Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

«Δεν πληρώνουμε» τον Απρίλιο

Συνέντευξη Τύπου έδωσαν χθες συλλογικότητες
και πρωτοβουλίες πολιτών απ' όλη την Αττική,
με στόχο τον προγραμματισμό προειδοποιητικής
λαϊκής στάσης πληρωμών τον Απρίλιο

Μαζικοποιείται ραγδαία το κίνημα ανυπακοής ενάντια στα «χαράτσια». Θρυαλλίδα αποτέλεσε η διατήρηση του τέλους επιτηδεύματος μέσω της ΔΕΗ, απόφαση που συσπείρωσε ακόμη περισσότερους πολίτες γύρω από επιτροπές και συλλογικότητες που ανθίστανται στη φορομπηχτική πολιτική μέσω της άρνησης πληρωμών.....

Μπορεί βέβαια το «χαράτσι» να χαρακτηρίστηκε από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα... ρεαλιστικό όμως, το κλίμα που μετέφεραν χθες οι εκπρόσωποι συλλογικοτήτων που μάχονται για την κατάργησή του είναι τελείως διαφορετικό: 1.100 οικογένειες στο Πέραμα ζουν χωρίς ρεύμα. Το θλιβερό νούμερο δεν αποτελεί απλώς μία εκτίμηση. Αντλήθηκε από τον οικείο δήμο, όπωςαναφέρει το ο Ανδρέας Βόλης, μέλος της Επιτροπής Πολιτών Περάματος. «Το νούμερο αφορά το 2011.

Ο πυρήνας
»Η ΔΕΗ δεν απέδωσε τα δημοτικά τέλη 1.100 νοικοκυριών εξαιτίας των απλήρωτων λογαριασμών. Υπολογίζουμε ότι σήμερα σε αυτές τις οικογένειες έχουν προστεθεί περίπου άλλες 1.500. Νομίζω, πια, ότι ακόμη και κάποιοι από εμάς που μπορούμε να πληρώσουμε όλα αυτά τα "χαράτσια", έχουμε ηθική υποχρέωση να μην το κάνουμε. Αλλά, να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους αυτούς. Να πολεμήσουμε μαζί τους».
Χθες, δεκάδες εκπρόσωποι συλλογικοτήτων, επιτροπών, συνελεύσεων και σωματείων από όλη την Αττική έδωσαν συνέντευξη Τύπου προκειμένου να δημοσιοποιήσουν ευρύτερα την προειδοποιητική λαϊκή στάση πληρωμών τον Απρίλιο.
Παράλληλα, όλο αυτό το διάστημα πραγματοποιούν συνεχείς επαφές με συλλογικότητες απ' όλη την Ελλάδα που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, αλλά και με εργατικά σωματεία και ομοσπονδίες, από τις οποίες ζητούν με αποφάσεις τους να στηρίξουν τη λαϊκή στάση πληρωμών.
Ο πυρήνας των ανθρώπων που συγκροτούν τις επιτροπές «Δεν πληρώνω» πιστεύει ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να υπάρξει ενιαία αντιπαράθεση με τις πολιτικές που ακολουθούνται: «Μπορούμε και πρέπει να μετατρέψουμε την αδυναμία μας σε δύναμη. Εμείς δουλεύουμε, εμείς παράγουμε. Βασική προϋπόθεση όμως είναι όλοι οι φορείς που αντιτίθενται σε αυτή την πολιτική να συντονίσουμε τις κινητοποιήσεις μας, προτού οδηγηθούμε σε ολοκληρωτική εξαθλίωση» λέει ο Γιώργος Μπακαγιάννης, μέλος των επιτροπών αγώνα «Δεν πληρώνω». Και προσθέτει:
«Και φυσικά δεν εννοώ τους δήμους. Το 2011, όταν επιβλήθηκε το "χαράτσι", θέλοντας να επιδείξουν προς τα ΜΜΕ αλλά και στους δημότες τους ένα φιλολαϊκό προφίλ, προχώρησαν σε μαζικά εξώδικα προς τη ΔΕΗ, χάριν εντυπώσεων, ενέργεια η οποία, βέβαια, δεν τους κόστισε τίποτα και ως τέτοια δεν απέφερε και κάποιο σοβαρό αποτέλεσμα. Το είδαμε άλλωστε στη συνέχεια πως υπαναχώρησαν, και τώρα οι περισσότεροι στήνουν "δουλειές" με τον Φούχτελ. Αρα, η δύναμη για την ακύρωση των "χαρατσιών" βρίσκεται στα χέρια των πολιτών».
Θεωρούν επίσης ότι οι πολίτες πρέπει να ξεφύγουν από την παγίδα της παθητικής στάσης πληρωμών: «Η αδυναμία εξαιτίας της βάρβαρης πολιτικής που ακολουθείται πρέπει να μετατραπεί σε ένα ευρύτερο πολιτικό ρεύμα ανυπακοής και στη συνέχεια, με συνειδητό τρόπο, να προχωρήσουμε σε μια λαϊκή στάση πληρωμών, με διάρκεια και συνέχεια» εξήγησε ο Κώστας Τουλγαρίδης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Μαρκοπούλου-Πόρτο Ράφτη.
«Κανείς δεν θα πάθει τίποτα, αν δεν πληρώσει» είπε ο Τάσος Μαυρόπουλος, μέλος της Επιτροπής Κατοίκων Βύρωνα. Και προσθέτει: «Αντίθετα, θα καταφέρει να ενδυναμώσει το κίνημα».
Την επόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας σε εφορίες. Στις 31 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί συνάντηση πρωτοβουλιών στα γραφεία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Τέλος, οι δράσεις θα κορυφωθούν με πανελλαδικό συλλαλητήριο την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, τότε που ξεκινά και η λαϊκή στάση πληρωμών.

enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: