Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ- Ασφαλιστικά μέτρα εργαζομένων για μισθολόγιο- Η θέση του προέδρου Γ. Τζίλα

Μιλώντας χτες στο ράδιο Αλεξάνδρεια 97,7fm ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Γιώργος Τζίλας ρωτήθηκε σχετικά με την απόφαση των εργαζομένων στην επιχείρηση να προσφύγουν στο δικαστήριο με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων για να πετύχουν την μη ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο.
Η απάντηση του προέδρου ήταν ότι ο ίδιος ως...
πρόεδρος και το ΔΣ της επιχείρησης δεν μπορεί παρά να κινηθεί στη βάση του νομικού πλαισίου που έχει διαμορφωθεί μετά την ψήφιση του Μνημονίου Νο3 και να κάνει όλες τις ενέργειες εκείνες ώστε να πληρώνονται στο εξής οι εργαζόμενοι με ό,τι προβλέπει το ενιαίο μισθολόγιο.

Συνεχίζοντας ο κ. Τζίλας είπε ότι συμβουλεύτηκε τον νομικό σύμβουλο της ΕΔΕΥΑ και ότι τον συμβούλευσε ότι η ένταξη των εργαζομένων στο ενιαίο μισθολόγιο είναι μονόδρομος και οι περικοπές στους μισθούς αναγκαστικές.

Ως εδώ καλά, που λέει ο λόγος. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αλεξάνδρειας εξέθεσε το ζήτημα και ως πολιτικός προϊστάμενος είναι υποχρεωμένος να λειτουργήσει μέσα όρια του νόμου. Μπορεί να διαφωνεί με τις μειώσεις των μισθών, μπορεί να διαφωνεί με τη λογική του νόμου αλλά από την ώρα που επιλέγει να παραμένει στη θέση του είναι υποχρεωμένος να τον εφαρμόζει χωρίς παρεκκλίσεις γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα καταστεί υπόλογος για παράβαση καθήκοντος.

Η παρατήρηση που έχουμε να κάνουμε είναι η εξής. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αλεξάνδρειας ισχυρίστηκε ότι όλες οι ΔΕΥΑ της χώρας έχουν ενταχθεί και κατονόμασε μάλιστα την ΔΕΥΑ της Βέροιας που εφαρμόζει το ενιαίο μισθολόγιο στους εργαζόμενούς της.
Η αλήθεια όμως είναι λίγο διαφορετική. Το ρεπορτάζ που κάναμε στο διαδίκτυο δείχνει ότι η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου εφαρμόζεται σε αρκετές ΔΕΥΑ της χώρας αλλά υπάρχουν και άλλες ΔΕΥΑ που οι εργαζόμενοι έκαναν προσφυγή στα δικαστήρια και κέρδισαν.

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑ Αλεξάνδρειας κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και η υπόθεσή τους συζητήθηκε χτες Παρασκευή στις 12 στα δικαστήρια στη Βέροια. Ο στόχος τους είναι να μπλοκάρουν την διαδικασία ένταξής τους στο ενιαίο μισθολόγιο για όσο χρονικό διάστημα θα κρατήσει η δικαστική διένεξη. Αν το αίτημά τους απορριφθεί τότε θα κληθούν να επιστρέψουν τα επιπλέον χρηματικά ποσά που έχουν εισπράξει αναδρομικά και αυτό θα συμβεί με μηνιαία παρακράτηση από τον μισθό τους. Αν όμως δικαιωθούν θα έχουν κερδίσει να μην υποβαθμιστεί το επίπεδο της ζωής του ακόμα περισσότερο μετά την επέλαση των τριών Μνημονίων που έχει εξαθλιώσει τον ελληνικό λαό.

Οι αποφάσεις των δικαστηρίων που έκαναν δεκτές τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων αφορούν στην ΔΕΥΑ Βόλου που θα εκδικαστεί στις 4 Απριλίου 2013 και στη ΔΕΥΑ Ηρακλείου που ήδη συζητήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2013.
Μάλιστα, στην ΔΕΥΑ Βόλου οι εργαζόμενοι βλέποντας τους μισθούς τους τον Φεβρουάριο να είναι μειωμένοι έστειλαν εξώδικο στον δήμαρχο Σκοτινιώτη και δηλώνουν κατηγορηματικά ότι θα προσφύγουν στα ποινικά δικαστήρια αν δεν διορθωθεί η εις βάρος τους αδικία με την μη εφαρμογή της δικαστικής απόφασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: