Τρίτη 17 Απριλίου 2012

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ- Κρατικοποιούν την Ισπανική Repsol και τα πετρέλαια της χώρας

Την άμεση επανακρατικοποίηση της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας της Αργεντινής και θυγατρικής της ισπανικής Repsol ανακοίνωσε χθες η πρόεδρος της χώρας, Κριστίνα Κιρχνέρ Φερνάντες.
Μιλώντας σε στελέχη επιχειρήσεων και πολιτικούς στο...
Μπουένος Αιρες είπε ότι στέλνει στο ελεγχόμενο από το κόμμα της Κογκρέσο, σχέδιο νόμου, για να πάρει πίσω, άμεσα, το κράτος τον έλεγχο της YPF, απαλλοτριώνοντας το 51% των μετοχών της εταιρείας που κατέχει η ισπανική Repsol κατηγορώντας μάλιστα τους Ισπανούς ότι δεν επενδύουν αρκετά στα πετρελαικά συμφέροντα της Αργεντινής ενώ υποστήριξε ότι η κρατικοποίηση της YPF είναι ζήτημα εθνικής κυριαρχίας.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση της Μαδρίτης. Ο υπουργός Βιομηχανίας έκανε λόγο για εχθρική ενέργεια εναντίον της Ισπανίας και της κυβέρνησης της Ισπανίας και απείλησε με αντίποινα. Οι Ισπανοί επικεφαλής της YPF εξετάζουν προσφυγή στην Παγκόσμια Τράπεζα επιδικώνοντας αποζημίωση που μπορεί να φθάσει και τα 10 δισ. δολάρια ενώ το θέμα θα είναι στην κορυφή της ατζέντας του πρωθυπουργού Ραχόι στο ταξίδι που ξεκινάει σήμερα σε Μεξικό και Κολομβία. "Δεν πρόκειται να υποκύψω σε καμία πίεση", ήταν η απάντηση της Φερνάντες.

"Αυτή η πρόεδρος δεν πρόκειται να απαντήσει σε καμία απειλή, δεν πρόκειται να απαντήσει σε κανένα ξέσπασμα, δεν θα δώσει σημασία σε προσβολές ή περιφρονητικές κουβέντες, πρώτον διότι εκπροσωπώ τον λαό της Αργεντινής και δεύτερον, διότι είμαι ηγέτης κράτους κι όχι κακοποιό στοιχείο", είπε χαρακτηριστικά.

Η τιμή της μετοχής της YPF κατρακύλησε αμέσως στην Wall Street ενώ σταμάτησε η διαπραγματευση της στο Χρηματιστήριο του Μπουένος Αιρες, την ώρα που Αργεντινοί αξιωματούχοι, κινούμενοι ταχύτατα, απαγόρευσαν την είσοδο στα γραφεία της εταιρείας των Ισπανών στελεχών της.

Αυτός ο επιχειρηματικός πόλεμος βρίσκει την Ισπανία σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, αντιμετωπη με τις αγορές. Με τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων να κυμαίνονται πάλι στα υψηλά επίπεδα του προηγούμενου έτους, και την χώρα σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο του έτους, ο πρωθυπουργός Ραχόι, αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι τα δύσκολα για τους συμπατριώτες του έρχονται.

"Εχουμε κάνει πολλά στους τέσσερις μήνες της διακυβέρνησης μας. Αλλά σας προειδοποιώ ότι είμαστε ακόμα στο μηδεν χιλιομετρο, έχουμε μπροστά μας έναν μακρύ δρόμο μεταρρυθμίσεων, ο οποίος θα διαρκέσει μέχρι την τελευταία ημέρα της κυβέρνησης μας. Κανένας, ούτε ηγέτες, ούτε θεσμοί, μέσα ή έξω από την χώρα μας, δεν πρέπει να αμφιβάλλουν για την δέσμευση της Ισπανίας να μείνει στο ευρώ και την θέση της στην Ευρωπαική Ενωση", τόνισε ο κ. Ραχόι.

http://www.megatv.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: