Κι ενώ οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των καθηγητών πανεπιστημίων και ΤΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ και ΟΣΕΠ)με χθεσινή τους κοινή ανακοίνωση εκφράζουν την ικανοποίηση τους «για την αποδοχή της θέσεώς μας για την εκλογή του πρύτανη/προέδρου του ιδρύματος από τους καθηγητές όλων των βαθμίδων. Θέση που ψηφίστηκε ομόφωνα στα προ ολίγων μηνών διεξαχθέντα συνέδρια και των δύο Ομοσπονδιών», επιφυλλάσονται για...... τη στάση τους που θα καθορίσουν σε συνελεύσεις τους τις επόμενες ημέρες.
Οι πανεπιστημιακοί ζητούν να εκλέγονται και οι κοσμήτορες από το διδακτικό προσωπικό, όπως αποφασίστηκε για τους πρυτάνεις, και να διατηρηθούν τα τμήματα με τις σημερινές τους αρμοδιότητες.
Ωστόσο η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου,εξέδωσε χθες απόφαση με την οποία εκφράζει πλήρη αντίθεση στον νόμο.
Τα 7 σημεία που κατά την κρίση της αποτελούν πλήγμα για τα πανεπιστήμια είναι:
1. Υπονομεύει τον δημόσιο χαρακτήρα των πανεπιστημίων.
2. Εγείρει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας που αναφέρονται στην αυτοδιοίκηση και στον δημοκρατικό χαρακτήρα των πανεπιστημίων.
3. Υποβαθμίζει τα πτυχία των τμημάτων και τα αποσυνδέει από τα επαγγελματικά δικαιώματα, οδηγώντας τους μελλοντικούς πτυχιούχους στην ανεργία και στην υποαπασχόληση.
4. Δεν διασφαλίζει τη δημόσια χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, της έρευνας και της φοιτητικής μέριμνας, μετακυλίοντας το κόστος σπουδών στην ελληνική οικογένεια.
5. Αποσυνδέει την έρευνα από την αποστολή του πανεπιστημίου.
6. Προκαλεί μεγάλα προβλήματα στην ακαδημαϊκή λειτουργία των ιδρυμάτων.
7. Διαγράφει φοιτητές που στις σημερινές αντίξοες οικονομικές συνθήκες προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου