Πέμπτη 26 Ιουνίου 2008

ΔΕΝ ΕΚΛΥΘΗΚΑΝ ΔΙΟΞΙΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΒΕΡΟΙΑΣ

Μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς στη χωματερή του Δ. Βέροιας, στη θέση Μανίκι στις 02-03-2008, η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Ν.Α.Ημαθίας, κινητοποιήθηκε και σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» πραγματοποίησε δέκα επτά (17) δειγματοληψίες γάλακτος από εκτροφές αγελάδων και αιγοπροβάτων και έξι (6) δειγματοληψίες αυγών από οικόσιτες κότες (σύμφωνα με τον ΚΑΝ 1883/2006/ΕΚ).
Τα παραπάνω δείγματα πάρθηκαν από εκτροφές που βρίσκονται εντός της επίμαχης ζώνης των δύο και πέντε χιλιομέτρων από τη χωματερή.
Από τα αποτελέσματα των μετρήσεων διοξινών, PCBs, πολυαρωματικών υδρογονανθράκων και αιωρούμενων σωματιδίων PM10 στον ατμοσφαιρικό αέρα σε απόσταση 2 Km ανατολικά της χωματερής στη θέση Μανίκι, στις 13-03-2008, φάνηκε ότι τα επίπεδα ήταν χαμηλά και σε κανονικές τιμές για μη επιβαρημένες περιοχές, που σημαίνει ότι δεν υφίστατο πλέον ανοικτή πηγή έκλυσης διοξινών από την χωματερή.
Από τα αποτελέσματα των μετρήσεων στα κτηνοτροφικά προϊόντα είναι φανερό ότι δεν υπάρχει σημαντική επιβάρυνση διοξινών στα κτηνοτροφικά προϊόντα γύρω από την περιοχή της χωματερής στη θέση Μανίκι. Στα δείγματα αυγών από κότες ελεύθερης βοσκής οι συγκεντρώσεις διοξινών δεν βρέθηκαν σχετικά αυξημένες.
Όλα τα αποτελέσματα των μετρήσεων στα κτηνοτροφικά προϊόντα που ελέγχθηκαν ήταν κάτω από τα μέγιστα όρια τιμών ανοχής για διοξίνες και PCBs στα τρόφιμα σύμφωνα με τον κανονισμό 1881/2006/ΕΚ της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Η Δ/νση Κτηνιατρικής της Ν.Α.Ημαθίας διαβεβαιώνει τον Ημαθιώτικο λαό ότι θα συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο και εργατικότητα, για την προστασία της Κτηνοτροφίας – Πτηνοτροφίας του Νομού μας και κατά επέκταση της Δημόσιας Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: