Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Το ΝΑΡ για τον Δήμο Γατούδη - "Ανυπόταχτος και ευαίσθητος"


Έφυγε χθες από τη ζωή ο Δήμος Γατούδης, σε ηλικία 52 ετών, ύστερα από σύντομη μάχη με την αρρώστια, την οποία έδωσε με την ξεχωριστή του αξιοπρέπεια.

Ο Δήμος Γατούδης οργανώθηκε στην ΚΝΕ και αναδείχθηκε σε στέλεχος του φοιτητικού κινήματος στην Θεσσαλονίκη την δεκαετία του ΄80, όπου εκλέχτηκε γραμματέας της ΦΕΑΠΘ. Αντιστάθηκε στην πολιτική της συναίνεσης και στην υποταγή της συγκυβέρνησης Τζανετάκη και συμμετείχε στην ίδρυση του Νέου Αριστερού Ρεύματος. 

Σφράγισε τις συνειδήσεις της γενιάς του με την... ανυπόταχτη στάση του κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, όταν το 1990 αρνήθηκε την ειδικότητα του πληροφοριοδότη του στρατού και του κράτους με φύλλο πορείας για το Α2. Η πράξη αυτή αποτέλεσε σύμβολο ανυπακοής στην αυγή μιας εποχής που το κομμουνιστικό κι εργατικό κίνημα δεχόταν διαδοχικές ήττες και οι αριστερές ηγεσίες συνεργάζονταν με τον αντίπαλο. Πέρασε από στρατοδικεία, φυλακίστηκε για μήνες στις Στρατιωτικές Φυλακές Αυλώνα, μέχρι το κίνημα της νεολαίας και η ευρύτερη συμπαράσταση να φέρει την απελευθέρωσή του.    

Ο Δήμος Γατούδης παρέμεινε πάντα ευαίσθητος στους αγώνες του λαού μας, πάντα με την πλευρά των καταπιεσμένων και με το όραμα της κοινωνικής απελευθέρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: