Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Ανταλλαγή των ομολόγων, κέρδη για τις τράπεζες ζημιές για τα ταμεία

Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στα ασφαλιστικά ταμεία χρησιμοποιώντας τα αποθεματικά τους.
Η διαπραγμάτευση για το κούρεμα των ομολόγων, οδηγεί σε νέο καίριο χτύπημα, ίσως καταλυτικό, για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος της Ελλάδας.
Η φωνή της ΓΣΕΕ στη διαπραγμάτευση που γίνεται για το λεγόμενο PSI έχει επιλέξει τη θέση της... κερκίδας και του απλού παρατηρητή, αφήνοντας τις τράπεζες και τα πιράνχας των Hand Funds να καθορίζουν τους όρους ανταλλαγής ομολόγων εξασφαλίζοντας τα δικά τους συμφέροντα.
Είναι, δε, γνωστό, ότι η κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα έχει φροντίσει να εξαιρέσει από το κούρεμα πάνω από 50 δις ομόλογα που κατέχει και μάλιστα με τιμή αγοράς πολύ κάτω από την αξία του χρέους που διεκδικεί.
Τα Ταμεία εκτός από την εφ’ άπαξ μείωση που θα υποστούν όλα τα ανταλλάξιμα ομόλογα έχουν μεγαλύτερο επιτόκιο απ’ αυτό που θα δώσουν τα νέα και η όποια ονομαστική τους αξία θα ισχύσει μόνο στη λήξη τους και όχι αν στο μεσοδιάστημα τα ταμεία αναγκαστούν λόγω έλλειψης ρευστότητας να τα «σπάσουν».
Τα ταμεία σήμερα μετά τη ζημιά που έχουν προκαλέσει στα έσοδά τους οι κεντρικές πολιτικές επιλογές που αύξησαν την ύφεση και την ανεργία, δανείζονται για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους βάζοντας ενέχυρο τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή του (συναλλαγές repos) και πληρώνουν μεγαλύτερο επιτόκιο απ’ αυτό που θα τους δώσουν τα νέα ομόλογα με μοναδικούς κερδισμένους τις τράπεζες.
Οι διοικήσεις των ταμείων με τη σειρά τους δεν είναι άμοιρες ευθυνών και οφείλουν να αντιταχθούν σ’ αυτές τις επιλογές οι οποίες είναι επιζήμιες και οι οποίες υποτίθεται ότι είναι και εθελοντικές. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα πρέπει να εξεταστούν όχι μόνο τυχόν πολιτικές τους ευθύνες αλλά και ποινικές.
Επιπλέον και εφ’ όσον προχωρήσει το κούρεμα τα ταμεία δεν επιτρέπεται να αφεθούν στην τύχη τους. Το κράτος οφείλει να εγγυηθεί την κάλυψη όλης της οικονομικής ζημιάς που θα υποστούν. Σε διαφορετική περίπτωση ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για νέες ακόμη επαχθέστερες παρεμβάσεις στα ασφαλιστικά δικαιώματα.
Η ΓΣΕΕ, πρέπει τώρα να παρέμβει στις κεντρικές διαπραγματεύσεις να απαιτήσει από τις διοικήσεις των Ταμείων να μην αποδεχτούν την απαξίωση των αποθεματικών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: