Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Τα πλεονεκτήματα της εξόδου από την ευρωζώνη

του
Στ. Σκαπέρδα*
Mε την εξαίρεση της Κατοχής, η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση της βαθύτερης ύφεσης που έχει γνωρίσει στην ιστορία της. Χωρίς καμιά ένδειξη πως οι πολιτικές της τρόικας οδηγούν σε ανάκαμψη και χωρίς δυνατότητα ανεξάρτητης εθνικής πολιτικής, όσο παρατείνεται η παραμονή στην Ευρωζώνη τόσο περισσότερο θα υποθηκεύεται...
το μέλλον της χώρας για δεκαετίες.
Αν και ανεξάρτητοι ειδήμονες θεωρούν την έξοδο από την Ευρωζώνη αυτονόητη, η μυθολογία, η κινδυνολογία και η καταστροφολογία για τη δραχμή στα κυρίαρχα ελληνικά ΜΜΕ έχουν διαμορφώσει ένα εικονικό παράλληλο σύμπαν για πολλούς Έλληνες, όπου η κοινωνική και εθνική καταστροφή είναι «διάσωση» και η διάσωση είναι «καταστροφή».
Σε σχέση με την πραγματική καταστροφή που συντελείται τώρα και η οποία θα συνεχιστεί για το ορατό μέλλον, αν συνεχιστούν οι πολιτικές της τρόικας, η έξοδος από την Ευρωζώνη έχει πολλά πλεονεκτήματα.
Αυτά περιλαμβάνουν τα εξής:
Μια παύση πληρωμών(ή χρεοκοπία)που θα έκανε το χρέος βιώσιμο συνεπάγεται έξοδο από την Ευρωζώνη
Όλοι αναγνωρίζουν πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο και κάποιας μορφής χρεοκοπία είναι αναγκαία. Η «εθελοντική» συμφωνία (PSI) που η κυβέρνηση προσπαθεί να εκτελέσει δεν θα καταστήσει το χρέος βιώσιμο, δεδομένου ότι, στην καλύτερη περίπτωση, ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ θα είναι 120% το 2020, υψηλότερα απ’ ό,τι ήταν στην αρχή της κρίσης. Επομένως, η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει δική της πρωτοβουλία για χρεοκοπία. Για να έχει η χώρα καλύτερη διαπραγματευτική θέση σε σχέση με τους ομολογιούχους και να μην εξαρτάται για χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, θα πρέπει να έχει δικό της νόμισμα. Επιπλέον, θα χρειαστεί το δικό της νόμισμα για να υποστηρίξει καλύτερα το τραπεζικό σύστημα και τα ασφαλιστικά ταμεία μετά τη χρεοκοπία.
Ο εναρμονισμός της νομισματικής πολιτικής με τις ανάγκες της χώρας
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εν μέσω της οικονομικής ύφεσης στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, με τις πιστώσεις και τη ρευστότητα ασφυκτικά περιορισμένες, πλήττοντας βαριά πολλές επιχειρήσεις. Η συνετή τύπωση νέου χρήματος και η διοχέτευση πιστώσεων μέσω του τραπεζικού συστήματος θα επιτρέψουν τη γρήγορη ανάρρωση της ντόπιας αγοράς και, εφόσον η χώρα βρίσκεται σε τόσο βαθιά ύφεση, χωρίς το φόβο υψηλού πληθωρισμού.
Η σημαντική και γρήγορη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας
Η υποτίμηση του νέου νομίσματος θα αλλάξει τις σχετικές τιμές των ντόπιων προς τα εισαγόμενα εμπορεύματα. Ο τουρισμός και οι εξαγωγές θα τονωθούν και οι εισαγωγές θα μειωθούν και θα υποκατασταθούν εν μέρει από την εγχώρια παραγωγή. Η ανεργία θα αρχίσει να ανακάμπτει αμέσως.
Η ανάκτηση των βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων που είχαν οι Έλληνες πριν από την κρίση
Οι πολιτικές της τρόικας δεν έχουν δημοκρατική νομιμότητα. Επιχειρείται ένας βίαιος και γενικευμένος μετασχηματισμός της οικονομίας και της κοινωνίας από τα πάνω, ενάντια στα συμφέροντα και τη θέληση της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού πληθυσμού. Η έξοδος από την Ευρωζώνη θα σταματήσει την άμεση εξάρτηση της χώρας από τις χρηματοδοτήσεις της τρόικας και, επομένως, την ανάγκη ν’ ακολουθηθούν οι συνταγές της.
Η ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας που είχε η χώρα πριν από την κρίση
Θα δοθεί ένα τέλος στις απαιτήσεις για υπογραφές αρχηγών κομμάτων πριν από την επόμενη δόση, για Ευρωπαίους επιτρόπους, για δεσμευμένους λογαριασμούς από τους οποίους στο μέλλον οι φόροι θα πηγαίνουν κατευθείαν στους δανειστές, για μαζικές ιδιωτικοποιήσεις σε εξευτελιστικές τιμές και για μυριάδες άλλες αποικιοκρατικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στα Μνημόνια και στις διάφορες απαιτήσεις των Ευρωπαίων πολιτικών.
Η Ευρωζώνη πιθανότατα θα συρρικνωθεί και η Ελλάδα μάλλον θα την εγκαταλείψει έτσι κι αλλιώς
Φεύγοντας νωρίτερα παρά αργότερα, θα περιοριστεί η συνέχεια της ύφεσης. Η ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι γρήγορη και θ’ ανακτηθούν βασικά δημοκρατικά δικαιώματα και η εθνική κυριαρχία. Με την έξοδο από την Ευρωζώνη η Ελλάδα δεν θα επανέλθει, όπως λένε οι κινδυνολόγοι, στη δεκαετία του ’50, και το τελευταίο πρόβλημα που θα έχουμε να φοβόμαστε εν μέσω τέτοιας πρωτοφανούς ύφεσης είναι ο υπερπληθωρισμός. Η μεταβατική περίοδος των πρώτων μηνών θα είναι όντως δύσκολη και οδυνηρή. Το πόσο δύσκολη θα είναι η μετάβαση εξαρτάται από την προετοιμασία που επιτακτικά χρειάζεται να κάνουν η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος, κάτι που επείγει και είναι εθνικά αναγκαίο.

*ΚαθηγητήςΟικονομικών, University of California, Irvine

ΠΗΓΗ: «Επίκαιρα» ( via αριστερόblog )

Δεν υπάρχουν σχόλια: