Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Διεθνής Αμνηστία: Η κακοποίηση μεταναστών στην Ελλάδα αποτελεί «ανθρωπιστική κρίση»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - Η άσχημη μεταχείριση μεταναστών και αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (19 Δεκεμβρίου) από τη Διεθνή Αμνηστία.
"Η Ελλάδα δεν... σέβεται τα δικαιώματα των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο και αυτό παίρνει τις διαστάσεις μιας ανθρωπιστικής κρίσης", δήλωσε ο John Dalhuisen, διευθυντής του προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας, για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία σε δήλωσή του.
Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει καταγράψει περιπτώσεις όπου οι μετανάστες που προσπαθούσαν να διασχίσουν τα σύνορα με την Τουρκία, στον ποταμό Έβρο αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω από την ελληνική συνοριακή αστυνομία.
Σε ένα περιστατικό κατά τη θερινή περίοδο, η ελληνική αστυνομία στα σύνορα μαχαίρωσε μια μικρή βάρκα από καουτσούκ οπου επέβαιναν επτά Σύριοι στην μέση του Έβρου.
Σε μια άλλη περίπτωση η Ελληνική αστυνομία κατηγορείτε ότι συνόδευσε περίπου 40 ανθρώπους στην μέση του ποταμού. Δύο ένοπλες αστυνομικοί στην συνέχεια τους έσπρωξαν στο ποτάμι χωρίς σωσίβια, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς Ένας από τους μάρτυρες δήλωσε οτι μόνο 25 κατάφεραν να φτάσουν απέναντι.
Η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια βαθιά οικονομική κρίση και άνοδο της ξενοφοβίας, δεν έχει επιδείξει επαρκής βελτιώσεις για την υποδοχή των αιτούντων άσυλο, αναφέρει η έκθεση.
Μια νέα υπηρεσία ασύλου, που ιδρύθηκε το 2011, αλλά δεν έχει ακόμη ασχοληθεί με οποιοδήποτε αίτημα ασύλου, λόγω έλλειψης προσωπικού.
Αντ 'αυτού, οι αιτούντες άσυλο, από τους οποίους μερικοί επέστρεψαν στην Ελλάδα από άλλα κράτη μέλη (σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ η χώρα εισόδου έχει την ευθύνη για τον μετανάστη), κάνουν ουρά για μέρες στο Αλλοδαπών στην Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών για μια ευκαιρία για συνέντευξη.
Τα κράτη μέλη σταμάτησαν την επιστροφή αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα το 2011, αλλά ένα τεράστιο ανεκτέλεστο υπόλοιπο υποθέσεων, σημαίνει ότι οι ελληνικές αρχές δεν είναι σε θέση να επεξεργάζονται τις υποθέσεις των αιτούντων αρκετά γρήγορα.
Όσοι εκκρεμούν, κινδυνεύουν απο σύλληψη και απέλαση από τότε που στην Αθήνα ξεκίνησε η λειτουργία του Ξένιου Δία, τον Αύγουστο.
Ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας, Χρήστος Μανουράς τον Αύγουστο, δήλωσε ότι ο σκοπός του Ξένιου Δία είναι να απωθήσουν τους μετανάστες χωρίς χαρτιά στην περιοχή του Έβρου στα τουρκικά σύνορα και, τελικά, να τους στείλουν πίσω στις χώρες καταγωγής τους.
Από τις επιδρομές της αστυνομίας σε όλη τη χώρα έχουν ήδη συλληφθεί και κρατούνται χιλιάδες.
Την πρώτη εβδομάδα της εκστρατείας τον Αύγουστο κρατήθηκαν περίπου 6300 άνθρωποι στην Αθήνα ως ύποπτοι ότι εισήλθαν στη χώρα παράνομα. Η ελληνική αστυνομία έπειτα συνέλαβε 1.525 από αυτούς.
Μεταξύ αυτών ήταν ασυνόδευτα παιδιά που τοποθετούνται σε κέντρα κράτησης με ακατάλληλες συνθήκες.
Ένας 15χρονος, συνελήφθη κατά τη διάρκεια επιχείρησης σκούπα της αστυνομίας, χωρίστηκε από την οικογένειά του και κρατήθηκε με άτομα που αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις.
"Οι ελληνικές αρχές εξακολουθούν να κρατούν συστηματικά τους αιτούντες άσυλο και παράτυπους μετανάστες συμπεριλαμβανομένων ασυνόδευτων παιδιών κατά παράβαση των διεθνών κανόνων και φαίνεται να χρησιμοποιούν την κράτηση - συχνά σε άθλιες συνθήκες - ως μέσο αποτροπής", δήλωσε ο Dalhuisen.
Κάπου 500, που κρατήθηκαν από την επιχείρηση Ξένιος Ζεύς, στασίασαν και έβαλαν φωτιές στην αστυνομική ακαδημία στην Κομοτηνή , τον Νοέμβριο, όπου κρατούνταν τους τελευταίους τρεις μήνες.
Εν τω μεταξύ, οι επιθέσεις με ρατσιστικά κίνητρα εναντίον των αιτούντων άσυλο, παράνομων μεταναστών, καθώς και στα ανεπίσημα τζαμιά και τα καταστήματα της κοινότητας, βρίσκονται σε άνοδο.
Η Οργάνωση αναφέρει ότι υπήρξαν 87 περιστατικά τεκμηριωμένα μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2012, αλλά τα περισσότερα δεν καταγράφονται.

Μετάφραση: LEFTeria-news

Δεν υπάρχουν σχόλια: