Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

video- Σπ. Μαρκέτος: Σήμερα, αν χάσει την ευκαιρία η Αριστερά θα έρθει η ώρα της άκρας Δεξιάς

Η οργάνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα Γιαννιτσά οργάνωσε μια πολύ πετυχημένη εκδήλωση χτες Κυριακή στο πνευματικό κέντρο του δήμου με ομιλητή τον καθηγητή του ΑΠΘ Σπ. Μαρκέτο και τον πρόεδρο των απεργών της ΤΡΑΣΤΙΚ Χρ. Θεοδωρίδη και το στέλεχος της οργάνωσης στην Πέλλα Μ. Γεροντίδη.
Δείτε τα βίντεο της εκδήλωσης παρακάτω



Ο Μάκης Γεροντίδης, στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πέλλας "ανοίγει" την εκδήλωση που έκανε η οργάνωση Πέλλας στα Γιαννιτσά την Κυριακή το απόγευμα. Η αίθουσα του πνευματικού κέντρου υποδέχτηκε γύρω στους πενήντα πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για να ακούσουν την εναλλακτική πολιτική πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, να συζητήσουν και κάνουν ερωτήσεις, να ανταλλάξουν εμπειρίες.
Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο πρόεδρος του σωματείου της ΤΡΑΣΤΙΚ Χρ. Θεοδωρίδης που βρίσκονται πάνω από τρεις μήνες σε απεργία ζητώντας την καταβολή των δεδουλευμένων και την ανάκληση των τρομοκρατικών απολύσεων που έκανε η εργοδοσία.
Κύριος ομιλητής ήταν ο Σπ. Μαρκέτος, καθηγητής στο ΑΠΘ και μέλος του πανελλαδικού συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στην εισήγησή του αναφέρθηκε στην καθοριστική μέρα της ψήφισης του Μνημονίο Νο2 και τις κινητοποιήσεις του λαού. Έκανε ανάλυση για τη λειτουργία του καπιταλισμού και επιχειρηματολόγησε για την καπιταλιστική κρίση υποστήριζοντας ότι έχει φτάσει στα όριά του και για την πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για παύση πληρωμών και έξοδο από το ευρώ.



Τι θα γίνε στην Ελλάδα όταν βγει από την ευρωζώνη; Πόσο δύσκολα θα είναι τα πράγματα για τους εργάτες και τους εργαζόμενους γενικότερα; Τι σημαίνει ασύντακτη χρεοκοπία; Τι σκοπεύουν να κάνουν οι Ευρωπαίοι; Θα διαλυθεί το ευρώ; Θα έχουμε χρήματα; Θα υπάρχουν τα απαραίτητα είδη στα μαγαζιά; Θα υπάρχει πανικός, φόβος και ο κόσμος πως θα αντιδράσει;
Ποια είναι η πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την επόμενη μέρα; Υπάρχει αριστερή ή δεξιά δραχμή; Τι ρόλο παίζει για τους εργάτες το εθνικό νόμισμα;
Σ΄ αυτά και άλλα ερωτήματα απάντησε ο Σπ. Μαρκέτος και αξίζει να τον ακούστε.



Ο Σπ. Μαρκέτος αναφέρεται στην πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που πρώτη διατύπωσε για την παύση πληρωμών και τη στάση των κομμάτων της αριστεράς έναντι αυτής της πρότασης. Αναφέρεται ονομαστικά στους οικονομολόγους του ΣΥΝ Τσακαλώτο, Σταθάκη κλπ που επιμένουν στο λάθος τους να υποστηρίζουν ότι η χώρα μας μπορεί να λύσει το πρόβλημα του χρέους μέσα στην ευρωζώνη.



Ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΤΡΑΣΤΙΚ που απεργούν εκατό περίπου μέρες ζητώντας τα δεδουλευμένα απαντά σε ερώτησή μας σχετικά με το αν το σωματείο τους έχει απασχολήσει, το έχει προβληματίσει η ιδέα της κατάληψης του εργοστασίου και της αυτοδιαχείρισης.
Στο ίδιο βίντεο ο Σπ. Μαρκέτος κλείνει την εκδήλωση παρουσιάζοντας την πολιτική πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αναδεικνύνοντας την παθογένεια της υπόλοιπης αριστεράς, προτάσσει την ενότητα των δυνάμεων εκείνων που θέλουν την αποδέσμευση απο το ευρώ.
Χαρακτηριστικό σημείο της απάντησης του Σπ. Μαρκέτου είναι όταν είπε πως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ όντας το μικρότερο κομμάτι της Αριστεράς εδώ και καιρό λέει σωστά πράγματα που αποδεικνύεται το καθένα απ΄ αυτά σχετικά γρήγορα.
Έκανε κριτική στα κόμματα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ λέγοντας ότι "κάνουμε κριτική ελπίζοντας ότι κάποτε τα κόμματα αυτά θα αποκτήσουν ηγεσίες αντάξιες των κομμάτων αυτών".
Μίλησε για τον εργατικό έλεγχο με αφορμή την θέση του προέδρου των εργατών της ΤΡΑΣΤΙΚ και είπε ότι σε ένα νοσοκομείο θα μπορούσε με τον εργατικό έλεγχο να λειτουργήσει σωστά και όχι με τους αποτυχημένους μάναντζερ για παράδειγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: