Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Δημιουργία εργοστασίου βιομάζας στην Καρδίτσα

Αντίστροφα για την κατασκευή του πρώτου της εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα μετράει και η Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρεία Καρδίτσας (ΕΣΕΚ). Μετά από μερικούς μήνες προπαρασκευής και συγκέντρωσης του απαραίτητου...κεφαλαίου, η νεοσύστατη (ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2010) εταιρεία λαϊκής βάσης περνάει τώρα στη δημιουργική και πλέον κρίσιμη φάση της λειτουργίας της με αρωγούς την Αναπτυξιακή Καρδίτσας (ΑΝΚΑ) αλλά και την τοπική Συνεταιριστική Τράπεζα που από την πρώτη στιγμή «αγκάλιασε» το πρωτότυπο εγχείρημα. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες αγοράς αγροτεμαχίου στο οποίο θα ανεγερθεί η μονάδα ισχύος 500 KW.
To εργοστάσιο θα καίει βιομάζα που θα παράγεται από αγριαγκινάρα και ηλίανθο καθώς επίσης και από υπολείμματα γεωργικών καλλιεργειών (π.χ. βαμβακιού) ή ξύλου της περιοχής σε μορφή πέλετς.

Oι πρώτοι υπολογισμοί δείχνουν ότι για την κάλυψη των αναγκών του εργοστασίου θα απαιτηθούν 5.000 στρέμματα.

Η εταιρεία σκοπεύει να δελεάσει τους παραγωγούς μέσω της συμβολαιακής καλλιέργειας που θα εξασφαλίζει την απορρόφηση της παραγωγής σε μια τουλάχιστον ικανοποιητική τιμή (οι πρώτες σκέψεις κάνουν λόγο για 0,50 ευρώ το κιλό).
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα σημαντικό ποσοστό από τους 350 εταίρους-μετόχους της εταιρείας λαϊκής βάσης είναι ντόπιοι καλλιεργητές

Δεν υπάρχουν σχόλια: