Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

ΝΑΟΥΣΑ - Ο Γ. Αλεξάτος και το Λεξικό του Εργατικού Κινήματος στον "Σείριο"

Στις 8 του Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, εμείς θα κάνουμε παρέα με έναν άντρα! Θα είμαστε στην παρουσίαση του βιβλίου "Ιστορικό Λεξικό του Ελληνικού Εργατικού Κινήματος" του Γιώργου Αλεξάτου, που συνδιοργανώνουν ώρα 7 μ.μ. το "Βιβλιοπωλείο της Ρένας" και το πολιτιστικό καφενείο "ΣΕΙΡΙΟΣ" στον όροφο του καφέ.

Πολλά τα λεξικά, ακόμα και αυτά που...
δίνονται προσφορά με εφημερίδες. Το βιβλίο του Αλεξάτου, είναι ένα αλλιώτικο λεξικό. Είναι το "δικό μας" λεξικό. Στις σελίδες του ζωντανεύουν οι οργανώσεις και τα πρόσωπα του εργατικού και αριστερού κινήματος.Ένα ολόκληρο σχολείο για όσα έζησαν οι παλιοί, για όσα θέλουν να πληροφορηθούν οι νέοι. Ξυπνώντας μνήμες, συναισθήματα, γνώσεις σημερινές, με ένα εργαλείο καταγραφής της Ιστορίας.

Αλλά και ο ίδιος ο συγγραφέας, ο Γιώργος Αλεξάτος, είναι δικός μας άνθρωπος. Όχι απόφοιτος κάποιου πανεπιστημίου των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας, όπου διδάσκονται να παπαγαλίζουν τις κασέτες του νεοφιλελευθερισμού, αλλά το λαϊκό παιδί που, εργαζόμενος σαν οικοδόμος και σπουδάζοντας σε νυχτερινό γυμνάσιο, συμμέτοχος μόνιμα στα κινήματα και οργανώσεις της Αριστερας, έγινε ο διανοούμενος που έγραψε τα " Εργατική τάξη στην Ελλάδα, από την πρώτη συγκρότηση στους ταξικούς αγώνες του Μεσοπολέμου", "Συνοπτική αναφορά στην Ιστορία του ελληνικού εργατικού κινήματος", " Το τραγούδι των ηττημένων, Κοινωνικές αντιθέσεις και λαϊκό τραγούδι στην μεταπολεμική Ελλάδα", "Πλατεία Μπελογιάννη", "Το ποδόσφαιρο στην Καλλιθέα", "Παράξενη υπόσχεση".

Για όλα αυτά και όσα φέρει η κουβέντα, θα έχουμε την ευχαρίστηση να συζητήσουμε με τον συναγωνιστή Γιώργο Αλεξάτο την Παρασκευή το βραδάκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: