Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Γερμανία- Νέο αίτημα για την απαγόρευση του ακροδεξιού κόμματος NPD

Την απαγόρευση του NPD ζητά από το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο η Άνω Βουλή της Γερμανίας, με το επιχείρημα ότι πρόκειται ουσιαστικά για συνέχεια του κόμματος του Αδόλφου Χίτλερ και αποτελεί απειλή για την Δημοκρατία.   

Επίσημο αίτημα για την απομάκρυνση του NPD κατέθεσε η Άνω βουλή της Γερμανίας(Boudesrat) στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης, προκειμένου το ακροδεξιό κόμμα να μην μπορεί να...
συμμετέχει στις πολιτικές αποφάσεις της χώρας.

Τα επιχειρήματα τους όπως διατυπώνονται στις 270 σελίδες της προσφυγής τους, υποστηρίζουν ότι το κόμμα στρέφεται εναντίον της δημοκρατικής τάξης λόγω (με το κήρυγμά του), έργω (με τις δραστηριότητες των στελεχών του) και διανοία (με την ιδεολογία που εκπροσωπεί).

Όσον αφορά το ιδεολογικό κομμάτι, οι ενάγοντες έχουν συλλέξει προπαγανδιστικές αναφορές του NPD οι οποίες μεμονωμένα φαίνονται μεν «απλώς» εθνικιστικές ή αντιμεταναστευτικές αλλά, όπως υποστηρίζει η προσφυγή, στο σύνολό τους δείχνουν την ταυτότητα της ιδεολογίας του κόμματος -και συγκεκριμένα το νεοναζιστικό της χαρακτήρα, δηλαδή ότι συνεχίζει την ιδεολογία του χιτλερικού NSDAP.

Για να στηρίξουν τα επιχειρήματα τους οι κατήγοροι, παρουσιάζουν αποσπάσματα από το «Βοήθημα Επιχειρηματολογίας» που δίνει το ακροδεξιό κόμμα σε υποψηφίους του.

«Ένας Αφρικανός, ένας Ασιάτης ή ένας ανατολίτης δεν μπορεί να γίνει ποτέ Γερμανός επειδή η χορήγηση ενός κρατικού πιστοποιητικού δεν αλλάζει τη βιολογική του κληρονομιά». «Μέλη άλλων φυλών μένουν ως εκ τούτου πάντα σωματικά, πνευματικά και ψυχικά ξένο σώμα, ασχέτως του πόσο καιρό βρίσκονται στη Γερμανία» είναι μερικά απο τα σημεία που αποκαλύπτουν τη πραγματική ιδεολογική ταυτότητα του NPD.

Η ιδεολογική συγγένεια με το NSDAP είναι ίσως ο πιο κρίσιμος τομέας στον οποίο βασίζεται η προσφυγή. Ο δεύτερος είναι ότι και στην πράξη το NPD προχωρά σε πράξεις που αποσκοπούν στο να θέσουν σε κίνδυνο το Δημοκρατικό πολίτευμα.

Ιδιαίτερα αναφέρονται περιστατικά που έχουν σημειωθεί σε μέρη που το NPD έχει ισχυρότερη παρουσία (κυρίως στο Μεκλεμβούργο-Δ.Πομερανία και στην Σαξονία). Τα μέλη του κόμματος έχουν καλλιεργήσει κυρίως σε τοπικές κοινότητες «κλίμα φόβου» που περιορίζει την ανοικτή έκφραση θέσεων εναντίον τους, ενώ επισημαίνεται και η σχέση τοπικών στελεχών του NPD με την ακροδεξιά συμμορία του «Εθνικοσιαλιστικού Άντεργκραουντ», η υπόθεση των δολοφονιών της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη στο δικαστήριο του Μονάχου.

Το NPD (Εθνικό Κόμμα της Γερμανίας) έλαβε 1,3% στις πρόσφατες ομοσπονδιακές εκλογές, 0,8% στις τελευταίες εκλογές στην Σαξονία, 1,2% στην Βαυαρία και 1,1% στην Έσση, ενώ εκπροσωπείται από 13 βουλευτές στα τοπικά Κοινοβούλια στην Σαξονία και στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία. Τα εγγεγραμμένα μέλη του την ίδια στιγμή δεν ξεπερνούν τα 5.000.

Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να τεθεί εκτός νόμου το ακροδεξιό NPD, καθώς παρόμοια προσπάθεια είχε γίνει και το 2003.

Τότε το γερμανικό κράτος είχε προσφύγει στο Δικαστήριο της Καρλσρούης έχοντας την συμπαράσταση και της Κάτω Βουλής αλλά η απόφαση ήταν αρνητική. Το Δικαστήριο έκρινε τότε ότι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν υπέρ της απαγόρευσης του NPD, προέρχονταν σε μεγάλο βαθμό από πράκτορες που είχαν κατακλύσει το κόμμα και έτσι το δικαστήριο έκρινε πως είχε υπονομευτεί η αξιοπιστία τους.

Αυτήν την φορά, οι ενάγοντες μέσω της Άνω Βουλής ελπίζουν ότι αυτή τη φορά η προσφυγή θα καταλήξει επιτυχώς. Η γερμανική κυβέρνηση βέβαια έχει αποφύγει να πάρει μέρος στην προσφυγή, φοβούμενη νέο ναυάγιο, αλλά έχει εκφράσει ανοικτά την υποστήριξή της στο εγχείρημα.

Ωστόσο για να κριθεί ένα κόμμα αντισυνταγματικό, όπως τονίζουν συνταγματολόγοι στα γερμανικά ΜΜΕ, δεν φτάνει ουσιαστικά η ιδεολογία του να είναι εχθρική στη συνταγματική τάξη. Πρέπει, τονίζουν, και η πρακτική του να απειλεί τη δημοκρατία.

Αρχικά το Δικαστήριο της Καρλσρούης θα κρίνει εάν θα εξετάσει την προσφυγή -η απόφαση αυτή αναμένεται στις αρχές του επόμενου χρόνου- κάτι που απαιτεί χρονοβόρες διαδικασίες.


Στην  περίπτωση που το Συνταγματικό Δικαστήριο κάνει δεκτή την προσφυγή, όλα τα γραφεία του κόμματος θα πρέπει να κλείσουν αυτόματα, ενώ οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποί του θα χάσουν την λαϊκή εντολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: