Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

ΤΟΥΡΚΙΑ - Από την αυτοδιαχείριση στον συνεταιρισμό πέρασε η KAZOVA

Μια σημαντική δικαστική νίκη σημείωσαν οι εργαζόμενοι της KAZOVA εναντίον της εργοδοσίας, καθότι το δικαστήριο απεφάνθη ότι δικαιούνται τα μηχανήματα του εργοστασίου.

Τα χρωστούμενα της εταιρίας σε εργαζόμενους που απολύθηκαν χωρίς αποζημίωση ή έμειναν απλήρωτοι ήταν ένας από τους...
κύριους λόγους του «συμψηφισμού» ,με την αξία των μηχανημάτων, αντί της καταβολής των δεδουλευμένων. Η δικαστική απόφαση πάρθηκε περί τα τέλη του Οκτωβρίου, ενώ κατόπιν τούτου, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να μεταφέρουν τους εξοπλισμούς σε άλλο χώρο, καθώς ο χώρος που φιλοξενήθηκε το εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας πουλήθηκε από τους προηγούμενους εργοδότες σε νέο ιδιοκτήτη.

 Την ημέρα της μετακόμισης ένας από τους εργάτες δήλωσε: «Πρόκειται για μια νίκη των εργατών της KAZOVA, καθώς προχωρούμε σε κατάσχεση των μηχανημάτων. Αποτελεί μια νίκη ενός αγώνα που διεξάγεται εδώ και 9 μήνες. Είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτή την εξέλιξη αλλά δεν σταματάμε εδώ. Αυτό είναι μόλις η αρχή. Θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε  τη στάση των εργοδοτών Umut Somuncu, Mustafa Umut Somuncu και Gaye Somuncu, όπου και να βρισκόμαστε. Δεν γλιτώνουν από εμάς. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας μέχρι να λάβουν οι 94 συνάδελφοι τα δεδουλευμένα τους.

Ο δικηγόρος τους Μπεχίτς Αστσί προσέθεσε και μια ακόμη πτυχή δικαίωσης για τους εργαζόμενους.  Η δικαστική αυτή απόφαση δημιουργεί νέο δεδικασμένο για τις υποθέσεις εργοδοτών που εγκαταλείπουν τους εργαζόμενους στη μοίρα τους, χωρίς να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις απέναντί τους. Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη κάνει ένα βήμα παραπάνω. Με τα μηχανήματα που τους ανήκουν πλέον θα ανοίξουν συνεταιρισμό στο νέο τους χώρο καλύπτοντας σταδιακά και τα προβλήματα που ανέκυπταν στην παραγωγή στο κτήριο της κατάληψης.

Στο δεύτερο σκέλος της δικαστικής διαμάχης ωστόσο, που διεξήχθη προχθές (12/11), αποφασίστηκε ότι οι εργάτες δεν δικαιούνται τα μηχανήματα που ήρθαν στην κυριότητα της εργοδοσίας κατά το κλείσιμο του εργοστασίου, με το αιτιολογικό ότι «είναι κατοχυρωμένα σε άλλη εταιρία». Η πλευρά των εργαζομένων ισχυρίζεται ότι ο πρώην εργοδότης σχεδιάζει την ίδρυση νέας εταιρίας σε πλησίον κτήριο του εργοστασίου, έχοντας ήδη προσεγγίσει 13 εργαζόμενους της «προ-αυτοδιαχειριζόμενης» KAZOVA.

Πηγή: Birgün, Radikal, Sol Defter, kazovaiscileri

επιμέλεια: sokaki.net

Δεν υπάρχουν σχόλια: