Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρωτοστάτησαν / Φύλλια Πολίτη

της Φ. Πολίτη*
Οι εκλογές της 25 Γενάρη γίνονται σε μια περίοδο όπου συνεχίζεται ο κύκλος ενός κινήματος που από το Δεκέμβρη του 2008 έχει γίνει ο εφιάλτης όλων των κυβερνήσεων που στήριξαν τις επιλογές της κυρίαρχης τάξης.

Η εργατική αντίσταση, το κίνημα της νεολαίας, η μάχη ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό γκρέμισαν τις κυβερνήσεις Καραμανλή, Γ. Παπανδρέου, Παπαδήμου, βάζοντας υποθήκες για τη συνέχεια. Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρωτοστάτησαν σ’ αυτές τις....
μάχες και συνέχισαν να το κάνουν από τον Ιούνη του 2012 και μετά, απέναντι στην άθλια συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

Όταν στις 9 Οκτωβρίου 2012 η Μέρκελ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, για να διακηρύξει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αψήφισε τις απαγορεύσεις και κάλεσε τους εργαζόμενους και τη νεολαία σε μια μεγάλη, μαχητική και ενωτική διαδήλωση με αντικυβερνητικό, αντιΕΕ και αντικαπιταλιστικό στίγμα.

Όταν ο Χατζηδάκης ανακοίνωσε την επιστράτευση των απεργών του ΜΕΤΡΟ τον Γενάρη του 2013, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ βρέθηκε στο πλευρό των απεργών, όπως έκανε και λίγες μέρες αργότερα όταν το παράδειγμα του ΜΕΤΡΟ ακολούθησαν οι ναυτεργάτες. Το Μάη, όταν οι καθηγητές σε μαζικότατες γενικές συνελεύσεις και παρά την επιστράτευση που είχε ανακοινώσει προληπτικά η κυβέρνηση υπερψήφισαν την πρόταση για απεργία διαρκείας μέσα στις εξετάσεις σε ποσοστό 92%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τους στήριξε και κατάγγειλε το ξεπούλημα του αγώνα τους από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ και ΣΥΝΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ).

Όταν το μεσημέρι της 11ης Ιούνη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ανακοίνωσε το κλείσμο της ΕΡΤ, με πρόταση εργαζομένων μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συνεχίσουν να εκπέμπουν πρόγραμμα. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στάθηκε πλάι τους και τους επόμενους μήνες, όταν το ραδιομέγαρο και όλοι οι σταθμοί της ΕΡΤ σε όλη την Ελλάδα βρέθηκαν να λειτουργούν κάτω από εργατικό έλεγχο. Παράλληλα, όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης προώθησε το κλείσιμο νοσοκομείων αντιμετώπισε την αντίσταση εργαζομένων και τοπικών κοινωνιών, στην οποία κεντρικό ρόλο έπαιξε το Συντονιστικό Νοσοκομείων – Επιτροπών Αγώνα – Υγειονομικών, στο οποίο πρωτοστατούν γιατροί και νοσηλευτές από το χώρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Το Σεπτέμβρη, όταν η είδηση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τη ναζιστική εγκληματική συμμορία της Χρυσής Αυγής, μεταδόθηκε στις απεργιακές φρουρές στις πύλες των σχολείων, η ΚΕΕΡΦΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρωταγωνίστησαν στο να μετατραπούν τα απεργιακά συλλαλητήρια το ίδιο πρωί σε μεγαλειώδεις αντιφασιστικές διαδηλώσεις. Τα τεράστια συλλαλητήρια το απόγευμα της ίδιας μέρας θύμισαν μέρες της εξέγερσης του Δεκέμβρη του 2008 με δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές να απαιτούν την τιμωρία των δολοφόνων. Αυτό το κίνημα ανάγκασε την κυβέρνηση να υποχωρήσει από τη «γραμμή Μπαλτάκου» και πέτυχε τη σύλληψη και φυλάκιση ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής. Είχε προηγηθεί ο αντιφασιστικός ξεσηκωμός στις 19 Γενάρη ενάντια στη δολοφονία του Σ. Λουκμάν από χρυσαυγίτες και τα αντιρατσιστικά συλλαλητήρια στις 30 Μάρτη για τη νομιμοποίηση των μεταναστών και των προσφύγων απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να παίξει το χαρτί του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας.

Το 2014, όταν ανέλαβε η Ελλάδα την προεδρία της ΕΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κάλεσε με σύνθημα “η απαγόρευση δεν θα περάσει” σε μαζική κινητοποίηση στις 8 Γενάρη, ημέρα που η κυβέρνηση αποφάσισε απαγόρευση διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να υποδεχτεί τους ηγέτες της ΕΕ των Μνημονίων, του ρατσισμού και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Από το Μάη και μετά, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ βρέθηκε στο πλευρό των ηρωικών καθαριστριών που κατασκήνωσαν έξω από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και των σχολικών φυλάκων και των διαθέσιμων εκπαιδευτικών. Το φθινόπωρο, η αντικαπιταλιστική αριστερά στα πανεπιστήμια πρωταγωνίστησε στην οργάνωση συνελεύσεων και καταλήψεων ενάντια στις διαγραφές φοιτητών και τον αυταρχισμό του σημερινού επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ, γνωστού και ως «πρύτανη των ΜΑΤ» Θ. Φορτσάκη. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έδωσε το παρόν και στον ξεσηκωμό της νεολαίας για την αλληλεγγύη στο Νίκο Ρωμανό, ο οποίος έκανε απεργία πείνας ζητώντας εκπαιδευτική άδεια για να σπουδάσει. Αυτοί οι αγώνες ανάγκασαν τη συγκυβέρνηση να κάνει το άλμα στο κενό επισπεύδοντας την προεδρική εκλογή.

Η ενίσχυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις εκλογές της 25 Γενάρη θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τη συνέχεια των αγώνων την επόμενη μέρα και το δυνάμωμα της αντικαπιταλιστική προοπτικής, της μόνης ρεαλιστικής εναλλακτικής λύσης απέναντι στον χρεωκοπημένο καπιταλισμό.

*στέλεχος ΣΕΚ- ΑΝΤΑΡΣΥΑ, υποψήφια βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ

πηγή: ΣΙΡΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: