Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Γ. Βαρουφάκης: Υπέρ του εξορθολογισμού του χρέους και όχι του κουρέματος

Δεν υποστηρίζει την εκδοχή του κουρέματος του χρέους, αλλά τον εξορθολογισμό του δήλωσε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Βαρουφάκης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής για την παρουσίαση του βιβλίου του «Η γένεση της μνημονιακής....
Ελλάδας».

«Η δική μας κυβέρνηση δεν παίζει με το Grexit. Δεν θα αφήσει ούτε υπονοούμενο. Δεν θα πάει στη διαπραγμάτευση συγκρουσιακά, δεν θα μπλοφάρει» διαβεβαίωσε ο κ. Βαρουφάκης.
Απαντώντας σε ερωτήσεις από το κοινό, τόνισε πως «υπάρχουν καινοτόμες, έξυπνες μορφές δημοσιονομικής μηχανικής για τη λύση του προβλήματος (σ.σ. του ελληνικού χρέους).

Αυτό που δεν υπήρξε ως τώρα, είναι μια κυβέρνηση να το διαπραγματευτεί είπε και στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως δεν υποστηρίζει την εκδοχή του κουρέματος του χρέους, αλλά τον εξορθολογισμό του.

Επίσης τάχθηκε κατά του δανεισμού επτά επιπλέον δισ. ευρώ τον Ιούνιο (από τους εταίρους και την ΕΚΤ) για την αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων που διακρατά η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιό της από το 2010, αντιπροτείνοντας ωστόσο την έκδοση ενός perpetual bond (ομόλογο αενάου διάρκειας) 25 δισ. με πολύ μικρό επιτόκιο, με το οποίο να καλυφθούν οι φετινές δανειακές υποχρεώσεις του ελληνικού Δημοσίου.

Σε ερώτημα ακροατή «τι έχει να πει στον παππού του που φοβάται το Grexit», ο κ. Βαρουφάκης απάντησε πως «ο ίδιος ο Ντράγκι απαίτησε από τη Μέρκελ να θέσει τέλος στη φιλολογία περί Grexit, λέγοντας πως "αλλιώς δεν θα μπορέσω να σώσω το ευρώ". Κάποιοι λένε πως η Ευρωζώνη μπορεί σήμερα να διαχειριστεί μια έξοδο της Ελλάδας. Η ΕΚΤ όμως, είναι ένας ιδιαίτερα συντηρητικός οργανισμός και δεν θέλει αλλαγές. Δεν θέλει να χάσει ένα απ' τα κομμάτια του παζλ της, όχι μόνο λόγω των κινδύνων απ' αυτό, αλλά και γιατί είναι Αυτοκρατορία που δεν θέλει να χάσει μέρος της επικράτειάς της».

Όμως ο κ. Βαρουφάκης σχολίασε πως η Ευρώπη πήγε κόντρα στα συμφέροντά της δύο φορές τον προηγούμενο αιώνα και όπως τόνισε «είναι ικανή να το πράξει και σήμερα».

Επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συγκρουσιακή διαπραγμάτευση με τους εταίρους και σημείωσε πως υπάρχουν επαφές με υψηλά ιστάμενα στελέχη στη Γερμανία τα οποία καταλαβαίνουν πως όσο εξακολουθεί ο «εικονικός πνιγμός» της ελληνικής οικονομίας, η Ελλάδα δεν θα σηκώσει κεφάλι, όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Φοβούνται όμως μην πάμε πίσω στο 2009. Και γι' αυτό, θα πρέπει να βρούμε τρόπους να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους και να τα πακετάρουμε με εύπεπτο τρόπο για το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο» ανέφερε ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφέρθηκε στην ανάγκη «άμεσης καταπολέμησης της βαθειάς ανθρωπιστικής κρίσης», αλλά και «πολλών και βαθιών μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο».

Πηγή: ΑΜΠΕ


http://www.naftemporiki.gr/story/903143

Δεν υπάρχουν σχόλια: