Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

ΟΤσίπρας θα μιλήσει σήμερα στο London School of Economics

Σε διεθνές κοινό με υψηλές απαιτήσεις απευθύνεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με την προγραμματισμένη ομιλία του σε ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά πανεπιστημιακά...
 ιδρύματα του κόσμου.


Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης στην Αθήνα, το οποίο διαπιστώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, συνθέτει ένα απρόσμενο πολιτικό ντεκόρ σε αυτήν την παρουσία του κ. Τσίπρα στο Λονδίνο, αφού του επιτρέπει να παρουσιάσει σε πραγματικό χρόνο και σε πραγματικές συνθήκες το οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά και ευρύτερα οι ευρωπαϊκές κοινωνίες του Νότου.

Μετά την ομιλία του στο φόρουμ του Brookings στη Νέα Υόρκη, την περιοδεία του σε Βραζιλία και Αργεντινή αλλά και την παρουσία του στην κηδεία του Ούγκο Τσάβες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα να αποτυπώσει τις θέσεις του κόμματός του έναντι των σημερινών συνθηκών που αποσταθεροποιούν όχι μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και την Ιταλία και την Πορτογαλία, ενώ αναμένονται εξελίξεις στην Ισπανία και τη Γαλλία.

Υπ' αυτές τις συνθήκες, η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο λονδρέζικο φόρουμ είναι από μόνη της μία ευκαιρία για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αποτυπώσει με σαφήνεια τις προθέσεις του απέναντι σε ένα κοινό το οποίο διακατέχεται από καχυποψία και επιφυλακτικότητα γενικότερα για τις αριστερές προσεγγίσεις του σημερινού οικονομικού προβλήματος που μαστίζει την Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, το βρετανικό κοινό χαρακτηρίζεται - αυτήν τη στιγμή τουλάχιστον - από έναν αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό, ο οποίος εκφράζεται τόσο σε δημοσκοπήσεις όσο βεβαίως και από την πρόθεση της βρετανικής κυβέρνησης και του κ. Κάμερον προσωπικά να θέσει κάποια στιγμή το ζήτημα των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας σε δημοψήφισμα.

Με λίγα λόγια και αντικειμενικά βλέποντας τα πράγματα, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα διεξαχθεί αυτή η ομιλία στο LSE είναι ώριμες, ώστε να συζητηθούν οι εναλλακτικές προτάσεις για την έξοδο της Ελλάδας αλλά και της Νοτίου Ευρώπης από την κρίση. Τουλάχιστον αυτό πιστεύουν στην Κουμουνδούρου και αυτό ακριβώς το στοιχείο διατυπώνεται στο non paper που κυκλοφόρησε την Τετάρτη από το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα.

«Η παρουσία του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ», σύμφωνα με το επιτελείο του, «σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, οι διαδοχικές παρουσιάσεις των αληθινών διαστάσεων του ελληνικού προβλήματος μπροστά σε ετερόκλητους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους, είτε πρόκειται για τους Σοσιαλιστές ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, είτε για την Ευρωπαϊκή Αριστερά, είτε για τους υπέρμαχους της ελεύθερης αγοράς στις μητροπόλεις του Καπιταλισμού, απαντά στο ερώτημα "Ποιος είναι ο ρόλος και η πολιτική στόχευση της σύγχρονης Αριστεράς;"».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να επισημάνει ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά πολιτική, πολιτειακή και πολιτιστική και ότι μοναδική πλατφόρμα για έξοδο μπορεί να αποτελέσει μια κοινωνική δίκαιη πολιτική, η οποία θα διατηρήσει στέρεα την κοινωνική συνοχή, θα τονώσει την πραγματική οικονομία και θα γίνει η ασπίδα για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία.

Κατά την παραμονή του στο Λονδίνο, που θα διαρκέσει τρεις ημέρες, αναμένεται να παραχωρήσει συνεντεύξεις στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ενώ θα έχει και συναντήσεις με τη βρετανική Αριστερά και τα συνδικάτα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: