Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ ΖΗΤΑ Η ΠΑΣΕΓΕΣ

Τρίμηνη τουλάχιστον παράταση προθεσμίας υποβολής της σχετικής αιτήσεως ρυθμίσεως για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΕΛΓΑ που λήγει στις 20-12-2010 για τις αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις, ζητά με επιστολή του ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας, από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου υπουργό Οικονομικών και τον Κώστα Σκανδαλίδη, υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Ολόκληρη η επιστολή που..
κοινοποιείται στους κ.κ. Δημήτρη Κουσελά, υφυπουργό Οικονομικών, Γιάννη Κουτσούκο, υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Γιώργο Κανελλόπουλο, Γενικό Γραμματέα ΥΠΑΑΤ έχει ως εξής:
Κύριοι Υπουργοί,
Με το άρθρο 23 «Ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών μη αποδοθέντων εσόδων του ΕΛΓΑ από κάθε αιτία», του Ν. 3877/2010, ορίστηκε ότι φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ενώσεις προσώπων, που έχουν μέχρι την δημοσίευση του νόμου αυτού ληξιπρόθεσμες οφειλές από την ειδική εισφορά του άρθρου 5α του ν. 1790/1988 ή άλλες βεβαιωμένες από το δημόσιο οφειλές προς τον ΕΛΓΑ, από οποιαδήποτε αιτία, ή έχουν παρακρατήσει από αγρότες του ειδικού καθεστώτος ασφαλιστική εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ και δεν την έχουν αποδώσει, ή προκειμένου για αγρότες του κανονικού καθεστώτος του ΦΠΑ, που δεν έχουν αποδώσει τα οφειλόμενα της εισφοράς, μπορούν με αίτησή τους ή δήλωσή τους, για την τελευταία περίπτωση, που υποβάλουν στην αρμόδια ΔΟΥ, να καταβάλλουν τα οφειλόμενα είτε εφάπαξ, είτε σε μηνιαίες δόσεις, εφόσον υποβάλλουν αίτηση ή δήλωση, κατά τα ανωτέρω, εντός προθεσμίας τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση του N.3877/2010, στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ο ως άνω αναφερόμενος νόμος 3877/2010 «Σύστημα προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας», δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α 160/20-9-2010. Συνεπώς η προαναφερόμενη τρίμηνη προθεσμία, για την υποβολή της σχετικής αιτήσεως ρυθμίσεως λήγει στις 20-12-2010.
Επειδή οι αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις, εξαιτίας των πολλαπλών ρυθμίσεων οφειλών τους τόσο προς το Δημόσιο (περαίωση, ΕΤΑΚ κ.λ.π.) όσο και σε ασφαλιστικούς οργανισμούς και στις Τράπεζες, βρίσκονται σε προφανή δυσχερή θέση, να καλύψουν μία επιπλέον οφειλή, συγχρόνως με τις άλλες.

Στις ανωτέρω δυσκολίες των αγροτικών συνεταιρισμών, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και να συνεκτιμηθούν και ορισμένες αρνητικές εξελίξεις και γεγονότα που λειτουργούν σωρευτικά στην επιδείνωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στον αγροτικό τομέα, όπως η δυσχέρεια στην οικονομική ρευστότητα, η σημαντική αύξηση των επιτοκίων δανεισμού και η καθήλωση των τιμών διάθεσης των αγροτικών διατροφικών προϊόντων σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα εξαιτίας της ασυδοσίας που επικρατεί στην αγορά, που μαστίζεται από την «ελληνοποίηση» των αγροτοδιατροφικών προϊόντων.

Πρέπει τέλος να υπογραμμιστεί η επί σειρά ετών άνιση μεταχείριση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα έναντι των άλλων τομέων της οικονομίας στο επίπεδο της στήριξης, μια έχουν εξαιρεθεί από τα δύο πρόσφατα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ για την κάλυψη με ευνοϊκούς όρους δανειοδότησης των επιχειρήσεων, τόσο ως προς τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις, όσο και για την προμήθεια πρώτων υλών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών.
Για τους αναφερόμενους λόγους κρίνεται αναγκαία η παράταση της προαναφερόμενης τριμήνου προθεσμίας, για ένα κατ’ ελάχιστο τρίμηνο, το οποίο θα ισχύσει από την νέα νομοθετική ρύθμιση.
Τονίζεται ότι η προτεινόμενη ρύθμιση δεν δημιουργεί ουσιαστικό κόστος. Αντίθετα, διευκολύνει τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις να καλύψουν τις οφειλές τους, αλλά και τον ΕΛΓΑ να εισπράξει καθυστερούμενες εισφορές.

Με τιμή
Ο Πρόεδρος
Τζανέτος Καραμίχας

Δεν υπάρχουν σχόλια: