Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Eurostat: Υψηλές ανατιμήσεις σε τρόφιμα και στέγαση στην Ελλάδα

Σημαντική αύξηση καταγράφουν οι τιμές σε τρόφιμα και στέγαση στην Ελλάδα, όπου παρατηρούνται διαφορετικές ταχύτητες στις μεταβολές τιμών σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της...Eurostat, τον Ιούλιο, παρότι ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα υποχώρησε σε επίπεδα κάτω του μέσου όρου της Ευρωζώνης, καθώς διαμορφώθηκε στο 2,1% έναντι 2,5%, οι αυξήσεις τιμών στην ομάδα των ειδών διατροφής και των μη αλκοολούχων ποτών έτρεχαν με ρυθμό 3,8% στη χώρα μας έναντι 2,6% του μέσου όρου της Ευρωζώνης, ενώ η ψαλίδα διευρύνεται ακόμα περισσότερο στη στέγαση, όπου οι τιμές αυξήθηκαν με ρυθμό 8,7% έναντι 5%.

Χαμηλότερες «ανατιμητικές ταχύτητες», αναφέρει δημοσίευμα του «Έθνους», καταγράφηκαν στη χώρα μας στα αλκοολούχα ποτά και στον καπνό με 1,7% από 2,9%, στην υγεία με 0,9% από 1,4%, στις μεταφορές με 3,5% από 5,5%, στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια με 0,6% από 2,1%, στην αναψυχή και στις πολιτιστικές δραστηριότητες με 0,3% από 0,4% και στον οικιακό εξοπλισμό με 0,9% από 1,1%. Πτώση 0,1% σημείωσαν οι τιμές στην εκπαίδευση έναντι αύξησης 1,8% στην Ευρωζώνη, μεγαλύτερες ήταν οι μειώσεις τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης (-4% έναντι -2,9%), ενώ αμετάβλητες παρέμειναν οι τιμές στις επικοινωνίες έναντι πτώσης 1,8% στη ζώνη του ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα εμφάνισε τον Ιούλιο συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα αισθητή αποκλιμάκωση της τάξης της μίας ποσοστιαίας μονάδας (2,1% από 3,1%), ενώ ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη την ίδια περίοδο υποχώρησε μόλις κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 2,5% από 2,7%. Σε μηνιαία βάση (Ιούλιος έναντι Ιουνίου) ο πληθωρισμός υποχώρησε στη χώρα μας κατά 1,4%, ενώ στην Ευρωζώνη κατά 0,6%.

Σε ετήσια βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή εκτός τροφίμων και ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, αυξήθηκε στην Ευρωζώνη κατά 1,5% και σε μηνιαία βάση σημείωσε επιβράδυνση κατά 0,8%.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: