των
Π. Κλαυδιανού
Θ. Μιχόπουλου
Ξαφνικά [;] φέτος το καλοκαίρι
Τα συμβάντα που θα σχολιάσουμε σ’ αυτό το σημείωμα έχουν μεν χρονικά απομακρυνθεί από την επικαιρότητα, όμως η ανάγκη σχολιασμού τους, αν είναι δυνατόν και αναζήτησης των πηγών που τα τροφοδότησαν και προκάλεσαν στη συνέχεια αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει. Αναφερόμαστε στις...
πρόσφατες τοποθετήσεις και ανταπαντήσεις, εν είδει διορθωτικών παρεμβάσεων, στελεχών του. Συγκεκριμένα για θέματα εξωτερικής πολιτικής (επίσκεψη Πέρες), πλευρών της οικονομικής μας πολιτικής (αποκρατικοποιήσεις, τράπεζες, χρέος κ.ά.), φοροδιαφυγής (Ύδρα), χρεοκοπίας κ.ά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες μετασχηματισμού του σε ενιαίο φορέα, και είναι ανάγκη και ευκαιρία να καθιερώσει δημοκρατική, συλλογική λειτουργία στο εσωτερικό του και να εμπνεύσει ικανή αλληλεγγύη μεταξύ των στελεχών του. Σε μια κρίσιμη στιγμή για την πολιτική του, την ικανότητά του να αποδείξει ότι μπορεί να αποτρέψει αντιλαϊκά μέτρα και να παραμείνει στη συνείδηση της κοινωνίας ως η αναγκαία κυβερνητική λύση από την πλευρά της Αριστεράς, είναι λογικό ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράζει δυσαρέσκεια ή και απογοήτευση όταν συμβαίνουν όλα αυτά.
Το υπόβαθρο των αντιπαραθέσεων
Το κύριο χαρακτηριστικό, μπορούμε να πούμε, των περιπτώσεων όπου αναφερόμαστε, ή και άλλων παρόμοιων παλαιότερα, είναι η δημόσια αντιπαράθεση, η φροντίδα ορισμένων στελεχών να αναδείξουν τις διαφορετικές τους απόψεις, να εξασφαλίσουν θέσεις επιρροής, να παρέμβουν. Απομακρυνόμαστε, με τις πράξεις αυτές, από την ανάγκη πλουραλισμού και διατύπωσης αποχρώσεων. Πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό. Υποθέσεις για τα κίνητρα αυτών των παρεμβάσεων μπορούμε να κάνουμε πολλές - και δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Είτε πρόκειται για επικοινωνιακές κινήσεις, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα 20 δευτερόλεπτα της καθημερινής δημοσιότητας, είτε για «πρόβα» διαγκωνισμών εν όψει και της πανελλαδικής συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, είτε ακόμη και από τώρα επιδίωξη προκαθορισμού μελλοντικών κυβερνητικών πολιτικών του όταν γίνει κυβέρνηση. Κανείς δεν πρέπει, βέβαια, να αποκλείει και το ενδεχόμενο να πρόκειται για μια τυπική εκδήλωση πολυγλωσσίας, χωρίς βάθος, από απειρία ή και επιπολαιότητα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, και ως ένα βαθμό αυτό είναι εύλογο, δεν έχει λύσει ακόμη ζητήματα λειτουργίας του. Αυτό είναι σήμερα το βασικό του κενό και υπόβαθρο ενός είδους ανταγωνιστικής πολυγλωσσίας. Ίσως, μάλιστα, αργήσει να τα λύσει. Επικρατούν, επομένως, υπάρχουσες αδράνειες. Οι τάσεις, π.χ., του Συνασπισμού και ο τρόπος λειτουργίας τους – αντιπαραθέσεις, κατάληψη θέσεων για καθορισμό πολιτικής γραμμής, κ.τ.λ. – μεταφέρονται και στον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως – αν και πολύ λιγότερο – και οι «συνήθειες» συνιστωσών.
Ο τρόπος ανάδειξης στελεχών – ή σωστότερο η έλλειψη οποιασδήποτε μορφής συλλογικής ανάδειξης και αξιολόγησης της δουλειάς των στελεχών, είναι επίσης μια αιτία που ωθεί ακόμη και ικανούς συντρόφους στην «προσωπική φροντίδα» της ανάδειξής τους. Τα μέσα ενημέρωσης είναι, απ’ αυτή την άποψη, σε πρώτη ζήτηση για να επιτευχθεί ο στόχος της «ανάδειξης». Λες και δεν υπάρχει άλλη μορφή κομματικής και πολιτικής δράσης.
Ανάγκη ενιαίου καθοδηγητικού κέντρου
Η μη ύπαρξη ενός αποτελεσματικού ενιαίου καθοδηγητικού κέντρου σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμη μια πηγή για την πολυγλωσσία. Αυτό, σε συνδυασμό και με την ακόμη μη ικανοποιητική συλλογική επεξεργασία, μελέτη και παραγωγή προγραμματικών θέσεων και γραμμής δεν δημιουργεί ένα δεσμευτικό πλαίσιο για όλους, άμεσα ορατό και ελεγκτέο από τον κόσμο μας. Θέσεις που, επίσης, θα είναι σαφές κάθε φορά ποιες είναι «αποφάσεις» προς δράση και ποιες είναι ακόμη ανοιχτές και άρα απαιτούν ζύμωση, συμβολές κ.τ.λ. Απ’ αυτή την άποψη, ακόμη και ο ορισμός ενός «κώδικα δεοντολογίας» θα συνέβαλε. Ιδίως για την εμφάνιση στα ηλεκτρονικά μέσα που ως γνωστόν το είδος της δημοσιογραφίας που ασκούν ευνοεί το αποσπασματικό, άρα και την αλλοίωση.
Διαφορετική οπτική ως προς το πώς βλέπει ο καθένας τα πράγματα προϋπήρχε και θα υπάρχει και στο μέλλον. Ο ΣΥΡΙΖΑ από το 5% βρίσκεται στο 27% και προοπτική είναι να βρίσκεται σύντομα στη θέση της αριστερής κυβέρνησης, με τεράστια προβλήματα μπροστά του προς επίλυση, από τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης που βρίσκεται σήμερα. Θέση πρωτόγνωρη. Έχοντας δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα, αυτό θέτει, εκ των πραγμάτων, νέα καθήκοντα και στον ΣΥΡΙΖΑ που πρέπει να αντιμετωπίσει διαφορετικά, με νέους κανόνες λειτουργίας, αλληλεγγύη, αυτοσυγκράτηση. Αυτό, ταυτόχρονα, δημιουργεί και το αντικειμενικό έδαφος για τη δημιουργία διαφορετικών ρευμάτων, που ως τώρα τα συναντούμε με ασύνδετες θέσεις. Να αποτραπεί, με τη βοήθεια και της δημοκρατικής συλλογικής λειτουργίας του, η προσπάθεια να γίνουμε ως ΣΥΡΙΖΑ ο άλλος πόλος του κατεστημένου δίπολου.
Γι’ αυτά τα νέα καθήκοντα δεν υπάρχουν ακόμα [και πολύ καλώς] πλήρεις απαντήσεις και, πιθανόν, δικαιολογούν περιστατικά διαφοροποιήσεων. Ούτε, εξάλλου, όλα τα συμβάντα είχαν την ίδια σημασία ή και αφετηρία. Η επιδίωξη όμως να «αρπάξω» την ευκαιρία για να ενισχύσω τη δημόσια «θέση» μου και (ή) την «τάση» μου, επί ζημία της συλλογικότητας, ακόμη και αν οι δηλώσεις «διόρθωναν» υπαρκτές αστοχίες σε δηλώσεις συντρόφων μας, είναι κατακριτέα. Και στα συμβάντα που αναφερθήκαμε στην αρχή ανιχνεύεται κάποτε τέτοια «φροντίδα» από συντρόφους.
Οι καλοκαιρινοί μήνες
Η εικόνα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ τους καλοκαιρινούς μήνες - βοηθούντων βέβαια και των διακοπών - υστερούσε από την κινηματική ριζοσπαστική αριστερά της γνώριμης ταυτότητάς μας. Η ανάπτυξή του σε καινούργια εδάφη και ακροατήρια δεν προχώρησε σχεδόν καθόλου. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι στη νέα φάση ο ΣΥΡΙΖΑ μετατοπίστηκε προς ένα μονοσήμαντα δρων στους θεσμούς κόμμα, όπου η ανάπτυξή του δεν προϋποθέτει τη συμμετοχή του λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, κατ’ εξοχήν αντλεί και στηρίζει την ύπαρξή του, τις ιδέες του, τις προτάσεις του, τις κινήσεις του στον λαό και τις κινηματικές δράσεις του. Στην παρουσία των πολιτών σ’ όλα αυτά τα πολύμορφα -και μερικές φορές αντιφατικά- κινήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο θρίαμβος της κίνησης έναντι της ακινησίας.
Αυτή η κίνηση είναι που του έδωσε τα συγκεκριμένα εκλογικά αποτελέσματα, ο λαϊκός παράγοντας ήταν που ανέδειξε το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η κίνηση, καθώς ατόνησε μετά τις εκλογές, αντικαταστάθηκε ντε φάκτο από την παραγωγή «ειδήσεων» μέσα από ανακοινώσεις ή συνεντεύξεις στελεχών σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις. Και από καμιά προκλητική δήλωση όσων αναζητούν το χώρο τους στα μίντια. Όλοι επί παντός επιστητού χάριν ολίγης δημοσιότητας; Αυτό πρέπει να το αποφύγουμε. Παράγει εικόνα μειωμένης αξιοπιστίας, δεν εκλαϊκεύει τη γραμμή μας.
πηγή: ΕΠΟΧΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου