Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

ΣΥΡΙΖΑ: Από φέτος αλλαγές στις εξετάσεις των μαθητών - Καταργείται ο ΑΣΕΠ, διορίζονται μόνιμοι εκπαιδευτικοί

"Δεν θα κάνουμε κανέναν ΑΣΕΠ, θα τον καταργήσουμε. Οι προσλήψεις θα γίνουν άμεσα για την επόμενη χρονιά - Θα υπάρξουν μόνιμοι διορισμοί"

Η Έφη Καλαμαρά, υπεύθυνη του τομέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή της στον Alpha 989 και στην Μάχη Νικολάρα, ανέφερε τα άμεσα μέτρα στην εκπαίδευση που....
θα πάρει η ΣΥΡΙΖΑ

Άμεσα μέτρα
Η κ. Καλαμαρά ανέφερε πως υπάρχουν εκκρεμότητες ιδίως στα λύκεια ενώ είναι επείγοντα τα ζητήματα της δημόσιας εκπαίδευσης. Η δημοκρατική μεταρρύθμιση που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αφορά όλη την κοινωνία. "Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μεγάλα προβλήματα" τόνισε.

Οι αλλαγές θα είναι σοβαρές και όχι πρόχειρες όπως του Νέου Λυκείου
"Προβλέπουμε δοκιμαστική περίοδο. Θα κάνουμε σοβαρές αλλαγές όχι τέτοιες όπως ήταν του νέου λυκείου το οποίο ψηφίστηκε και εφαρμόστηκε αμέσως με βιασύνη και προχειρότητα με στόχο, να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών που τελειώνει το γενικό λύκειο και να στρέψουν μια μεγάλη μερίδα των μαθητών προς την μαθητεία"

Κατάργηση πανελλαδικών εξετάσεων
1) Θα καταργήσουμε τις πανελλαδικές εξετάσεις στην Α'και Β'Λυκείου. Δεν θα υπάρχει η τράπεζα θεμάτων. Τον Ιούνιο του 2015 δεν θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις οι μαθητές της Α' και Β' Λυκείου. Δεν θα συνυπολογιστεί ο βαθμός για να προαχθούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Πρέπει να αποσυνδεθεί απολύτως το απολυτήριο του Λυκείου από την τριτοβάθμια εκπαίδευσης.
2) Οι μαθητές της Α' και Β' Λυκείου θα προαχθούν με ενδοσχολικες εξετάσεις συνυπολίζοντας τους προφορικούς βαθμούς των τετραμήνων.
3) Τα θέματα θα τα θέτουν οι διδάσκοντες.
4) Η Γ΄Λυκείου της χρονιάς 2015-2016 θα εξεταστούν στα μαθήματα που έχουν προετοιμαστεί. Θα μπορούν όμως να δηλώσουν στο Μηχανογραφικό τους σχολές και τμήματα περισσότερα από 2 ή 3 επιστημονικά Πεδία.
5) Δεν θα ξεκινήσει από φέτος η ελεύθερη πρόσβαση σε σχολές.

Επιστημονικά πεδία, πρόσβαση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
1) Πρόσβαση στις παιδαγωγικές επιστήμες πρέπει να μπορεί να γίνεται απο όλα τα επιστημονικά πεδία.
2) Στις Θετικές, Τεχνολογικές και τις επιστήμες Υγείας από τη 2η και από την 3η ομάδα Προσανατολισμού
3) Επαναλειτουργία, από την επόμενη σχολική χρονιά, των τομέων και των ειδικοτήτων της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης που έχουν καταργηθεί.
Το ενιαίο λύκειο θεωρίας και πράξης
1) 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, 12χρονη μέση υποχρεωτική, εκπαίδευση, μεταλυκειακή επαγγελματικής εκπαίδευσης
2) Επαναλειτουργία, από την επόμενη σχολική χρονιά, των τομέων και των ειδικοτήτων της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης που έχουν καταργηθεί.

Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
1) Κατάργηση, άμεση, του νόμου 4009 (Νόμος Διαμαντοπούλου). Θα καταρτιστεί νέος νόμος πλαίσιο ύστερα από διάλογο
2) Κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρύματος. Θέμα χρόνου αν θα αλλάξει ο τρόπος εκλογής νέων πρυτανικών αρχών στο ΕΚΠΑ που είναι σε λίγο καιρό.
3) Κατάργηση του χρονικού ορίου φοίτησης, (ν+2). "Δεν θα υπάρξει ορισμένος χρόνος για να τελειώσει κάποιος την σχολή του. Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο" ανέφερε η κ. Καλαμαρά.
4) Αποκατάσταση του πανεπιστημιακού Ασύλου
5) Επανασύσταση συλλογικών Οργάνων με τη συμμετοχή και των φοιτητών με ποσόστωση
6) Ανάκληση των διαγραφών φοιτητών, όπου έχουν γίνει
7) Αποκατάσταση της αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ

Δημόσια και όχι κρατικά πανεπιστήμια

"Λέμε πως τα ΑΕΙ πρέπει να επιχορηγούνται από το κράτος. Εννοούμε για δημόσια κρατικά και όχι κρατικά πανεπιστήμια. Πρέπει να διασφαλίζονται προϋποθέσεις όπως η αυτοδιοίκηση, δηλαδή την ακαδημαϊκή αυτονομία, πανεπιστημίων, η διαφάνεια για την αυτοτέλεια τους στην οικονομική διαχείριση."

Όργανα διοίκησης ΑΕΙ
Όργανα των ΑΕΙ είναι τα πρυτανικά συμβούλια, η σύγκλητος και ο Πρύτανης θα κατοχυρώσουμε την συμμετοχή όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας. Θα υπάρχει συμμετοχή, των φοιτητών, των καθηγητών, των μεταπτυχιακών και όλων των πανεπιστημιακών υπαλλήλων.

Η κ.Καλαμαρά ανέφερε πως ο διάλογος θα κρατήσει χρονικό διάστημα ενός χρόνου, όπου θα γίνει διάλογος με τις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών, με τα συλλογικά όργανα δημοσίου και ιδιωτικού, με τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, τους μαθητές και τους φοιτητές προκειμένου να κάνουμε μια μεταρρύθμιση που να έχει την κοινωνική συναίνεση αλλά και την στήριξη των εκπαιδευτικών γιατί αν δεν υπάρχει η στήριξη των εκπαιδευτικών δεν μπορείς να πας σε ουσιαστική μεταρρύθμιση όπως την θέλουμε εμείς

Προσωπικό της Εκπαίδευσης- Κατάργηση του ΑΣΕΠ - Μόνιμοι Διορισμοί

1) Επαναπρόσληψη αμέσως, σχολικών φυλάκων και διοικητικών υπαλλήλων στα Πανεπιστήμια.
2) Προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών για τις ανάγκες της ερχόμενης σχολικής χρονιάς, σε όλες τις βαθμίδες ή αναπληρωτών πλήρους ωραρίου.
3) Κατάργηση του ΑΣΕΠ
"Δεν θα κάνουμε κανέναν ΑΣΕΠ, θα τον καταργήσουμε. Οι προσλήψεις θα γίνουν άμεσα για την επόμενη χρονιά. Υπάρχουν κενά, συνάδελφοι που συνταξιοδοτούνται. Θα υπάρξουν μόνιμοι διορισμοί ή αναπληρωτές πλήρους ωραρίου. Τα κονδύλια έχουν εξασφαλιστεί." ανέφερε συγκεκριμένα
"Από το Σεπτέμβρη θα λειτουργούν οι τομείς και οι ειδικότητες που καταργήθηκαν. Σε αυτούς τους τομείς θα επανέλθουν οι καθηγητές αν το επιθυμούν που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Ουδείς καθηγητής, ουδείς σχολικός φύλακας περισσεύει" ανέφερε η κ. Καλαμαρά


Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη της Έφης Καλαμαρά στη Μάχη Νικολάρα, στον Alpha 989

ΠΗΓΉ

Δεν υπάρχουν σχόλια: