Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Πέθανε ο Νέλσον Μαντέλα

Έφυγε από την ζωή, σε ηλικία 95 ετών ο Νέλσον Μαντέλα, ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής. Ο Μαντέλα άφησε την τελευταία του πνοή την Παρασκευή, στο σπίτι του στο Γιοχάνεσμπουργκ, περιστοιχισμένος από τα μέλη της οικογένειάς του.

Σε δήλωσή του στην κρατική τηλεόραση, ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα, επιβεβαίωσε ότι ο Νέλσον Μαντέλα «έφυγε γαλήνιος».
«Το έθνος μας έχασε τον πιο σπουδαίο της τέκνο. Αυτό που έκανε σπουδαίο τον Νέλσον Μαντέλα, ήταν αυτό ακριβώς που τον έκανε άνθρωπο. Βλέπαμε σε...
εκείνον αυτό που ψάχναμε στους εαυτούς μας. Συμπολίτες, Νοτιοαφρικανοί, ο Νέλσον Μαντέλα ήταν αυτός που μας ένωσε και ενωμένοι θα τον αποχαιρετήσουμε» δήλωσε φανερά συγκινημένος και ντυμένος στα μαύρα ο Ζούμα, υπογραμμίζοντας ότι ο Μαντέλα διακρινόταν, πέρα από τους πολιτικούς αγώνες του, για την «ταπεινότητα, την ανθρωπιά και τη συμπόνια» που έδειχνε σε όλους.
«Οι σκέψεις και οι προσευχές μας αυτήν την ώρα είναι με την οικογένειά του, στην οποία οφείλουμε ευγνωμοσύνη διότι θυσίασε πολλά για να είναι ελεύθερος ο λαός μας», συνέχισε ο Ζούμα αναφερόμενος ονομαστικά στη σύζυγό του, την Γκράσα Μασέλ, την πρώην σύζυγό του Ουίνι Μαντέλα, «τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονά του».
«Σκεφτόμαστε επίσης τους συντρόφους και τους φίλους του που πολέμησαν μαζί με τον Μαντίμπα, σκεφτόμαστε το λαό που σήμερα θρηνεί τον χαμό του μοναδικού ανθρώπου που πάνω απ' όλους ενσάρκωσε τις ελπίδες του για ειρήνη και συμφιλίωση», τόνισε ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος, ανακοινώνοντας ότι η κηδεία θα γίνει δημοσία δαπάνη και ότι οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτήρια θα κυματίζουν μεσίστιες εώς την τέλεση της κηδείας του.

Ο Μαντέλα ταλαιπωρούταν εδώ και πολύ καιρό από σοβαρή πνευμονική λοίμωξη και μετά από παρατεταμένη νοσηλεία, το τελευταίο διάστημα δεχόταν ιατρική φροντίδα κατ' οίκον. Μετά το εξιτήριό του από το νοσοκομείο, η προεδρία περιέγραφε την κατάσταση της υγείας του, ως «κρίσιμη, αλλά σταθερή».

Το 1993 είχε βραβευθεί με Νόμπελ ειρήνης και το 1994 ήταν ο πρώτος μαύρος που εξελέγη πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής. Αποχώρησε πέντε χρόνια μετά. Ο ηγέτης, που πέρασε 27 ολόκληρα χρόνια από την ζωή του στην φυλακή, ήταν ένας από τους πιο σεβαστούς πολιτικούς, υπέρμαχος της συμφιλίωσης και σύμβολο του αγώνα κατά του απαρτχάιντ. Μετά την απόσυρσή του από την δημόσια ζωή το 2004, είχε περιορίσει στο ελάχιστο τις εμφανίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: