Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ


Σε άσχημη κατάσταση βρίσκονται οι ροδακινοπαραγωγοί στην Πέλλα και στην Ημαθία, καθώς για ακόμη μια χρονιά δεν γνωρίζουν πότε αλλά και ποιο τελικά ποσό θα λάβουν από την πώληση της παραγωγής τους. Έπειτα από τη σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα στις αρχές του μήνα, υπήρξε και δέσμευση δια στόματος του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ότι οι παραγωγοί θα λάβουν μέχρι τις 31.12 το ποσό που συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της, δηλαδή 20 λεπτά το κιλό για το συμπήρυνο ροδάκινο. Ποσό το..οποίο δεν είναι ικανό να καλύψει το κόστος παραγωγής, σημειωτέο δε ότι οι αγρότες στις διαπραγματεύσεις ζήτησαν από 22 έως 25 λεπτά το κιλό.

Όπως αποδείχθηκε τελικά τίποτα από τα παραπάνω δεν ίσχυσε αφού μέχρι και σήμερα και παρ’ όλες τις διαμαρτυρίες των ροδακινοπαραγωγών, η τιμή όχι μόνο δεν ανέβηκε αλλά αντίθετα μειώθηκε κι άλλο ζημιώνοντας τους ακόμα περισσότερο. Έτσι οι παραγωγοί, παρόλο που έχουν πουλήσει το εμπόρευμα τους εδώ και ένα μήνα, έχουν λάβει «έναντι» μέχρι 3 εώς και 7 λεπτά το κιλό και έχουν δοθεί επιταγές για το Φλεβάρη.

Είναι ξεκάθαρη και σταθερή η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Έτσι και σε αυτή την περίπτωση έδωσε υποσχέσεις στους ροδακινοπαραγωγούς, τις οποίες και δεν τήρησε, για να κατευνάσει τα πνεύματα, να σταματήσουν οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις τους. Με τη στάση της όμως στηρίζει, τους βιομήχανους – μεταποιητές, οι οποίοι χρησιμοποιούν ως πρόσχημα για την μη καταβολή και αυτής της πετσοκομμένης πληρωμής, το γεγονός ότι δεν έχουν λάβει ακόμη το ΦΠΑ και ότι οι τράπεζες τους δανειοδοτούν με μεγάλη δυσκολία. Και όλα αυτά παρ’ όλο που οι εξαγωγές φέτος πήγαν πολύ καλά (οι περσινές πωλήσεις των 9,5 ευρώ/χαρτοκιβώτιο κομπόστας, φέτος φτάνουν μέχρι και 16 ευρώ/χαρτοκιβώτιο).

Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι η κυβέρνηση στηρίζει το κέρδος των μεγάλων βιομηχάνων του κλάδου και αφήνει τους αγρότες – παραγωγούς να σηκώσουν τα βάρη της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που τους ξεκληρίζει και τους διώχνει από το χωράφι τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ o κ. Υπουργός:

Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να εξοφληθούν άμεσα οι ροδακινοπαραγωγοί Πέλλας και Ημαθίας από τους βιομήχανους για την παραγωγή τους.

Επίσης τι μέτρα θα πάρει ώστε να πληρωθούν με τιμή που θα καλύψει το κόστος της παραγωγής και όχι με βάση τις επιταγές των βιομήχανων – μεταποιητών"

Οι βουλευτές
Άγγελος Τζέκης, Γιάννης Ζιώγας, Σοφία Καλαντίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: