Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΗΜΑΘΙΑΣ: Η μεταρρύθμιση στο στόχαστρο

Συζήτηση για την επικείμενη διοικητική μεταρρύθμιση πραγματοποίησε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ημαθίας στην συνεδρίαση της Δευτέρας. Οι παρατάξεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις του για το πώς φαντάζονται ή για το ποιες μεταρρυθμίσεις πρέπει να περιλαμβάνει το νέο σχέδιο της κυβέρνησης το οποίο παραμένει ακόμη άγνωστο. Από τη συζήτηση η μόνη πτέρυγα που βλέπει με αισιοδοξία την πρόθεση της κυβέρνησης είναι αυτή της πλειοψηφίας. Βέβαια και αυτή θέτει προϋποθέσεις για την επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος. Από την άλλη πλευρά τις παρατάξεις τις μειοψηφίας τις διακρίνει η απαισιοδοξία. Η βιασύνη της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση έως το 2010 αλλά και η ασυνέπεια της σε ζητήματα όπως την απόδοση παρακρατηθέντων πόρων δημιουργούν δικαιολογημένες επιφυλάξεις.
Η θέση του Νομάρχη
Ο Κώστας Καραπαναγιωτίδης τοποθετήθηκε υπέρ μιας νέας υπερνομαρχίας που θα περιλαμβάνει τους τρεις όμορους νομούς Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας. Σημείωσε ότι για γεωγραφικούς καθαρά λόγους η έδρα θα βρίσκεται στη Βέροια σε αυτό το σενάριο και παρατήρησε ότι για να έχει επιτυχία μια τέτοια προσπάθεια πρέπει ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης να έχει σαφείς, σταθερές και διακριτές αρμοδιότητες σε σχέση με την κεντρική εξουσία, αρμοδιότητες που να επιτρέπουν την ουσιαστική παρέμβαση στην καθημερινότητα των πολιτών αλλά και στην προοπτική της ανάπτυξης και να συνοδεύονται από τους απαραίτητους πόρους και το κατάλληλο, επιστημονικό προσωπικό ώστε να έχουν πραγματικά αντίκρισμα.
Ο Δημήτρης Μούρνος χαρακτήρισε το εγχείρημα περιορισμένη διοικητική μεταρρύθμιση που δεν θα θίξει τα προνόμια των Υπουργών και ουσιαστικά θα βάλει τις βάσεις για έναν νέο αποτυχημένο θεσμό. Σύμφωνα με τον κ. Μούρνο είναι προτιμότερο η Ημαθία να συμμετάσχει σε έναν ευρύτερο σχηματισμό με τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας πλην της Θεσσαλονίκης η οποία θα λειτουργεί ως Μητροπολιτικό Κέντρο. Αναφορικά με τις προτάσεις της παράταξής του, ο κ. Μούρνος σημείωσε ότι η κεντρική διοίκηση πρέπει να είναι ένα κράτος – στρατηγείο ευέλικτο και αποτελεσματικό με επιτελικό ρόλο, ο Β΄ βαθμός Αυτοδιοίκησης με διοικητικές μονάδες αντίστοιχες των σημερινών Περιφερειών που θα σχεδιάζουν και θα προγραμματίζουν την περιφερειακή ανάπτυξη, δημιουργία αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης με αιρετό Περιφερειάρχη και αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο, οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων και των τριών επιπέδων διοίκησης και κάθε μεταφορά αρμοδιοτήτων να συνοδεύεται από αντίστοιχους πόρους.
Ο Σάββας Γαβριηλίδης: Η κεντρική διοίκηση θα πρέπει να κρατήσει μόνο αρμοδιότητες άμυνας, ασφάλειας, εξωτερικής πολιτικής, παιδείας, οικονομικών και δικαιοσύνης και όλες τις υπόλοιπες να τις μεταβιβάσει στην αυτοδιοίκηση. Για να έχει όμως επιτυχία μια τέτοια μεταρρύθμιση, σύμφωνα πάντα με τον κ. Γαβριηλίδη, πρέπει ταυτόχρονα να γίνει και αναθεώρηση του Συντάγματος για να είναι ξεκάθαρες οι αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης και να μην «σκαλώνουν» πάνω σε αυτές της κεντρικής διοίκησης.
Η τοποθέτηση Τρεμπελή
Από την πλευρά του ο Χρήστος Τρεμπελής παρουσίασε τις προτάσεις που κατέθεσε το ΚΚΕ στο Συνέδριο της ΕΝΑΕ τονίζοντας ότι είναι υπέρ του δημοσίου χαρακτήρα βασικών τομέων κοινωνικού περιεχομένου όπως για παράδειγμα παιδεία, υγεία, πρόνοια, της οικονομικής επάρκειας των δήμων και των νομαρχιών και της κατάργηση «τοπικών» φορολογιών και στον σχεδιασμό κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο υποδομών και μηχανισμών δημόσιας υγείας και προστασίας από διάφορες καταστροφές (πυρκαγιές, σεισμοί, πλημμύρες κλπ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: