Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΔ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ

Γ. Δημαράς
Δήμαρχος Πατρέων
Ο Δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και πριν την έναρξη της ψηφοφορίας για τη συγκρότηση του Δ.Σ., ζήτησε να τοποθετηθεί γεγονός που δεν έγινε αποδεκτό. Στη συνέχεια διένειμε στα μέλη κείμενο με την τοποθέτησή του, όπου έκανε λόγο για προειλημμένες αποφάσεις που ελήφθησαν στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης κομματικών συμφερόντων και σκοπιμοτήτων
«Διαφωνώντας ριζικά με αυτή...τη λογική, θα μείνουμε έξω από αυτό το παιχνίδι, χωρίς συνδιαλλαγές κάτω από το τραπέζι, χωρίς συμμαχίες και χωρίς κομματικές αγκυλώσεις, καταθέτοντας τις ανεξάρτητες υποψηφιότητές μας για όλα τα όργανα και ζητώντας ψήφο για την Αυτοδιοίκηση και μόνο για αυτήν, καθώς θεωρούμε αδιανόητο ο τρίτος Δήμος της χώρας, να μην εκπροσωπείται στα όργανα της ΠΕΔ» ανέφερε ο Δήμαρχος.
Το πλήρες κείμενο του κειμένου που κατέθεσε ο κ. Δημαράς έχει ως εξής:
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΕΔ

Πάτρα, 28/9/2011

Με παρούσες και σε αυτή τη διαδικασία τις κομματικές γραμμές και τις προαποφασισμένες επιλογές στη βάση των κομματικών επιδιώξεων και συμφερόντων, τα περιθώρια να αναπνεύσει και να κερδίσει έδαφος η ανεξάρτητη και κομματικά ακηδεμόνευτη Αυτοδιοίκηση, είναι απελπιστικά περιορισμένα.
Δυστυχώς, ούτε η περιπέτεια που περνάει η χώρα ως αποτέλεσμα και της κομματικοκεντρικής λειτουργίας και λογικής, δεν λειτουργεί διδακτικά, ώστε να αφήσουμε στην άκρη τις κομματικές σκοπιμότητες και να προσπαθήσουμε να συνεννοηθούμε στη βάση των κοινών προβλημάτων.
Ωστόσο, η δημοτική μας παράταξη, θα επιμείνει να επακολουθήσει το δρόμο που χάραξε τον περασμένο Νοέμβριο με τη βούληση του λαού της Πάτρας. Θα επιμείνει, να αρνηθεί την υποταγή σε κομματικά κελεύσματα και να διεκδικεί μια πραγματικά ανεξάρτητη και ακηδεμόνευτη Αυτοδιοίκηση.
Γι αυτό αρνούμαστε να μπούμε στο παιχνίδι της συνδιαλλαγής και των τακτικών συμμαχιών.
Παρακολουθούμε με απογοήτευση και έντονο προβληματισμό το παιχνίδι της προαποφασισμένης διανομής αξιωμάτων που παίζεται, στη βάση ικανοποίησης εσωκομματικών ισορροπιών, προσωπικών φιλοδοξιών και τοπικιστικών λογικών.
Σε αυτό το παιχνίδι αρνούμαστε να συμμετέχουμε και καταθέτουμε τη δική μας αυτοδιοικητική προσέγγιση την οποία και θα υποστηρίξουμε.
Για να προχωρήσουμε στην εκλογή των προσώπων, θα έπρεπε πρώτα να ξεκαθαρίσουμε και να συμφωνήσουμε ποιος ακριβώς πρέπει να είναι ο κύριος ρόλος της ΠΕΔ.
Αν θέλουμε μια ΠΕΔ που ως πρωταρχική αποστολή της θα είναι να αποτελέσει το όργανο εκπροσώπησης των ΟΤΑ της Δυτικής Ελλάδας και οργάνωσης των διεκδικήσεων της Αυτοδιοίκησης σε επίπεδο Περιφέρειας, του οργάνου αυτού λογικά θα έπρεπε να προεδρεύει ο Δήμαρχος του μεγαλύτερου Δήμου της περιοχής, που συνάμα τυγχάνει ο τρίτος Δήμος της χώρας. Αν πάλι θέλουμε μια ΠΕΔ που ως πρωταρχική επιλογή θα έχει να σταθεί αρωγός των προσπαθειών των μικρών Δήμων, που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα οργάνωσης και λειτουργίας από τους μεγάλους Δήμους, τότε ο πρόεδρος θα έπρεπε να προέρχεται από έναν μικρό Καλλικρατικό Δήμο.
Δυστυχώς, αυτή η συζήτηση δεν έγινε και δεν γίνεται. Ήταν αρκετή αυτή που προηγήθηκε στα κομματικά γραφεία και οδήγησε στην ικανοποίηση των εσωκομματικών ισορροπιών.
Με όλο το σεβασμό προς το πρόσωπο όλων και την αποστολή που μας ανέθεσαν οι τοπικές μας κοινωνίες, δεν μπορώ να μην καυτηριάσω την κομματική λογική που διακρίνει την κατανομή των αξιωμάτων στο ΔΣ της ΠΕΔ.
Διαφωνώντας ριζικά με αυτή τη λογική, θα μείνουμε έξω από αυτό το παιχνίδι, χωρίς συνδιαλλαγές κάτω από το τραπέζι, χωρίς συμμαχίες και χωρίς κομματικές αγκυλώσεις, καταθέτοντας τις ανεξάρτητες υποψηφιότητές μας για όλα τα όργανα και ζητώντας ψήφο για την Αυτοδιοίκηση και μόνο για αυτήν, καθώς θεωρούμε αδιανόητο ο τρίτος Δήμος της χώρας, να μην εκπροσωπείται στα όργανα της ΠΕΔ.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα δείξει το κατά πόσον σε αυτή τη συνεδρίαση η παρουσία όλων μας είναι διακοσμητική, καθώς όλα έχουν προαποφασιστεί και προσχεδιαστεί με κάθε λεπτομέρεια, ή υπάρχουν έστω κάποιες λεπτομέρειες για τις οποίες το Σώμα μπορεί να αποφασίσει ανεπηρέαστο από κομματικές λογικές και βασιζόμενο καθαρά στην κοινή λογική.
Ελπίζω και εύχομαι, στις επόμενες συνεδριάσεις η κατάσταση να είναι πιο ελεύθερη, οι διαδικασίες πιο ουσιαστικές. Γιατί τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι μεγάλα και σοβαρά. Από το επείγον πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, μέχρι τα έργα υποδομής όπως η Ολυμπία και η Ιονία Οδοί που έχουν βαλτώσει και από την προχειρότητα του Καλλικράτη έως την απελπιστική οικονομική κατάσταση των ΟΤΑ, τα θέματα είναι επείγοντα και απαιτούν τη διαμόρφωση ενός κοινού διεκδικητικού πλαισίου, κοινού σχεδιασμού και κοινής δράσης. Εύχομαι, η σημερινή να είναι η τελευταία συνεδρίαση που είναι παρούσες οι κομματικές γραμμές και από την επόμενη κιόλας φορά να προσερχόμαστε στη συνεδρίαση δεσμευόμενοι από μία και μοναδική εντολή: αυτή που μας έχει δώσει ο λαός των τοπικών μας κοινωνιών.
Ο Δήμαρχος Πατρέων
Γιάννης Δημαράς

http://www.dete.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: