Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Μπ. Κουρουνδής- Η αθώωση των 4 δικηγόρων δείχνει ότι αυταρχισμός δεν είναι ανίκητος

του Μπ. Κουρουνδή*
Η σημερινή ομόφωνη απόφαση του Α΄ Τριμελούς Εφετείου Πλημ/των Θεσσαλονίκης που αθωώνει τους 4 συναδέλφους που υπερασπίστηκαν το δικαίωμα των δικηγόρων στην αποχή και το δικαίωμα του κατηγορούμενου να παρίσταται με δικηγόρο έχει ευρύτερη κοινωνική και πολιτική σημασία.

Κατηγορούμενοι ήταν οι...

Ζήσης Κλεισιάρης, Γιώργος Τζαμαδάνης, Αρετή Σκουνάκη, (μέλη του ΔΣ του ΔΣΘ) και ο Γιώργος Πάσογλου οι οποίοι στις 20 Μαρτίου 2008 υπερασπίστηκαν την κινητοποίηση του κλάδου τους.Το αποτέλεσμά της δεν μπορεί να ειδωθεί ανεξάρτητα από τη μαζική συμμετοχή και αυτοπρόσωπη παρουσία εκατοντάδων κατά κυριολεξία συναδέλφων, οι οποίοι έδειξαν ότι οι σύλλογοι και τα σωματεία έχουν τεράστιο "αγωνιστικό απόθεμα" που εκφράζεται όταν δοθεί η ευκαιρία. Η πίεσή τους ήταν εκείνη που ανάγκασε τον δεξιό και κατ' ουσία μνημονιακό πρόεδρο του ΔΣΘ να συμμετάσχει στη συνέντευξη τύπου, να έρθει ως μάρτυρας στο δικαστήριο και βέβαια να μην πάρει πίσω τη σημερινή μας αποχή παρότι πολύ θα το ήθελε.

Η αθώωση έδειξε επίσης ότι η μάχη για τις δημοκρατικές ελευθερίες είναι μπροστά μας και όχι πίσω μας, με την προϋπόθεση να μην κάνουμε βήμα πίσω στις κατακτήσεις μας. Η αποχή ως σπουδαίος λόγος αναβολής κατοχυρώθηκε το 1994 μετά από 18 μήνες αποχής μας και αυτό δεν πρόκειται να το χαρίσουμε σε κανένα. Ο αυταρχισμός κάθε είδους δεν είναι ανίκητος! Αρκεί να πιστέψουμε στη δύναμή μας και να την οργανώσουμε συλλογικά.

Η χθεσινή ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έγραφε ότι η αθώωση των κατηγορούμενων θα αποτελέσει σημαντικό βήμα όχι μόνο για την περιφρούρηση του δικαιώματος της αποχής, αλλά και για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση της δημοκρατίας. Το σημερινό αποτέλεσμα τη δικαιώνει: έχουμε μπροστά μας πολλά ακόμα βήματα σ' αυτή τη μάχη και μπορούμε να τα κάνουμε με την αισιοδοξία μικρών αλλά σημαντικών νικών όπως η σημερινή.

Συγχαρητήρια σε όσους και όσες συνέβαλλαν με οποιοδήποτε τρόπο σ' αυτήν την πολύτιμη παρακαταθήκη.




*Δικηγόρος Θεσσαλονίκης, μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: