Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Το ΚΚΕ στον Δήμο Πειραιά δεν συμφώνησε στην έκδοση απόφασης κατά της εργασιακής εφεδρείας

Του Γιάννη Καρδαρά*

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πειραιά της 4.10.2011 το σωματείο της καθαριότητας και μηχανικών και εργατοτεχνιτών του δήμου κατέθεσε έγγραφο με το οποίο ζητούσε τη λήψη απόφασης και έκδοσης ψηφίσματος ενάντια στην «εργασιακή εφεδρεία». Οι εργαζόμενοι σημείωσαν ως θετικές τις μέχρι σήμερα δηλώσεις του δημάρχου κ. Β. Μιχαλολιάκου και των...εκπροσώπων όλων των παρατάξεων ότι δεν θα δεχθούν την εργασιακή εφεδρεία στον Δήμο Πειραιά.

1. Πράγματι ο κ. δήμαρχος διαβεβαίωσε πως είναι αντίθετος στην «εργασιακή εφεδρεία», αλλά δεν συμφώνησε με την έκδοση απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου ή ψηφίσματος, διότι θα πολιτικοποιούσε ως αντικυβερνητική τόσο τη δική του την αντίθεση όσο και της παράταξής του.

2. Η μείζων αντιπολίτευση του κ. Μίχα για ευνόητους λόγους συμφώνησε ασμένως στη μη έκδοση απόφασης ή ψηφίσματος, όπως ακριβώς και η παράταξη του εκπεσόντος του δημοτικού αξιώματος, Π. Μαντούβαλου.

3. Λάβαμε τον λόγο ως εκπρόσωποι της Συμμαχίας στον Πειραιά που συμμετέχει το “Λιμάνι της Αγωνίας” (Ι. Καρδαράς - Μ. Σταθάκη) και ζητήσαμε να εκδοθεί είτε απόφαση είτε ψήφισμα που να εκφράζει τη συλλογική βούληση του Δημοτικού Συμβουλίου και τη δημόσια διαφωνία του για το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας στον Δήμο Πειραιά, μη αρκούμενοι σε προσωπικές διαβεβαιώσεις του κ. δημάρχου και των επικεφαλής των λοιπών δημοτικών παρατάξεων.

4. Εκείνο που εξέπληξε όλο το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν ότι οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ συμφώνησαν για μη έκδοση απόφασης ή ψηφίσματος με την αιτιολογία ότι «το ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας είναι επιμέρους ζήτημα των πληττομένων εργασιακών σχέσεων και δεν μπορούμε να τεμαχίζουμε τις διεκδικήσεις των εργαζομένων...»!

5. Εμείς, αφού καταγγείλαμε το νεοδημοκρατικής έμπνευσης «θεσμό» της «εργασιακής εφεδρείας» (Ν.Δ.), αλλά και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που τον απεδέχθη και θα τον υλοποιήσει ως πολιτικός συνεταίρος, υπογράψαμε το κείμενο των εργαζομένων και συμβολικά το καταθέσαμε ως προτεινόμενη από εμάς απόφαση-ψήφισμα. Η πρόταση έλαβε δύο (2) ψήφους υπέρ.

6. Το μόνο που μπορούμε να υποθέσουμε για το ΚΚΕ ήταν: α) ή ότι δεν το είχαν συζητήσει αφού δεν ελέγχουν το σωματείο των εργαζομένων και δεν είχαν προειλημμένη απόφαση, β) ή γιατί το προτείναμε εμείς (θέμα «κόμπλεξ»), γ) ή γιατί τους απασχολεί η αποκατάσταση του Ζαχαριάδη, του Βαβούδη και η μερική αποκατάσταση του Άρη Βελουχιώτη, δ) ή γιατί δεν θέλουν να συνταχθούν σε ένα κοινό μέτωπο, μια “λαϊκή συμμαχία», με βάση τις δυνάμεις της αριστεράς, μαζί όμως και με δυνάμεις ενός ευρύτερου φάσματος (αποδεσμευόμενων από το ΠΑΣΟΚ, Οικολόγων, ανένταχτων αριστερών, αριστερών ριζοσπαστών) σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα. Αυτό προϋποθέτει ξεπέρασμα της «ιδεολογικής καθαρότητας» και του «σεχταρισμού της μίας και μοναδικής αλήθειας», αλλά κυρίως αίσθηση κοινωνικής ευθύνης για τη σωτηρία των πολιτών και της κοινωνίας που χειμάζεται από την κρίση και τον οικονομικό πόλεμο των αγορών.

*Ο Γιάννης Καρδαράς είναι δημοτικός σύμβουλος με τη "Συμμαχία στον Πειραιά"

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: