Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Ο ΧΑΛΚΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΤΕ

Πρωτοβουλία για κοινή συστράτευση των φορέων του Νομού, σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα του ροδάκινου, ανέλαβε ο βουλευτής Ημαθίας και Τομεάρχης Δημοσίων Έργων της Νέας Δημοκρατίας, Μιχάλης Χαλκίδης, με κοινή σύσκεψη που προκάλεσε το πρωί του Σαββάτου, 18 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
Παρόντες ήταν βιομήχανοι, συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών και έμποροι..
από τους Νομούς Ημαθίας και Πέλλας, ενώ εκ μέρους του Νομάρχη, ο οποίος απουσίαζε σε προγραμματισμένη επίσκεψη στο Δάσκιο, παρευρέθηκε η Νομαρχιακή Σύμβουλος κα. Γεωργία Μπατσαρά. Στη σύσκεψη προσκλήθηκαν και οι 3 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι όμως λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων (συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην Αθήνα), δεν ήταν δυνατό να παραστούν.
Ο λόγος της κοινής σύσκεψης των τοπικών φορέων ήταν η πρωτοφανής, μετά από 30 χρόνια, άρνηση της Αγροτικής Τράπεζας να χρηματοδοτήσει το βιομηχανικό ροδάκινο με αποτέλεσμα να μην πληρωθούν οι παραγωγοί αλλά και αλυσιδωτά να προκληθούν αρνητικές συνέπειες στην τοπική οικονομία και τις τοπικές αγορές.
Αποτέλεσμα της σύσκεψης ήταν η παροχή εξουσιοδότησης από τις ομάδες ενδιαφερομένων προς τους 4 βουλευτές του Νομού αλλά και το Νομάρχη, να συναντηθούν με τον Διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας προκειμένου να συζητήσουν τρόπους επίλυσης ή διευθέτησης του προβλήματος.
Το πρωί της Δευτέρας, 20 Δεκεμβρίου, χωρίς τελικά να καταστεί δυνατό να συναντηθούν από κοινού όλοι οι εκπρόσωποι της Ημαθίας, ο Μιχάλης Χαλκίδης ζήτησε και συναντήθηκε με τον Διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) κ. Θεόδωρο Πανταλάκη ο οποίος του επιβεβαίωσε ότι η ΑΤΕ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει σε καμία περίπτωση το βιομηχανικό ροδάκινο επικαλούμενος κυρίως τις πιέσεις και το ασφυκτικό καθεστώς που έχει επιβληθεί από το Δ.Ν.Τ. και την τρόικα των δανειστών της χώρας.

Με αφορμή τη συνάντηση αυτή, ο βουλευτής Ημαθίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η Αγροτική Τράπεζα, όπως και όλος ο αγροτικός κόσμος, είναι δέσμιος των αδιέξοδων πολιτικών της Κυβέρνησης. Σε συνάντηση που είχα με τον Διοικητή της Τράπεζας κ. Πανταλάκη, μου επιβεβαιώθηκε ότι πράγματι η τράπεζα δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει το ροδάκινο.
Η Ελληνική Κυβέρνηση, κάνει δυστυχώς πολιτική με το να μεταθέτει ευθύνες. Πήρε ένα κοινό πρόβλημα χρέους και ελλείμματος για της περισσότερες χώρες της Ευρώπης και το έκανε δανειακό πρόβλημα δικό μας. Με αυτόν τον τρόπο, μετέθεσε τις δικές της ευθύνες και τη δική της αφερεγγυότητα στο πρόσωπο των εξαθλιωμένων αγροτών οι οποίοι δεν μπορούν σταθούν στα πόδια τους. Αφερέγγυοι δεν είναι οι αγρότες μας, αφερέγγυα είναι η πολιτική της Κυβέρνησης η οποία μέσα σε ένα βράδυ έκανε όλους τους πολίτες να φαίνονται κακοπληρωτές.
Ως Νέα Δημοκρατία, δηλώνουμε σε όλους τους τόνους ότι ο αγροτικός κόσμος δε μπορεί να χρησιμοποιείται ούτε ως πιόνι ούτε ως μοχλός πίεσης μεταξύ των Κυβερνητικών φορέων που δείχνουν να βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση. Ερωτώ προς πάσα κατεύθυνση:
Ενώ η ΑΤΕ έχει ήδη χρηματοδοτήσει μέρος της παραγωγικής διαδικασίας (συσκευασία, πληρωμές προμηθευτών, αγορά ζάχαρης, κτλ), αρνείται να πληρώσει τους αγρότες, δηλαδή την πρώτη ύλη. Ποιος θέλει τους αγρότες να κατέβουν στους δρόμους; Η Νέα Δημοκρατία πάντως δεν το θέλει.
Ενώ η πρώτη ύλη κοστίζει περίπου το 20% με 25% του συνολικού κόστους χρηματοδότησης, η ΑΤΕ έχει ήδη δώσει το 80% περίπου του συνολικού κόστους σε κουτιά, συσκευασία, σε ζάχαρη. Γιατί δεν ικανοποιείται άραγε αυτό το υπόλοιπο, όταν είναι αυτό που έχει και άμεση σχέση με τον ανθρώπινο παράγοντα;
Όταν εκκρεμεί η επιστροφή περίπου 20εκ ευρώ ΦΠΑ του Κράτους προς τις βιομηχανίες, τις ομάδες παραγωγών και τους συνεταιρισμούς και με το συνολικό κόστος χρηματοδότησης του ροδακίνου στα 40εκ ευρώ περίπου, είναι ή όχι προφανές ότι η απλή επιστροφή του ΦΠΑ και μόνο θα ισοδυναμούσε με τη στήριξη που ζητά και δικαιούται ο κλάδος του ροδακίνου;
Είναι σαφές ότι η ασυνεννοησία μεταξύ της Κυβέρνησης και των διορισμένων της στελεχών, σε συνδυασμό με μια πολιτική που ανεύθυνα καταδικάζει σε αφάνεια τους αγροτικούς Νομούς της χώρας, όπως τον δικό μας, θα φέρει πολύ μεγαλύτερα δεινά στον τόπο από αυτά που υποτίθεται ότι κάποιοι κληρονόμησαν.
Είναι ανάγκη να δουλέψουμε συναινετικά. Όλοι οι βουλευτές μαζί, όλοι οι τοπικοί φορείς από κοινού. Οι «κατόπιν ενεργειών μου» εποχές τελείωσαν. Δεν δίνουμε μια μάχη αυτό-προβολής. Δίνουμε τη μάχη της επιβίωσης του τόπου μας. Και τη μάχη αυτή οφείλουμε να τη δίνουμε όλοι μαζί, χωρίς δικαιολογίες, χωρίς φοβίες, χωρίς καθυστερήσεις. Γιατί διαφορετικά οι εξελίξεις θα μας προλάβουν».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΤΡΑΒΑ ΧΑΛΚΙΔΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΓΙΟΥΡΙΑ.ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΛΥΣ ΚΟΣΜΟΣ.