Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΑ ΕΥΡΩ ΤΟΥ ΝΤΡΑΓΚΙ

του Γ. Πάσογλου

Ο Ντράγκι ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ευρωζώνης περίπου 1,140 τρις ευρώ, τα οποία θα διατεθούν σε κάθε χώρα σε βάθος 20 μηνών με βάση τη συμμετοχή της κάθε χώρας στην ΕΚΤ. Για την Ελλάδα αναλογούν περίπου 28 δις. 

Η χρηματοδότηση θα γίνει με την αγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά και όχι απευθείας από τις χώρες, δηλαδή με την ευχή ότι όσοι κατέχουν ομόλογα (μάλλον οι κεντρικές τράπεζες) από κάθε χώρα θα τα πωλήσουν για να αγοράσουν νέα ομόλογα. Η ΕΚΤ θα αγοράσει παλιά....
ομόλογα και όχι νέα από τις κεντρικές τράπεζες.

Ο Ντράγκι έθεσε τρεις όρους για χώρες που έχουν επιτόκια αξιολόγησης στη βαθμίδα σκουπίδια φωτογραφίζοντας την Ελλάδα λόγω εκλογών ώστε να βοηθήσει τον ομογάλακτο της Μέρκελ, τον Σαμαρά :

1) να πραγματοποιηθεί η τελευταία αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος λιτότητας

2) να αποπληρώνονται τα υπάρχοντα χρέη

3) να αποφασιστεί νέο πρόγραμμα

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα προγράμματα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες στόχευαν στην αποπληρωμή δημόσιου χρέους, στην οποία πλέον περιλαμβάνεται η διάσωση των τραπεζών καθώς και ότι η κρίση δεν έχει φύγει, αλλά οι τράπεζες ίσως χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση, καταλαβαίνουμε ότι τα χρήματα για τη χώρα μας προορίζονται στην ουσία για τους πιστωτές και τις μαύρες τρύπες των τραπεζών. Σημειώνοντας ότι οι μαύρες τρύπες των τραπεζών δεν έχουν καλυφθεί, αλλά ίσως διευρύνονται καθώς όλο και περισσότεροι δεν μπορούν να αποπληρώσουν λόγω της κρίσης τα χρέη τους στις τράπεζες.  

Καταλαβαίνουμε ότι με αυτούς τους όρους και σε αυτήν την κατάσταση ο Ντράγκι και οι ευρωενωσιακοί αξιωματούχοι δηλώνουν αδιάστικτα ότι χρηματοδοτούν την Ελλάδα μόνο για την αποπληρωμή του χρέους και όχι για παραγωγικούς λόγους, όπως άλλωστε έκαναν μέχρι σήμερα με τα αποτελέσματα που όλοι ξέρουμε για την οικονομία και την κοινωνία. Η ρευστότητα του Ντράγκι με αυτούς τους όρους είναι η πρόταση για το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας.

Έτσι  οι χώρες της ευρωζώνης σταματούν να χρηματοδοτούν (πρώτο μνημόνιο) ή να εγγυώνται (δεύτερο μνημόνιο) για τα χρέη της Ελλάδας και τη διάσωση των τραπεζών της. Τη σκυτάλη παίρνει η ΕΚΤ.


Συνεπώς η Ελλάδα δε χρειάζεται τα λεφτά από την ΕΚΤ, παρά μόνο αν συνεχίσει να πληρώνει τα τοκογλυφικά δάνεια και τη διάσωση των τραπεζών, για κανένα άλλο λόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: