Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ- Η Μελίκη, οι ισολογισμοί, η θέση του συμβουλίου Αλεξάνδρειας και το ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΠΟΙΟΙ ΦΤΑΙΝΕ ΘΑ ΤΟ ΔΕΙΞΕΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ Ε.Σ.

Τι βγήκε ως συμπέρασμα από την χτεσινή ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αλεξάνδρειας που συζήτησε τους ισολογισμούς του πρώην δήμου Μελίκης για τα έτη 2007-2008-2009-2010;
Το συμπέρασμα της συζήτησης είναι ότι στη Μελίκη για πολλά χρόνια δεν ίσχυε κανένας κώδικας, καμιά νομοθεσία αλλά οι διοικήσεις δούλευαν όπως νόμιζαν και έκριναν ότι θα εξυπηρετούσαν καλύτερα τα πράγματα.


Ακούσαμε χτες από τους Ορκωτούς Λογιστές που...
 έκαναν τον έλεγχο των ισολογισμών ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσό που δεν έχει τα απαραίτητα παραστατικά για να καταστεί νόμιμο, μεγάλο επίσης ποσό που δεν έχει υποστεί την εκ του νόμου προβλεπόμενη προληπτική ελεγκτική διαδικασία, ένα άλλο ποσό που κατά δήλωση των δυο υπαλλήλων Γιαννάκη και Παπαδοπούλου καταστράφηκαν τα παραστατικά κατά τον εμπρησμό των γραφείων της Οικονομικής Υπηρεσίας το χειμώνα.


Ακούσαμε τέλος, ότι το ταμείο του δήμου πλήρωνε εργολάβους και προμηθευτές όχι σύμφωνα με την διαδικασία που πλήρωναν όλοι οι ΟΤΑ της χώρας αλλά με άλλον τρόπο που είχαν ανακαλύψει οι αρμόδιοι του δήμου και το τοπικό κατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας όπου φυλάσσονταν τα δημοτικά χρήματα.


Είναι φανερό ότι υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο και όλοι περιμένουν την ολοκλήρωση του ελέγχου που διενεργείται από το Ελεγκτικό Συνέδριο ώστε να δούμε το πόρισμα και τους καταλογισμούς. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν καταλογισμοί και διώξεις και δε μπορεί να γίνει αλλιώς. Το θέμα, εκτός των πολιτικών διαστάσεων που έχει πάρει, εκτός της ενδο-νεοδημοκρατικής κόντρας που συντηρεί με την εμπλοκή του βουλευτή Χαλκίδη σ΄ αυτή, διεκδικεί ίσως και το "προνόμιο" να ενταχθεί στην διδασκαλία του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ως παράδειγμα αποφυγής.


Στη χτεσινή συνεδρίαση το συμβούλιο έκανε κατά πλειοψηφία δεκτούς τους ισολογισμούς μετά την πρόταση του δημάρχου. Τους έκανε αποδεκτούς με τη ρητή επιφύλαξη στην απόφαση ότι δεν επέχει κανένας σύμβουλος καμιάς ευθύνης για τα επί της ουσίας συμπεριλαμβανόμενα στους ισολογισμούς και για όσα προκύψουν από τον έλεγχο που γίνεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Ο Φ. Δημητριάδης ανέγνωσε στο σώμα την απόφαση του δικαστηρίου που ρητά διευκρινίζει ότι οι σύμβουλοι δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη για την ψήφο τους σχετικά με ισολογισμούς- απολογισμούς που έρχονται από την υπηρεσία στο σώμα για ψήφιση και τους ψηφίζουν.


Βέβαια, εκτός του διαδικαστικού και νομικού υπάρχει και το πολιτικό της υπόθεσης. Ο δήμαρχος στην ομιλία του ήταν σαφής και κατηγορηματικός. Διαπίστωσε το οφθαλμοφανές ότι δηλαδή στον πρώην δήμο Μελίκης έγιναν ενέργειες που ήταν παράνομες, πράξεις που ήταν εκτός πλαισίων και τόνισε ότι για όλα αυτά θα αποφασίσουν τα αρμόδια όργανα που έχουν επιληφθεί και ότι ουδείς μπορεί να αναγορεύεται σε εισαγγελέα.


Κ. Καρέλης
Η στάση της αντιπολίτευσης ήταν διαφορετική. Συμφώνησε επί της ουσίας με τα όσα είπε ο δήμαρχος, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Μπ. Γκιόνογλου, αλλά ζήτησε να μη γίνει η υπερψήφιση των ισολογισμών και να σταλεί η υπόθεση στον Οικονομικό Εισαγγελέα.


Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα το μπλοκάρισμα του δήμου ως διοικητική και οικονομική μηχανή αφού όλοι θα περίμεναν να ολοκληρωθούν οι ανακρίσεις κλπ και ως τότε ο νέος Δήμος Αλεξάνδρειας θα έμπαινε στη διαδικασία του μεγάλου ρίσκου να χάσει επιχορηγήσεις, ενισχύσεις, χρηματοδοτήσεις κλπ.
Η διοίκηση επέλεξε τον πρώτο δρόμο. Να κάνει αποδεκτούς τους ισολογισμούς και παράλληλα να περιμένει την ολοκλήρωση του κατασταλτικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο ώστε να καταλογιστούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν. Προτίμησε δηλαδή να συνεχίσει να δουλεύει ο δήμος, να δουλεύει το σύστημα και να εξυπηρετεί τους πολίτες κλπ και όχι να το μπλοκάρει με έναν μακροχρόνιο έλεγχο.


Είναι προφανές ότι ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας πήρε αποστάσεις με πολύ σαφή τρόπο από τον τέως δήμαρχο Μελίκης Κ. Καρέλη που ως γνωστόν ήταν ένας εκ των θερμών υποστηρικτών του την προεκλογική περίοδο. Επίσης, έκανε ξεκάθαρο ότι η διοίκηση του δήμου και ο ίδιος προσωπικά θα συνεχίσει να λειτουργεί στο δρόμο της νομιμότητας και της διαφάνειας όπως ορίζουν οι νόμοι και οι ανάγκες των καιρών.


Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ήταν φανερό ότι υπήρχε η πολιτική δικαίωση του Γκιόνογλου που έλεγε ότι ο μεγάλος ασθενής δεν είναι ο παλιός δήμος Αλεξάνδρειας αλλά ο δήμος Μελίκης. Φαίνεται ότι ήξερε.
Εντύπωση έκανε η στάση της παράταξης Γκιόνογλου, τουλάχιστον στο φραστικό επίπεδο. Υπήρξαν σύμβουλοι που ήταν άκρως επικριτικοί με τα πεπραγμένα όπως οι Απατσίδης, Τασιόπουλος, Ανεσίδης, Βουλγαροπούλου και οι άλλοι που επιχείρησαν να αντιμετωπίσουν "μαλακά" τον πολιτικό υπεύθυνο της όλης υπόθεσης, τον Κ. Καρέλη. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Γκιόνογλου έπλεξε το εγκώμιο του τέως δημάρχου Μελίκης αν και του έκανε κριτική με το "γάντι".
Να σημειώσουμε ότι ο σύμβουλος της παράταξης Γκιόνογλου, ο Σαρακατσιάνος, υπερψήφισε την πρόταση της διοίκησης.
Από την πλευρά τους τόσο ο Αλευράς όσο και ο Σπυρίδης άσκησαν κριτική στα πεπραγμένα και καταψήφισαν την πρόταση της διοίκησης συντασσόμενοι με την πρόταση Γκιόνογλου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΦΥΛΑΚΗ ΘΑ ΜΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ? Η' ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΝΕ. ΕΓΩ ΑΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΩ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΘΑ ΒΡΕΘΩ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΦΟΝΙΑΣ.
ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΘΑ ΠΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΥΛΑΚΗ?