο. Στο σύνολό τους οι πληγέντες καταλόγισαν ευθύνες τόσο στον κατασκευαστή του έργου της ανάπλασης τέως δήμαρχο Μπ. Γκιόνογλου όσο και στον νυν δήμαρχο Αλεξάνδρειας Φ. Δημητριάδη.

Για τον εργολάβο- κατασκευαστή του έργου της ανάπλασης ακούστηκαν σκληρά λόγια και έγιναν απολύτως συγκεκριμένες παρατηρήσεις από πληγέντες. Του καταλόγισαν ευθύνη που κατασκευάζει ένα έργο που κατά την άποψή τους είναι προβληματικό αφού στερεί από τους δρόμους τα φρεάτια εκείνα που θα μπορέσουν να απορροφήσουν τα όμβρια νερά. Είπαν ορισμένα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου ότι ουδέποτε κλήθηκαν ως φορέας να εκφράσουν άποψη για το έργο όσο αυτό δεν είχε ακόμα αρχίσει.

Ειπώθηκε από πληγέντα ότι τα φρεάτια της περιοχής στην πλατεία Ελευθερίας ήταν γεμάτα με μπάζα και υλικά της εργολαβίας και ως εκ τούτου ήταν αδύνατον να απορροφήσουν τα νερά της νεροποντής με αποτέλεσμα να μπουν στα καταστήματα της περιοχής.

Ειπώθηκε ότι ολόκληρος δρόμος που αναπλάστηκε έχει μόλις επτά φρεάτια και αυτά σε πολύ κοντινά σημεία το ένα με το άλλο αλλά απουσιάζουν από τον υπόλοιπο δρόμο.

Σύμβουλος του Εμπορικού είπε ότι ένιωσε θυμό όταν άκουσε τον κατασκευαστή να μιλάει σε ραδιοφωνική εκπομπή και να ισχυρίζεται ότι το έργο δεν φταίει που πλημμύρισε η πόλη.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ

-Στον δήμαρχο Αλεξάνδρειας έριξαν ευθύνες για ανεπαρκή ή και παντελή επίβλεψη του έργου εκ μέρους του δήμου με αποτέλεσμα να κατασκευάζεται ένα έργο που είναι προβληματικό.
- Είπαν ότι ο Δημητριάδης αν και γνώριζε ότι θα συμβεί ακραίο καιρικό φαινόμενο δεν μερίμνησε να ενημερώσει τους κατοίκους ώστε αυτοί να πάρουν τα μέτρα τους.
-Είπαν ότι ο δήμαρχος δεν μερίμνησε αυτά τα χρόνια να καθαριστούν τα φρεάτια της πόλης ώστε να απορροφήσουν τα νερά της βροχής και ότι αυτά ήταν βουλωμένα.
-Είπαν ότι ή ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας ή ο αντιδήμαρχος Γκαβαρδίνας, ένας εξ αυτών, δεν λέει την αλήθεια σχετικά με το αν δόθηκε εντολή για επιφυλακή ή όχι.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου είπε ότι η ενημέρωση που έχει και οι κινήσεις που έκανε ήταν στη λογική να ενημερωθούν πρώτα αυτοί για τις δυνατότητες που έχουν να αντιδράσουν. Είπαν ότι είχαν επαφές με την ΕΣΕΕ, το Επιμελητήριο Ημαθίας και τον βουλευτή της ΝΔ Απ. Βεσυρόπουλο. Επίσης είπαν ότι έκαναν συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Κ. Καραπαναγιωτίδη.
Το αποτέλεσμα των επαφών ήταν ότι τα πάντα κινούνται στο σκοτάδι αφού ούτε νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει να καλυφθούν οι ζημιές, ούτε επιτροπή να εκτιμήσει τις ζημιές υπάρχει, ούτε κανείς εκ των Δήμου ή της Νομαρχίας ακόμα επισκέφθηκε την περιοχή να δει από κοντά την κατάσταση. Η ΕΣΕΕ και το Επιμελητήριο είπαν ότι θα βρίσκονται κοντά τους ώστε να καλύψουν το κόστος της νομικής προσφυγής που θα κάνουν οι πληγέντες με ομαδική αγωγή αφού πρώτα ανακαλυφθεί και προσδιοριστεί ο υπαίτιος.

Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Παρών στην συνάντηση ήταν και ο δικηγόρος Βεροίας Στ. Σουροβίκης. Είπε στους πληγέντες ότι η υπόθεση έχει δρόμο, είναι δύσκολη και απαιτεί συγκεκριμένα βήματα. Πρέπει πρώτα να προσδιοριστεί ο υπαίτιος από πραγματογνώμονα που καλό θα είναι να ορίσει ο εισαγγελέας.
Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει η προσφυγή εναντίον του. Αν είναι ο δήμος υπαίτιος τότε είναι σχεδόν αδύνατον να εισπράξουν την αποζημίωση που θα επιδικαστεί οι δικαιούχοι γιατί οι ΟΤΑ προστατεύονται από το νόμο.

ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Παρόντες στην συνάντηση και οι δημοτικοί σύμβουλοι Κ. Ναλμπάντης και Γ. Απατσίδης. Ο πρώτος είπε στην παρέμβασή του ότι και ο ίδιος έπαθε ζημιά στην επιχείρησή του. Αναγνώρισε τις ευθύνες τόσο του κατασκευαστή όσο και τις δικές του ευθύνες ως πολιτικός προϊστάμενος της ΔΕΥΑ τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, επισήμανε ότι δημόσια βγήκε στο ράδιο Αλεξάνδρεια χτες και άσκησε σκληρή κριτική στην διοίκηση του δήμου Αλεξάνδρειας αλλά και στα ΤΟΕΒ της περιοχής που δεν έκαναν απολύτως τίποτα ώστε να μην είναι τόσο μεγάλη η ζημιά. Δεσμεύτηκε να συμβάλλει με την συμμετοχή του στο αίτημα να συγκληθεί εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο Αλεξάνδρειας την ερχόμενη βδομάδα να συζητήσει το θέμα αυτό.

Ο Γ. Απατσίδης διαχώρισε με πλήρη σαφήνεια τη θέση του τόσο από την διοίκηση Γκιόνογλου που ως έναν βαθμό φέρει ευθύνες για τα έργα και τις παρεμβάσεις που δεν έγιναν επί οχτώ χρόνια που διοίκησε όσο και από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας από την οποία έχει αποχωρήσει εδώ και αρκετούς μήνες. Είπε ότι την ευθύνη φέρει η διοίκηση του δήμου που πιάστηκε απροετοίμαστη και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι κατά την συνεδρίαση της Δευτέρας έξω γινόταν χαλασμός αλλά ο δήμαρχος μέσα στην αίθουσα συνεδρίαζε ατάραχος. Τέλος, δήλωσε συμπαραστάτης στην προσπάθεια του συλλόγου να φέρει το θέμα σε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.


*Σε επόμενη ανάρτηση τα βίντεο της συνεδρίασης

Δεν υπάρχουν σχόλια: