Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΔΕΣ

του Θαν. Καρτερού
Πρώτα το ΠΑΣΟΚ διέπραξε έναν ανασχηματισμό της ηγεσίας του. Το πιο χαρακτηριστικό: η αλλαγή φρουράς των Ανδρουλάκηδων στις πράσινες καρδιές και στην ιεραρχία του κόμματος. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, πιστός στον Ευάγγελο και μαχητής του μνημονίου, στη θέση του Μίμη, ο οποίος έχει πάρει αποστάσεις από την τρέχουσα στρατηγική του ΠΑΣΟΚ.


Η μαχητική στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής και...
 των μνημονίων στη θέση των ταλαντεύσεων και των ήξεις αφίξεις δηλαδή.

Μετά την επιτυχία του αυτή, ο πρόεδρος του κινήματος αποφάσισε να ανακοινώσει από το MEGA εκείνο που ήδη έχει συζητηθεί και αποφασιστεί από το τρίο Σαμαρά,-Βενιζέλου-Κουβέλη, στα διαβούλια του Μαξίμου: Χρειάζεται κυβερνητικός ανασχηματισμός. Στην ανασχηματισμένη κυβέρνηση μάλιστα το ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχει με πολιτικά πρόσωπα εάν και εφόσον ο Σαμαράς συμφωνήσει στις πολιτικές του προτάσεις. Και επειδή αυτό το τελευταίο δεν είναι και τόσο δύσκολο -λέμε και καμιά χαζομάρα...- μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το σήμα εδόθη: Λάβετε θέσεις.

Καλώς, ας λάβουν και ας καταλάβουν οι εκλεκτοί θέσεις . Ας καταλήξουν και σε νέα προγραμματική συμφωνία -η παλιά εξάλλου όποιον ήταν να κοροϊδέψει τον κορόιδεψε και χρειάζεται φρέσκο πράγμα. Προς τι όμως ο ανασχηματισμός; Για να γίνει η κυβέρνηση πιο αποτελεσματική μας λένε -τα ίδια και τα ίδια κάθε φορά που ενσκήπτει το σχετικό νταβαντούρι. Για να υπάρξει ανανέωση επίσης -οι Ανδρουλάκηδες που λέγαμε. Για να βγουν στην κυβερνητική σέντρα και να μη λουφάρουν στα δύσκολα οι εταίροι, λένε οι διαρροές από το Μαξίμου.

Όλα καλά κι όλα ωραία κι όποιος θέλει τα πιστεύει. Υπάρχει όμως σε σχέση με προηγούμενους ανασχηματισμούς μια μεγάλη διαφορά: Το μνημόνιο, που δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για φιγούρες άλλων εποχών. Τώρα ανασχηματισμένη αποτελεσματικότητα σημαίνει όσο γίνεται περισσότερη σκληρότητα στην εφαρμογή του μνημονίου και όσο γίνεται λιγότερη κοινωνική ευαισθησία. Ανασχηματισμένα πρόσωπα σημαίνει νέες φάτσες στην ίδια πολιτική. Και συμμετοχή των εταίρων με πολιτικά στελέχη στην ανασχηματισμένη κυβέρνηση σημαίνει αναβάθμιση της συνευθύνης σε συνενοχή -να αίρουν όλοι μαζί τις αμαρτίες του μνημονίου.

Τούτω δοθέντων ο ανασχηματισμός θα έχει βέβαια κάτι το καρναβαλικό, αλλά μην περιμένετε τα επικοινωνιακά μεγαλεία του παρελθόντος. Διότι όλα τα μασκαραλίκια έχουν ήδη δοκιμαστεί. Και όλοι ξέρουν τι κρύβεται πίσω από τη νέα μούρη του κυβερνητικού καρνάβαλου...
*Δημοσιεύθηκε στην "ΑΥΓΗ" την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: