Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Η ΔΕΥΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ

Γ. Τζίλας
πρόεδρος ΔΕΥΑ Αλ
-Με το σύνθημα «μην σπαταλάς το νερό σήμερα, για να μην το στερηθείς αύριο» το 1992 ο Ο.Η.Ε καθιέρωσε  την 22η Μαρτίου  ως ημέρα υπενθύμισης  της σημασίας του νερού για το μέλλον της ανθρώπινης ύπαρξης αλλά και ως ημέρα κοινωνικού προβληματισμού.

 Παγκόσμια Ημέρα Νερού η  22η Μαρτίου  και διεθνείς οργανισμοί δίνουν στη δημοσιότητα συγκλονιστικά στοιχεία αναφορικά με την έλλειψη του σε πολλές χώρες του πλανήτη. Με έκθεση της, η UNICEF κρούει τον κώδωνα του κινδύνου  για τη ζωή εκατομμυρίων παιδιών καθώς τονίζει ότι καθημερινά πεθαίνουν 6.000 παιδιά από έλλειψη νερού , γεγονός το οποίο...
 σημαίνει ότι κάθε 15 δευτερόλεπτα ένα παιδί στις αναπτυσσόμενες  χώρες χάνει τη ζωή του.

-Ερευνες  της UNICEF του  Ο.Η.Ε  και Ευρωπαϊκών κέντρων Ερευνών φέρνουν ετησίως στο φως μόνο αποκαρδιωτικά αποτελέσματα . Πιο συγκεκριμένα:

Α)  Το 40% των κατοίκων  του πλανήτη σήμερα δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

Β) Το 80% των ασθενειών στις αναπτυσσόμενες χώρες συνδέεται  με το νερό.

Γ) Πάνω από 232  εκατομμύρια άνθρωποι του τρίτου κόσμου  πλήττονται από λειψυδρία

Δ) Η έλλειψη νερού θα αναχθεί σε μείζον γεωπολιτικό θέμα  καθώς το 2050 , ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια  και η ζήτηση για νερό θα αυξηθεί κατά 64 κυβικά μέτρα ετησίως.

Στην Ελλάδα ο υδροφόρος ορίζοντας κινδυνεύει κυρίως  από τα φυτοφάρμακα  αλλά και τη σπατάλη καθώς ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) χαρακτηρίζει  τη χώρα μας «σπάταλη στο νερό»

Θα πρέπει όλοι μας να αναγνωρίσουμε την πολιτιστική περιβαλλοντική και οικονομική σπουδαιότητα του καθαρού νερού και να ενισχύσουμε τις προσπάθειες μας για  να προστατεύσουμε  τα ποτάμια, τις λίμνες και τους υδροφόρους  ορίζοντες.

Οι ειδικοί λένε «το νερό δεν διαρκεί για πάντα ».Κάποιοι από εμάς συμπεριφερόμαστε  σαν να είναι δωρεάν .

Σαν να μας ανήκει , το έγκλημα αυτό πρέπει  να σταματήσει  και ακόμη συνεχίζουν

«οι γεωτρήσεις που πραγματοποιούνται σήμερα φθάνουν 300 μέτρα κάτω από το έδαφος

Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι κλέβουμε το νερό που δικαιούνται τα παιδιά μας».

Ας μην ξεχνάμε πως το πρόβλημα του νερού μπορεί να οξυνθεί  κυρίως εξαιτίας της κακοδιαχείρισης  του από τον άνθρωπο . Η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και η κατασπατάληση  του νερού θα δημιουργήσουν στο μέλλον ανυπέρβλητα προβλήματα  και στην ποιότητα  του πόσιμου νερού,αλλά και στην ποσότητα.

Η ΔΕΥΑ Αλεξάνδρειας  λαμβάνοντας υπόψη της όλα τα παραπάνω  ,προωθεί  τις κατάλληλες  λύσεις προς το συμφέρων των καταναλωτών. Η ευθύνη μας  είναι ιδιαίτερα μεγάλη , αν ληφθεί υπόψη  ότι οι παρεχόμενες  υπηρεσίες  μας συνδέονται  άμεσα με την δημόσια  υγεία  και την προστασία αυτής.

Για το λόγο αυτό και για την προστασία του πολύτιμου φυσικού αγαθού , του νερού , η ΔΕΥΑ Αλ έχει υλοποιήσει  και υλοποιεί  σημαντικά έργα τόσο στον τομέα της ύδρευσης όσο και στον   τομέα της αποχέτευσης –Βιολογικού καθαρισμού .

Στόχος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Αλεξάνδρειας , παρά το δυσμενή κοινωνικό-οικονομικό περιβάλλον, είναι η συνεχής ανάπτυξη των υποδομών  της και που σε βάθος χρόνου των αναγκών των κατοίκων της.

Υπάρχει καθήκον  απ’  όλους μας . Όλοι πρέπει να προστατεύουμε την επάρκεια σε νερού  .

Ας είμαστε περισσότερο προσεκτικοί στη διαχείρισή του.

Επιβάλλεται η συμπεριφορά μας στη χρήση του νερού να έχει πολιτισμένα χαρακτηριστικά , σεβόμενοι το περιβάλλον  και τις δυνατότητες του.

Μην το σπαταλάμε άσκοπα.

Έχουμε αυτό  το χρέος απέναντι στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές.


                                                          Για την ΔΕΥΑ Αλεξάνδρειας

                                                                    Ο Πρόεδρος
                                                                   Τζίλας Γεώργιος

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

΄Σέ ποιά χώρα έκανε μεταπτυχιακό αυτός ο κολοσός τις Πολιτικής και τις ενημέρωσις ρε παιδιά?? Και έπειτα λέμε δεν έχει στελέχη η ΝΔ!!

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ ρε φίλε δεν μιλάμε για μόρφωση εδώ έχουμε παραμόρφωση, ο άνθρωπος είναι για μεγάλα σαλόνια σου λέω!! Είναι ο άνθρωπος που όταν ήταν αντιπολύτευση είχε κάνη το Μπάμπη το Γκιόνογλου να .....χάση τον ύπνο του!!!!

Ανώνυμος είπε...

Πλάκα κάνεις? Γιατί αυτός μπορεί να το πιστέψη!!

Ανώνυμος είπε...

Αυτή την φωτογραφία σε παρακαλώ μην την κατεβάσεις , την δείχνω στο μωρό μου και πίνει όλο του το γάλα.