Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

“Η διεκδίκηση της κοινωνικής χειραφέτησης των ΑμεΑ είναι αγώνας διαρκείας”

Η κατάληψη των “κεντρικών” του ΙΚΑ, ήταν από πλευράς μας η έμπρακτη απόδειξη της εξάντλησης των αποθεμάτων ανοχής έναντι αποφάσεων και ενεργειών που παραβιάζουν και το ύστατο σημείο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Αυθόρμητα αλλά και συνειδητοποιημένα συνάμα, το συναίσθημα μηδενικής ανοχής μεταφράστηκε σε πράξη....
Μοναδικό όπλο μας ήταν και είναι η δύναμη της αλήθειας. Αποδείχτηκε ότι η δύναμη της αλήθειας, όταν αυτή εκφράζεται απενοχοποιημένα, ξεκάθαρα και χειραφετημένα, δεν έχει αντίπαλο. Σπεύδουν να την μοιραστούν, επικοινωνήσουν, ενισχύσουν και διοχετεύσουν, όλοι/όλες όσοι/όσες καταρχάς μέσα τους την αναγνωρίζουν. Αυτή και η μόνη αληθινή διαδικασία χειραφέτησης. Οταν το “προσωπικό” είναι τόσο σαφώς συνειδητοποιημένο που γίνεται αυτονόητα “κοινωνικό”.

Κατά τη διάρκεια της κατάληψης , γίναμε αποδέκτες κινήσεων συμπαράστασης από δεκάδες φορείς εκπροσώπησης των ΑμεΑ, αλλά και από κινήσεις και κινήματα που μετέχουν στον αγώνα για δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία. Τους ευχαριστούμε από καρδιάς και νιώθουμε παράλληλα βαθιά δικαιωμένοι. Υπό την έννοια ότι η ανταπόκριση και η ενεργοποίηση τους σε μαχητικές και μετωπικές εκδοχές δράσης που εκφράζουν τη μηδενική πλέον ανοχή των ΑμεΑ σε αποφάσεις και ενέργειες που απειλούν ευθέως την αξιοπρέπειά τους, ήταν ο βασικότερος ίσως στόχος της κατάληψής μας. Επαναλαμβάνουμε ότι όταν το συνειδητοποιημένο “προσωπικό” μετεξελίσσεται σε “κοινωνικό” έχει πλέον ενεργοποιηθεί η διαδικασία κοινωνικής χειραφέτησης.

Ως ιδιαίτερη θετική επίσης κρίνουμε, την οριζόντια πολιτική συμπαράσταση στο αυτονόητα δίκαιο αίτημά μας απόσυρσης της εγκυκλίου του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ που σφαγιάζει οριζόντια ακόμα και αυτό το δικαίωμα στην επιβίωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων με κινητική αναπηρία. Με ανακοινώσεις και επερωτήσεις τους στήριξαν το αίτημά μας όλα τα κόμματα της αριστεράς (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ), κάνοντας πράξη έστω, άτυπα την ανάγκη ενιαίας δράσης σε περιπτώσεις όπου αν μη τι άλλο παραβιάζονται τα στοιχειωδώς “αυτονόητα”. Ομολογούμε ότι μας ξένισε η “συμπαράσταση” δια ανακοίνωσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι εκ των υπαιτίων της μηδενικής ανοχής που σήμερα αισθανόμαστε προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν προς όφελός τους την στάση μηδενικής ανοχής που κάναμε πράξη και το κύμα συμπαράστασης που αυτή γέννησε, προφανώς μη κατανοώντας το βαθιά αληθινό της χειραφέτησής μας. Ξεκάθαρα τους απαντάμε “ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε”...

Εκπρόσωποι της διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις τους αμέσως μετά την κατάληψη, επιχείρησαν να μας στιγματίσουν ως “εκπροσώπους” των εταιριών που εμπορεύονται τεχνητά βοηθήματα για ανθρώπους με αναπηρία. Στο ελάχιστο δεν μας εξέπληξε αυτή η στάση αντίθετα ήταν η αναμενόμενη. Είναι η κλασική στρατηγική της εξουσίας , όταν απέναντι τους στέκονται ανεξάρτητοι, ακηδεμόνευτοι, χειραφετημένοι άνθρωποι. Επίσης, διόλου δεν μας εξέπληξε η αναδίπλωση του διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ροβέρτου Σπυρόπουλου που αντιλαμβανόμενος ότι είμαστε ανυποχώρητοι στο δίκαιο αίτημα μας δεσμεύτηκε ενώπιόν μας ότι η εγκύκλιος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα τεθεί σε διαβούλευση από μηδενική βάση με ορίζοντα την 1η Ιουλίου.

Ο διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δεσμεύτηκε για την συμμετοχή εκπροσώπου της “Κίνησης Χειραφέτησης ΑμεΑ” στις διαβουλεύσεις για την εγκύκλιο. Εκτιμούμε ότι τούτο, υπό την συμβολική έννοια, συνιστά συμμετοχή στην διαβούλευση όλων των χειραφετημένων πολιτών με αναπηρία. Από πλευράς μας θα επιχειρήσουμε τις αμέσως προσεχείς μέρες να συναποφασίσουμε μαζί με όσους/όσες στήριξαν έμπρακτα το αίτημα ανατροπής της εγκυκλίου, την διαχωριστική γραμμή της αξιοπρέπειας, η ενδεχόμενη παραβίαση της οποίας από τους κυβερνώντες θα συναντηθεί με την στάση και πράξη μηδενικής ανοχής ολοένα και περισσότερων ανθρώπων με αναπηρία. Το μήνυμά μας για ανυποχώρητο αγώνα απευθύνεται ξεκάθαρα και προς τους θεσμικούς εκπροσώπους του αναπηρικού κινήματος. Με την πράξη μηδενικής ανοχής απεδείχθη ότι το δίκαιο στις εποχές μας δεν χαρίζεται αλλά κερδίζεται.

Η κατάληψη του κεντρικού κτηρίου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τερματίστηκε στις 21:15 την Τρίτη 7 Ιουνίου 2011. Το οκταόροφο κτήριο επιθεωρήθηκε και παραδόθηκε στους εργαζομένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ παρουσία εκπροσώπου της αστυνομίας.

Μήνυμα εδόθη. Ελπίζουμε και να ελήφθη. Μηδενική ανοχή σε όσα παραβιάζουν την διαχωριστική γραμμή της αξιοπρέπειας των ανθρώπων με αναπηρία, ο αγώνας συνεχίζεται.

Κίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ: ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: