Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008

5η Ιουνίου «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος»

Η συντονίστρια της Νομαρχιακού Συμβουλίου Επιμόρφωσης του Πασόκ στην Ημαθία Αρίστη Κουκουρίκου (φωτ.) άπέστειλε το παρακάτω μήνυμα για την αυριανή παγκόσμια ημέρα του Περιβάλλοντος:

Υπάρχουν κάποιες ημέρες ορόσημα στην διάρκεια του χρόνου όπως είναι η 21η Μαρτίου «Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας» ή η 5η Ιουνίου «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος», στις οποίες καλούμαστε να διατυπώσουμε σκέψεις, προτάσεις για την ορθολογικότερη διαχείριση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος με στόχο να διατηρήσουμε ή και να βελτιώσουμε την κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος που θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.
Σήμερα μετά από πέντε χρόνια «Νέας Διακυβέρνησης», μόνο αισιόδοξες σκέψεις δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε για το φυσικό περιβάλλον. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καλλιεργεί την αντίληψη της ατομικότητας, της ιδιοποίησης του πλούτου και της περιβαλλοντικής αυθαιρεσίας, πάντα στο όνομα μιας ιδιότυπης ανάπτυξης και της νοοτροπίας ότι κερδίζει το δίκαιο του ισχυρού ακόμα και σε βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτό το βλέπουμε γύρω μας σήμερα.
Το βλέπουμε στην κατεστραμμένη Πάρνηθα, στην καμένη Ηλεία και σε όλη την Πελοπόννησο, παντού σε όλη την Ελλάδα .
Σε αντίθεση με την αυτή την λογική υπερεκμετάλλευσης του φυσικού περιβάλλοντος το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θέλει την Ελλάδα δύναμη αξιών και ήθους σε παγκόσμιο επίπεδο. Θέλει την Ελλάδα πρωτοπόρα στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών, φιλικών προς το περιβάλλον και στην εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Για να γίνει αυτό, είναι αναγκαία η «πράσινη ανάπτυξη» και προς την κατεύθυνση αυτή στοχεύουν τα πέντε σημεία – προτάσεις που κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα (31/6/2008) ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη εκδήλωση για το Περιβάλλον και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας :
· Ίδρυση αυτόνομου Υπουργείου Περιβάλλοντος.
· Εφαρμογή Προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας σε σπίτια και αυτοκίνητα.
· Στήριξη με οικονομικά και φορολογικά κίνητρα των επιχειρήσεων που εφαρμόζουν προγράμματα προστασίας του περιβάλλοντος.
· Στήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
· Παροχή κινήτρων για νέες τεχνολογίες και νέες πολιτικές και εκπαίδευση ειδικά στην νέα γενιά που μπορεί ευκολότερα να αφομοιώσει αυτές τις «πράσινες πολιτικές».
Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να γίνουν από μια κυβέρνηση της Δεξιάς που θέλει τον πολίτη υποχείριο του βουλευτή και του κομματικού γραφείου .
Η υλοποίηση πολιτικών προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος προϋποθέτει πολιτική βούληση, φαντασία και την απόφαση να πούμε όχι στην εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος, ναι σε μια νέα πορεία, ναι σε μια «πράσινη ανάπτυξη», ναι σε μια πράσινη κυβέρνηση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος .
Την Πέμπτη 5/6/2008 και ώρες 17:30-21:00, το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Ημαθίας θα βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους & Πρ.Ηλία (πεζόδρομος αγοράς Βέροιας) όπου θα μοιράσει έντυπο ενημερωτικό υλικό για το περιβάλλον.
Για το ΝΣΕ Ημαθίας
Η Συντονίστρια
Κουκουρίκου Αρίστη

Δεν υπάρχουν σχόλια: